cyberhírek

  • .
  • 2003. július 24.

Tudomány

cyberhírek

Számhordozhatóság Múlt heti ülésén a kormány elfogadta a számhordozhatóság alkalmazásának szabályairól szóló kormány-előterjesztést: 2004. január 1-jétől a vezetékes távközlési szolgáltatók számára kötelezővé válik a számhordozhatóság biztosítása. A számhordozhatóság bevezetésével a vezetékes távbeszélő-előfizetők számára lehetővé válik, hogy kedvezőbb feltételeket ajánló szolgáltatót válasszanak kapcsolási számuk megtartásával.

Tantrix-vb Az új-zélandi B csapattal játszhat az aranyéremért a magyar A csapat az online Tantrix világbajnokságon (tournaments.tantrix.co.uk). A Tantrix egy stratégiai társasjáték, melynek célja minél hosszabb, egybefüggő vonal létrehozása hatszögletű lapkákból, különböző szabályok betartásával. A magyar csapat a jelenlegi világbajnok és az első helyen kiemelt új-zélandi A csapatot legyőzve jutott a döntőbe.

Klónmészárlás Több ezer génmódosított birkát mészárol le a Dolly klónozásával világhírűvé vált skót PPL Therapeutics. A nehéz pénzügyi helyzetbe került cég a dolgozók elbocsátása mellett így próbálja csökkenteni költségeit, miután leállították új gyógyszerének kísérleteit.

Vulkánkitörés Vulkáni hamueső hullott szombaton Mexikó középső térségében azt követően, hogy két és fél év után ismét működésbe lépett a Popocatépetl tűzhányó. A vulkán5230 méter magas, a belőle kilövellő vulkáni por mintegy 3 kilométeres magasságban borította be az égboltot, s órákkal később elérte Mexikóvárost.

Courriel Francia állami és kormányzati dokumentumokban tilos lesz az angol e-mail kifejezés használata. Az indoklás szerint a lépésre a francia nyelv védelmének érdekében került sor, ezentúl a courriel terminológiával jelölendő az elektronikus kommunikáció ezen formája. A francia kifejezés a "courrier electronique" (elektronikus levelezés) összevont, rövidített formája.

Lombikbébi A világon a dánok vezetnek a mesterséges megtermékenyítések számát illetően. Az országban egymillió lakosra 1826 ilyen beavatkozás jut, míg az USA-ban csupán 250. Az összes ilyen beavatkozás 60 százalékát Európában végzik, Dánia a lombikbébi-turizmus egyik kedvelt célországának számít.

Pusztító HIV-mutáns A halálos HIV-vírusnak egyszerre több változata is megfertőzheti az embert, ezt az állapotot hívják szuperinfekciónak vagy felülfertőzésnek. A vírusszakértők régóta sejtették, hogy ilyenkor könnyen létrejöhetnek hibridek, de eddig erre nem volt példa. Egy női páciensben azonban most felfedeztek egy teljesen új HIV-vírust, amely két különböző típus kereszteződésével jött létre, és amely sokkal pusztítóbb az eredeti változatoknál. A New Scientist információi szerint a hibrid a nő szervezetében kiszorította a korábbi fertőzéseket, és a beteg viszonylag stabil állapota hirtelen romlani kezdett. Amellett, hogy az egyes páciensek helyzete jelentősen romolhat, a HIV-vírustörzsek keveredése komolyan akadályozhatja az AIDS-vakcina fejlesztését. Előfordulhat, hogy egy oltóanyaggal megfelelő immunválaszt lehet elérni egy vírussal szemben, de a szervezet ezután sem tudja megvédeni magát az új fertőzésektől. Egy másik felmérés szerint Európában már minden tizedik HIV-fertőzöttben olyan vírus lappang, amely ellenáll a gyógyszeres kezelésnek - ez az arány már megközelíti az Egyesült Államokban tapasztalhatót. A vírusok általában akkor lesznek ellenállóak, ha a páciensek rendszertelenül szedik be a HIV-gyógyszereket. A vírusoknak így lehetőségük nyílik a túlélésre és a hatóanyagokhoz való alkalmazkodásra. Az orvosok szerint az ellenálló vírusok kevésbé fertőzőek, de ezek is könnyen átadhatóak. A kutatócsoportok a Nemzetközi AIDS Közösség múlt héten Párizsban megtartott találkozóján hozták nyilvánosságra az új eredményeket.

