cyberhírek

  • .
  • 2007. október 11.

Tudomány

cyberhírek
ÓZONLYUK Egy év alatt harminc százalékkal lett kisebb az ózonlyuk a Déli-sark felett, az ózonveszteség 27,7 millió tonnára csökkent az ESA mérései szerint. Tavaly 40 millió tonnás ózonveszteséget mértek. Az ózonréteget károsító anyagokat a 20 évvel ezelőtt elfogadott montreali egyezmény értelmében világszerte betiltották.

HOLD-SZONDA Három héttel azután, hogy útnak indították, elérte a Holdat a Selene japán űrszonda. Az űreszköz főegysége száz kilométerrel a Hold felszíne fölött keringve, két kisebb részegység pedig a Hold sarkvidékei fölött vizsgálja az égitestet. Ez a legjelentősebb Hold-kutató misszió az 1975-ben véget ért amerikai Apollo-program óta.

KARDFOGÚ TIGRIS Ausztrál tudósok a kardfogú tigris koponyájának vizsgálata és számítógépes szimulációk során arra a következtetésre jutottak, hogy az állat harapása aránylag gyenge volt, és a hatalmas agyarak akadályozták a vadászatban a félelmetes külsejű ragadozót. Ez hozzájárulhatott a kihalásához is.

ATOMAKKUMULÁTOR Harminc éven át táplálhatja a mobiltelefonokat és a hordozható számítógépeket az a radioaktív izotópokkal működő akkumulátor, amely két-három éven belül piacra kerülhet kifejlesztői szerint. A technológiát az amerikai légierő dolgozta ki.

ÛRKÖZPONT A Pápua Új-Guinea partjainál fekvő, Indonéziához tartozó Biak szigetecskén új orosz űrközpont épül. A központ technológiai újítása, hogy a levegőből, egy erre a célra átalakított teherszállító repülőgépről indítja a műholdakat Föld körüli pályára állító rakétákat.

MAMUTSZÕR Egy európai kutatócsoportnak több millió éves ősállatleletekből sikerüt DNS-mintát kivonnia egy új technika segítségével. Az eddig használhatatlannak hitt szőrből, tollakból is kinyerhető az örökítőanyag.

Játéktervező a következő űrturista Richard Garriott, a világ egyik leghíresebb számítógépes játéktervezője lesz a következő űrturista - adta hírül az Index az utakat szervező Space Adventures (spaceadventures.com) nyomán. A jelölt a legutóbb Charles Simonyit űrutaztató amerikai cég igazgatótanácsi tagja és egyik legnagyobb befektetője. Garriot apja, Owen K. Garriott a NASA hivatásos kutatója és űrhajósa volt, 1973-ban két hónapot töltött a Skylab űrállomás fedélzetén, tíz év múlva pedig további tíz napot volt a világűrben a Columbia űrrepülőgép fedélzetén. Fia, Richard az Ultima nevű kultikus fantasy szerepjátéksorozattal alapozta meg hírnevét, melyből online verzió is készült. Garriott nevéhez azóta több további sikeres számítógépjáték is fűződik, saját bevallása szerint már középiskolás korában többet keresett játékfejlesztéssel, mint az apja a NASA-nál. Megszállott extrém turista: járt az Antarktiszon, kipróbálta a mélytengeri búvárkodást a Bermuda-háromszögben, kenutúrázott az Amazonason és kempingezett Ruandában, a hegyi gorillák között. Ez az űrtúra lesz az első, melynek során a Nemzetközi Ûrállomáson egy magáncég tudományos munkát végezhet: Garriott saját biotechnológiai cége számára végez majd kísérleteket az űrállomás laboratóriumában.

Alternatív Nobel-díjak A Right Livelihood Foundation (rightlivelihood.org) a múlt hétenmegnevezte idei díjazottjait. A Jakob von Uexküll svéd publicista által 1980-ban alapított díjatolyan személyek és szervezetek kapják meg, akik/amelyek alternatív válaszokat adnak a világproblémákra, különös tekintettel a környezetvédelemre ésaz emberi jogokra. A kétmillió svéd koronával járó díjat a svéd parlament, a Greenpeace és az ENSZ Leszerelési Bizottságának tagjaiból állógrémium ítéli oda, és a svéd uralkodó adja át a Nobel-díjak átadása előtti napon. Az alapítványidén négyfelé osztotta a díjat. Christopher Weeramantry (Srí Lanka) jogtudós, a Nemzetközi Bíróság korábbi alelnöke a nemzetközi jog eszközeiveleredményesen lépett fel a nukleáris fegyverek fenyegetése ellen, valamint az emberi jogok és a környezet védelmében. Dekha Ibrahim Abdi (Kenya) a világ legmegosztottabb országaiban bizonyult sikeres béketeremtőnek, és vallásikonfliktusokat is megoldott az iszlám spiritualitás alapjain állva. A Grameen Shakti nevű cég(Banglades) több mint 110 ezer háztartást szerelt fel olcsó napelemekkel, és ezzel bebizonyította, hogy a napenergia elérhető és környezetbarát megoldás lehet a vidéken élők elektromos árammal való ellátására. A fejlett világból egy kanadai farmerházaspárt díjaztak: Percy és Louise Schmeiser egy 1998 óta húzódó persorozatban sikeresen védekezett a földjükre véletlenül leszóródott génmanipulált vetőmagok miatt kártérítést követelő Monsanto óriáscég ellen. A bizottság indoklása szerint fellépésük a génmanipulált haszonnövények gyártóinak növekvő dominanciájára és piaci agressziójára irányította a figyelmet.

Bolondos Nobel-díjak A Harvard Egyetemen szerkesztett Annals of Improbable Research (improb.com) a múlt héten tizenhetedik alkalommal osztotta ki a Nobel-díj paródiájának számító Ig Nobel-díjakat. A nemzetközi tudományos élet azon szereplői részesülhetnek benne, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy mulatságos javaslatokhoz vezetett. A nyelvészeti Ig Nobel-díjat 2007-ben a Barcelonai Egyetem kutatói kapták, amiért kimutatták, hogy a patkányok időnként nem tudnak különbséget tenni a japánul visszafelé beszélő és a hollandul visszafelé beszélő személyek között. A kémia kategória díjazottja, a japán Jamamoto Maju kidolgozta, hogyan lehet vaníliakivonatot előállítani tehéntrágyából. Az élelmezéstudományi Ig Nobelt viszont a Cornell Egyetem egy professzora kapta, amiért bebizonyította, hogy az észrevétlenül újratöltött tányérokból sokkal több levest fogyasztanak az emberek. A repüléstudományi Ig Nobel argentin díjazottai bebizonyították, hogy a potencianövelő szerekkel kezelt hörcsögök könnyen megbirkóznak az időzónákon átrepítő utazás során fellépő jet-lag szindrómával. Fizika kategóriában az ágylepedő gyűrődésének tudományos elemzése vitte el a pálmát, az Ig Nobel-békedíjat pedig az amerikai légierő kapta egy vegyi fegyver kifejlesztéséért, amely ellenállhatatlan, erős vágyat gerjeszt az azonos neműek iránt az ellenség sorai között. A díjakat ezúttal is valódi Nobel-díjasok adták át.

Figyelmébe ajánljuk