cyberhírek

  • .
  • 2007. január 18.

Tudomány

cyberhírek

KLÍMAVÁLTOZÁS A következő néhány évtized éghajlati változásai az észak-európai tengerpartokon mediterrán környezetet alakítanak ki, Dél-Európában viszont tízezrek halnak bele a hőhullámokba - áll egy uniós előrejelzésben. A tengerszint egy méterrel emelkedhet, szélsőségesebbé válnak a szárazságok és az árvizek is.

-hely.hu Már közel nyolcszáz tagja van a szilveszteri bulikat népszerűsítő magyar szájtnak, ami január elseje óta interaktív buli- és jóhely-kereső kapcsolati hálózatként működik. A találóan Jó-hely.hu-nak elnevezett oldal közösségi hálót ötvöz a Google térképszolgáltatásával, a fejlesztők a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói.

PLÚTÓZOTT Amerikai nyelvészek döntése alapján a 2006-os év szava a "plutoed" (magyarul: plútózott). A szó a Plútó nevének igésítéséből ered, és a Nemzetközi Csillagászati Szövetség azon döntése után keletkezett, amelylyel megvonták a Plútótól a naprendszer önálló bolygójának státusát. A döntés nyomán született új szó jelentése: leértékelt, visszaminősített.

ÛRUTAZÁS Ûrutazásra készül Stephen Hawking. A világhírű brit asztrofizikus szeretne egyike lenni a Virgin Galactic magáncég első űrturistáinak a két éven belül beinduló kozmikus utak során. Richard Branson tavaly szeptemberben jelentette be, hogy az első próbaútra várhatóan 2009 elején kerül sor.

OKOS TELEFON A legvadabb várakozásokat is felülmúlta múlt heti bejelentésével az Apple: Steve Jobs nem egy következő generációs iPodot, és nem is egy szimpla mobilkészüléket mutatott be az aktuális MacWorldön. Az iPhone az iPod hagyományos funkcióin túl mobiltelefonálásra, sőt e-mail küldésére, böngészésre és fényképezésre is alkalmas.

Õssejtek magzatvízből is Magzatvízből csaknem ugyanolyan sokoldalú őssejteket nyertek ki amerikai kutatók, mint embriókból, ami elkerülhetővé teheti a vitát a kísérletek során használt embriók megsemmisítéséről. A Vatikán üdvözölte a felfedezést. Az új kutatással azonban nem lehet teljeskörűen helyettesíteni a humán embriókból kinyert őssejteket. Az eredmény az észak-carolinai Wake Forest University kutatóinak köszönhető. A tudósok oly módon tudtak kinyerni őssejteket a magzatvízből, hogy sem az anya, sem a magzat egészsége nem károsodott. Ezekből a sejtekből különböző típusú szöveteket, így izom-, csont-, zsír-, véredény-, ideg- és májszövetet tudtak előállítani laboratóriumi körülmények között. Álláspontjuk szerint a placenta és a magzatvíz új forrása lehet az őssejteknek, amelyekből a tudósok egy napon - reményeik szerint - gyógyszert tudnak majd előállítani. Az embrionális őssejtekhez hasonlóan a magzatvízből kinyert őssejtek is jól fejlődnek laboratóriumi körülmények között éveken át, miközben a normális, úgynevezett szomatikus sejtek bizonyos idő után elpusztulnak. A magzatvízből származó őssejtek gyorsabban fejlődnek, mint az embriókból kinyertek. Egereken elvégzett kísérletek igazolják például, hogy a magzatvízből származó őssejteket fel lehet használni károsodott agyszövetek pótlására.

Terjeszkedik a MySpace A világ egyik legnagyobb látogatottságú internetes vállalkozása, a közösségi oldalt működtető amerikai MySpace tovább folytatja európai terjeszkedését. Nagy-Britanniában és Írországban már ők a piacvezetők hétmillió felhasználóval, kiütve a hasonló jellegű helyi oldalakat, és a múlt héten elindították a francia nyelvű változatot is. Az internetező amerikai tinédzserek több mint fele használja a közösségi hálózatépítő portálokat: míg a lányok főleg meglévő kapcsolataikat ápolják, a fiúk inkább ismerkedni szeretnek az oldalakon - derül ki egy felmérésből. A Pew kutatóintézet 12-17 év közötti amerikai fiatalok internethasználati szokásait vizsgálta. Az eredmények szerint az internethez hozzáférő tinédzserek 55 százaléka tagja valamilyen közösségi hálózatnak, amelyek közül meszsze a MySpace a legnépszerűbb. A fiatalok többsége pontosan tudja, mennyire veszélyes lehet túlságosan megnyílni a közösségi hálózatépítő honlapokon, kétharmaduk ugyanis korlátozza a hozzáférést személyes profiljához. A Pew kutatói szerint az idősebb, 15-17 év közötti internetező lányok kedvelik leginkább a közösségi hálózatokat: 70 százalékuk már regisztrálta magát valamelyik portálon, míg a hasonló korú fiúknál 55 százalékos ez az arány.

Átlát a falon a szuperkatona Az amerikai kommandósok 2010-re már kézi radarral, izomerősítő szerkezettel és ultrahangos takaróval is rendelkeznek a Future Force Warrior program keretében: a jelenleg fejlesztés alatt álló szerkezetek célja, hogy az amerikai katonák még veszedelmesebb támadók legyenek. A katonák "exoskeletont" viselnek majd, vagyis külső csontvázat, amely erősebbé és teherbíróbbá teszi őket, és mesterségesen megnöveli izomerejüket. Egy katona ezáltal kettő helyett is cipelheti a terhet, például egy gépfegyvert, amihez eddig két emberre volt szükség. A mobiltelefon nagyságú speciális radar segítségével az utcai harcokban át lehet látni a falakon, az új kanyarlövő fegyverrel pedig úgy lehet belőni egy utcába, hogy az ember nem lép ki a sarok mögül. A gyalogsági fegyvereket speciális lézerrel akarják fölszerelni, amely tájékoztatja a saját bajtársakat, de a helikopterek és a páncélosok legénységét is arról, hol vette tűz alá a katona az ellenséget, így szükség esetén gyorsan be lehet vetni az erősítést. Az iraki harcok során bevetett "mesterséges holló" is az újítások egyike: egy-két kiló súlyú repülő robot, aminek a szárnya egy méter fesztávolságú, és normál- illetve infravörös felvételeket képes készíteni. A hollók a harcoló egységeket kísérik, a gyalogosok fölküldhetik a levegőbe a robotot, hogy kikémleljék az ellenséges erők állásait. Továbbá új típusú golyóálló mellényeket vezetnek be, amelyek képesek távol tartani a testtől a lökéshullámot, így elkerülhetők a belső sérülések és vérzések. A harci ruhákat új szenzorokkal is fölszerelik, amelyek mérik a katonák lélegzését és pulzusát. A mundér lökéshullámoknál vagy sérüléseknél azonnal értesíti a szanitéceket, megadva a sérült pontos helyét. Belső vérzéseknél, amelyeket eddig nem tudtak a fronton megfelelően kezelni és elállítani, sokat segíthet az új ultrahangtakaró, amelyet ráterítenek a sérültre, lokalizálja a belső sérülést, és egy erős, célzott ultrahangsugarat bocsát ki, hogy elállítsa a belső vérzést, amivel megmentheti a katona életét.

Figyelmébe ajánljuk