cyberhírek

  • .
  • 2006. október 5.

Tudomány

cyberhírek
Vírusvédelem Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyezte egy víruskeverék élelmiszerekben való használatát. A hatféle vírust tartalmazó keveréket csomagolás előtt permetezik majd a húskészítményekre, hogy védelmet biztosítson a hideg húsokon tenyésző Listeria monocytogenes baktérium ellen, amely az Egyesült Államokban évente 2500 komoly ételmérgezést és 500 halálesetet okoz.

Hőségrekord Az elmúlt harminc év alatt minden évtizedben 0,2 fokkal emelkedett a Földön mért átlaghőmérséklet, jelentette be a NASA. A Föld átlaghőmérséklete a kutatók szerint az elmúlt tizenkétezer évben nem volt ilyen magas, és egy Celsius-fokra megközelítette az elmúlt egymillió évre becsült maximumot.

Vörösbor A Mount Sinai School of Medicine kutatói úgy találták, a Cabernet Sauvignon rendszeres és mértékletes fogyasztása meggátolhatja az Alzheimer-kór kialakulását - a tézis egyelőre csak egereken bizonyított.

Arktisz A mai Északi-sark helyén jó húsz év múlva a Sarki vagy Arktikus óceán terül el az Európai Ûrhajózási Ügynökség (ESA) szerint. A jóslatot olyan műholdas felvételekkel támasztották alá, amelyek azt bizonyítják, hogy már ma is csaknem teljesen jégmentes vizeken lehet elhajózni az Északi-sarkig.

Napkitörés Japán elindította a Solar-B űrmissziót annak kiderítésére, hogy mi okoz robbanásokat a Nap légkörében. A napkitörések során néhány perc alatt tízmillió hidrogénbomba robbanásával egyenértékű energia szabadul fel. A kitörések megzavarják a műholdakat, a rádiójeleket, és károsítják az űrhajósok egészségét.

Offline Megbénult az internet Zimbabwéban, miután a dél-afrikai ország nemzetközi irányú hozzáférését biztosító műholdas kommunikációs szolgáltató a felgyülemlett díjtartozások miatt lekapcsolta a legnagyobb sávszélességű nemzetközi vonalat.

Megkezdik a helyreállítást Pakson Október első felében megkezdik a sérült fűtőelemek kiemelését a paksi atomerőmű kettes blokkjának tisztítótartályából - jelentette be az atomerőmű vezetősége. A 2003. áprilisi, a nemzetközi nukleáris eseményskálán hármas fokozatúnak minősülő súlyos üzemzavart követő vizsgálatok szerint a reaktorból magnetitlerakódás miatt kiemelt fűtőelem-kazetták a tisztítótartály nem megfelelő hűtése miatt hevültek túl. A konstrukciós hibáért a tartályt tervező és gyártó Framatome ANP francia-német konzorcium vállalta a felelősséget. A kettes blokkot másfél évvel később, 2004 szeptemberében újraindították, a sérült tisztítótartály azonban ott maradt, noha eltávolítására már 2003-ban szerződést kötöttek az orosz TVEL céggel. A baleset óta elmúlt három és fél év alatt kamerákkal feltérképezték a tisztítótartály belsejét: a felvételek alapján az oroszok Dimitrovgrádban elkészítették a tisztítótartály és a törmelék makettjét, megtervezték és legyártották a törmelék eltávolítására szolgáló célszerszámokat és tárolótokokat. Októbertől a tisztítótartály fölé eresztett acélplatformon a TVEL negyvenöt orosz szakembere váltja majd egymást két műszakban, öt magyar műszakvezető irányításával. Hetvenféle célszerszámot használnak a sérült fűtőelemek feldarabolására, összeszedésére és tokokba töltésére a hűtővíz alatt. A legapróbb darabokat egy víz alatti porszívóval gyűjtik majd össze. Noha a művelettel kapcsolatos hatástanulmányokat, kockázatelemzéseket civil szervezetek tiltakozása és perei ellenére sem hozták nyilvánosságra, az Index kérdésére Kovács József vezérigazgató határozottan közölte: mérésekkel és számításokkal tudják bizonyítani, hogy a négytonnányi nukleáris fűtőanyag megbolygatása nem indíthat be láncreakciót. Kovács szerint a tisztítóaknában dolgozók nem lesznek nagyobb sugárterhelésnek kitéve, mintha a reaktorcsarnokban dolgoznának.

Steril egér Gyakorlatilag kórokozómentes az a komputeres egér, amelyet egy amerikai cég kínál a fertőzésektől rettegő számítógépezőknek. A Germ Free vezeték nélküli lézeres egér képes a felületén megtelepedő baktériumok, gombák és vírusok 99 százalékának elpusztítására. A fertőtlenítő hatást ezüst és titándioxid nanorészecskékből készített, a hajszálnál jóval vékonyabb borításának köszönheti. Minden egyéb vonatkozásban teljesen szokványos optikai egérről van szó - a gyártó szerint a kórokozómentes számítógépes egérnek elsősorban könyvtárakban, iskolában vehetik jó hasznát, vagyis mindazokon a helyeken, ahol sokan használják ugyanazt a komputert.

Műtét súlytalanságban Összesen három órán át tartott az a repülőút, amely alatt egy francia orvoscsapatnak sikerült elvégeznie a világ első, súlytalanságban végrehajtott műtétjét. Az orvosok egy speciálisan átalakított Airbus A300 fedélzetén távolítottak el egy jóindulatú daganatot az önkéntes páciens karjából. A Zero G (zéró gravitáció) nevű repülőgép nagy magasságba érve zuhanni kezd, így állítja elő a súlytalanság állapotát, ami egy alkalommal 22 másodpercig tart. A műtét maga mindössze 11 percet vett igénybe, és 31 részletben hajtották végre. A kísérlettől azt remélik, lehetővé válik az űrhajósok műtéti ellátása.

Megépül a fúziós erőmű Az Európai Unió tagállamai engedélyezték a franciaországi fúziós reaktor megépítését. A kísérleti fúziós reaktor, az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) a következő évtizedek egyik legfontosabb tudományos programja: ha beválik, azaz kiderül, hogy a csillagokban is zajló hidrogénfúzió gazdaságosan felhasználható áramtermelésre, akkor a világ a jelenlegieknél olcsóbb, tisztább, biztonságosabb, ráadásul kimeríthetetlen energiaforrást találna. Az ITER-t egy nemzetközi konzorcium építi fel, amelynek az EU mellett az Egyesült Államok, India, Kína, Japán, Dél-Korea és Oroszország a tagja. A reaktor létrehozása körülbelül 10 milliárd euróba kerül majd, és az az EU - amely hatalmas harcot vívott azért, hogy a létesítmény ne Japánba kerüljön - nagyjából az összeg felét állja. Az ITER a dél-franciaországi Cadarache városában épül fel 2015-re.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?