cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. április 27.

Tudomány

cyberhírek

Traffipax Amerikai kutatók olyan berendezést fejlesztettek ki, amely pusztán egy mikrofont használva képes meghatározni a közeledő autó sebességét. Ezáltal a remények szerint könnyebben kiszűrhetők lesznek a gyorshajtók.

Vérszívó fülbevaló Brazil kutatók űrben is használható arteriális vérvételi készüléket fejlesztettek ki: a hüvelykujj méretű szerkezet a fülcimpán ejtett kis vágással vesz vért, s már ki is próbálták Európában a súlytalanságot rövid ideig előidéző parabolapályás repüléseken.

Blogbotrány A The Los Angeles Times felfüggesztette saját blogját, a Golden State-et, melyet Pulitzer-díjas munkatársa írt. A döntést azzal indokolták, hogy Michael Hiltzik bevallotta: álnéven írt bejegyzéseket.

Rejtett folyók Eddig azt gondolták a tudósok, hogy az antarktiszi tavak több millió éven át teljesen el voltak zárva a külvilágtól, és így akár teljesen egyedülálló fajok is kialakulhattak bennük. A legújabb műholdas felvételek azonban arról tanúskodnak, hogy a tavakat folyók kötik össze.

Felderítő műhal Négyezer-hatszáz kilométeres útra indul májusban a Spray, két amerikai óceánkutató intézet közös fejlesztésű, automata mini-tengeralattjárója. A GPS-szel navigáló jármű műholdas mobilrendszeren küld majd adatokat a kutatóknak az Atlanti-óceán hőmérsékletéről, áramlatairól és sótartalmáról.

Felhőszondák Pénteken állította pályára a NASA a Calipso és a CloudSat nevű műholdat, amely a légköri folyamatokat vizsgálja. A szondák háromdimenziós képeket közvetítenek majd a felhőképződésről. A CloudSat radarja ezerszer érzékenyebb az eddigi meteorológiai műholdakon használtaknál.

Önbíráskodás Maine szövetségi állam visszavonta az internetről azt az adatbankot, amely regisztrált szexuális bűnözők névsorát tartalmazta, miután ketten közülük nemrég gyilkosság áldozatai lettek.

Internettévé Magyarországon A T-Online Magyarország megkezdte a többek közt a műsor visszatekerését, elektronikus műsorújságot, illetve online videotéka-szolgáltatást kínáló, ADSL-kapcsolaton keresztül nyújtott tévészolgáltatás, az IPTV tesztelését. Bár az IPTV az interneten keresztüli műsortovábbítást jelenti, használatához nem szükségeltetik számítógép, csak egy a televízióhoz csatlakoztatandó úgynevezett set-top-box. A tévéhez kapcsolható vevőegység használata a cég közlése szerint nem nehezebb egy átlagos videóénál: az eszköz belső merevlemezére akár műsorokat és filmeket is rögzíteni lehet, de segítségével néhány percet vissza is lehet ugrani az élő műsorban, vagy akár meg is lehet állítani azt. Jelenleg ötven tévécsatorna adása érhető el a T-Online tesztprogramja keretében, a szolgáltatást első lépésben a főváros XI. kerületében ötszáz, ADSL-kapcsolattal rendelkező ügyfél tesztelheti. Eközben az Egyesült Államokban a múlt héten a Philips Electronics egy a fogyasztóvédők által máris kritizált szabadalmat jegyeztetett be: a technológia segítségével letiltanák az átkapcsolást a tévéreklámok alatt, és megakadályoznák, hogy a digitális felvevőkkel készített műsorszámoknál tovább tudjuk tekerni a hirdetéseket.

Digitális újságok Európában Egy belga lap vállalta magára a történelmi feladatot: elsőként kísérleteznek "digitális újsággal", vagyis hordozható eszközön megjelenített napilapos tartalommal - adta hírül az Index. A flamand De Tijd (www.tijd.be) - mely egyébként a legnépszerűbb online kiadással rendelkezik Belgiumban - első körben 200 tesztolvasóval próbálja ki a "digitális újságot". A Philips által kifejlesztett, Readius márkanevű eszköz egy ultravékony, a szürke szín 16 árnyalatának megjelenítésére képes digitális papírból készült kijelző, melyre vezetékes vagy vezeték nélküli netkapcsolattal töltheti le az olvasó a legfrissebb napilapos tartalmat. Az e-tinta a napilapformátum és a webes megjelenés előnyeit egyesíti: az eszközön nemcsak a napilapot, de e-könyveket is olvashatnak majd a flamandok. A digitális újság egyetlen feltöltéssel három óráig bírja, és 244 megabájt tárhelye van, amelyre egyhavi napilapos tartalom vagy 30 e-könyv fér fel. Az elképzelések szerint az olvasók kommentálhatják is a digitálisan megjelenített cikkeket, az interaktív hirdetéseket is képes lesz megjeleníteni az eszköz, sőt a Philipsnél úgy látják, néhány éven belül már videókat, animációkat is nézhetünk az e-papíron. A flamand kísérlet meghozta a franciák étvágyát is: a Les Echos is bejelentette, hogy Franciaországban elsőként forgalomba hozza tartalmát e-újság formátumban.

Megnyílnak a német holokausztakták A náci múlttal való szembenézés újabb bizonyítékát jelenti a német kormány múlt heti bejelentése, melynek értelmében a holokauszt üldözötteire vonatkozó mintegy 50 millió dokumentum válhat kutathatóvá - adta hírül a Múlt-kor történelmi portál. Brigitte Zypries német igazságügy-miniszter a washingtoni Holokauszt Múzeumban (www.ushmm.org) jelentette be, hogy a Bad Arolsenben székelőInternational Tracing Service (english.its-arolsen.org) levéltári anyagát a szabad kutatás szolgálatába állítják. Ezáltal a hitleri Németország idején meghurcolt vagy eltűnt, összesen mintegy 17 millió embert érintő 50 millió akta válhat megismerhetővé. Fény derülhet többek között arra, hogy kit milyen hivatalos indokkal küldtek börtönbe vagy koncentrációs táborba, kik voltak azok, akik együttműködtek fogvatartóikkal, és kiken végeztek orvosi kísérletet. A dokumentumokat kezelő szervezet 11 tagállamot tömörít: Németország hozzájárulásán túl az Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Belgium, Görögország, Izrael és Olaszország beleegyezése is szükséges az iratok teljes feloldásához. 1998 óta az akták felét már digitalizálták, előtte közel 20 százalékát vitték mikrofilmre. Washington reményét fejezte ki, hogy a világ összes holokausztmúzeumában elérhetőek lesznek a feltárt adatok.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?