Fájlcserét támogat a Microsoft A Microsoft népszerű MSN Messenger szoftverének 6.0-s változata lehetővé teszi a fájlok megosztását: több más újítás mellett támogatja az úgynevezett Launch Sites funkciót, amellyel a felhasználók játszhatnak és fájlokat oszthatnak meg egymással. Ha jól használható és népszerűvé válik a fájlmegosztó funkció, akkor könnyen a lemezkiadók célpontjává válhat a Microsoft. A kiadói fenyegetésekre reagálva egyébként a StreamCast Networks megjelentette a Morpheus nevű fájlcserélő szoftver új változatát, amely proxy szervereken keresztül működik, így az egyedi felhasználók adatait nem lehet kideríteni. A múlt héten egy másik ismert fájlcserélő szolgáltatás, a Grokster üzemeltetői is új verziót jelentettek megkliensprogramjukból. A most megjelent Grokster Pro alkalmazás a fejlesztők közlése szerint nem tartalmaz reklámokat megjelenítő spyware komponenst, ugyanakkor letöltéséért 20 dollárt kell fizetni.

Tárgyalások a neten Az Oyez.org fokozatosan letölthetővé teszi az amerikai legfelsőbb bírósági tárgyalásokról készült hangfelvételek digitalizált változatát - adta hírül az Index. Az amerikai legfelsőbb bíróság tárgyalásairól 1955 óta készülnek hangfelvételek. Az Oyez munkatársai eddig kétezer órát digitalizáltak, az amerikai nemzeti archívumban további négyezer óra vár a sorára. Az elsőként elérhetővé tett mp3-adag tárgyalási felvételei között főként az ötvenes, hatvanas évek jellemző ügyeit találjuk: az állítólagosan az államrend megdöntésére törő amerikai kommunisták pereit, a faji szegregáció kapcsán indított pereket, tiltott pornográf könyvek terjesztése miatt indított eljárásokat vagy a kötelező Biblia-olvasás elleni kifogással kapcsolatos legfelsőbb szintű izmozást.

Börtön fájlcseréért Minden eddiginél keményebben büntetné egy újonnan beterjesztett törvényjavaslat a fájlcserélést Amerikában: egyetlen feltöltött számért is öt évig terjedő szabadságvesztés és 250 000 dollár pénzbüntetés járna. Az amerikai lemezkiadók szövetsége már múlt hónapban elkezdte gyűjteni a felhasználók adatait, nem csoda tehát, hogy egyre kevesebben használják a népszerű p2p-hálózatokat, és többen érdeklődnek az anonim rendszerek iránt. John Conyers michigani és Howard Berman kaliforniai demokrata képviselő szerdán nyújtotta be a javaslatot, mely a Törvény a szerzők, fogyasztók és számítógép-tulajdonosok védelméről és biztonságáról (Author, Consumer and Computer Owner Protection and Security Act of 2003, ACCOPS) címet kapta - írta az Index a Wired nyomán. A törvény lehetővé tenné az országok közötti információcserét is, így külföldön is érvényt tudnának szerezni a szerzői jogoknak. Conyers szerint ugyanis az ország első számú exporttermékei a filmek, a zene és a szoftverek, és akik ingyen szerzik be ezeket, az alkotókat károsítják meg. Ha valaki egy filmet kézikamerával rögzít a moziban - ez a népszerű módszer illegális másolatok készítésére -, szövetségi bűntettnek minősülne. Az amerikai lemezkiadók szövetsége (Recording Industry Association of America, RIAA) június 25-én jelentette be, hogy adatokat kezdtek gyűjteni fájlcserő felhasználókról, akik pereknek és 150 ezer dollárig terjedő pénzbüntetéseknek nézhetnek elébe. A törvényjavaslat a lemezgyártók és Hollywood "kétségbeesésének jele" - mondta a Wirednek Jason Schultz, az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet munkatársa.

Figyelmébe ajánljuk