cyberhírek

  • .
  • 2008. március 20.

Tudomány

cyberhírek
Fájlcsere Az üres adathordozók árába épített adóhoz hasonló módszer ötlete merült fel Amerikában a fájlcsere legalizálására. Az internetszolgáltatók számlájához hozzácsapott havi öt dollárt megkapnák a zenekiadók, cserébe a felhasználók szabadon tölthetnének le és oszthatnának meg a neten minden zenét.

Õsanyák Majdnem mindegyik ma élő amerikai indián őse ugyanaz a hat nő, akik nagyjából húszezer évvel ezelőtt vándoroltak be az amerikai kontinensre - állítják olasz génkutatók.

Óraátállítás Amerikai tudósok szerint a nyári időszámítás és az órák átállítása már nem csökkenti az energiafogyasztást. A megtakarítás legnagyobb része korábban a közvilágításban realizálódott, azt viszont ma már a fényviszonyok szabályozzák, nem az időszámítás.

Defibrillátor Feltörhető a beépített defibrillátorok programja - állítja egy amerikai kutatócsoport. Az Egyesült Államokban százezernél több ember mellkasába implantált rendszer kívülről újraprogramozható, az életmentő funkció kiiktatható.

Moby Dick Óriási fehér gyilkos bálnába botlottak Alaszkánál egy amerikai óceánkutató csoport tagjai. A felnőtt hím bálna egészségesnek tűnt, 8-10 méter hoszszúnak és 4500 kilósnak becsülték a megfigyelők.

Blogper Akár két év börtönt is kaphat az az orosz blogger, aki megsértette a rendőrséget internetes naplójában. Az orosz civil szervezetek rendszeresen bírálják a különböző rendőrségi visszaéléseket.

Lopakodó Huszonhét év után végleg eltűnnek az F-117 Nighthawk lopakodó csapásmérők az amerikai légierőből. A korszakalkotó típusból a gyártás nyolc éve alatt összesen 59 darab épült, és közülük mindössze egy veszett oda, Jugoszlávia 1999-es bombázása közben.

Hintamanőver Rejtélyes anomáliát figyeltek meg több űrszonda mozgásában: a Földet lendületszerzés céljából megközelítő szondák esetében végzett számítások nem képesek teljességgel megmagyarázni a megfigyelt sebességváltozásokat.

Robot az űrállomáson Elkészült a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) további szerelési és építési munkáit végző Dextre robot. Az Endeavour rakományában felvitt alkatrészekből hétórás munkával szerelték össze a közel négyméteres robotkart az asztronauták. Összeszerelt állapotban a robot 3,7 méter magas, súlya meghaladja a másfél tonnát. Ha minden a tervek szerint alakul, a több mint 200 millió dollárból megépített szerkezet az ISS meghosszabbított emelőkarjaként funkcionál majd az űrállomáson elvégzendő építési és szerelési munkák során. Rick Linnehan és Garret Reisman űrhajósok felszerelték a japán kutatólaboratórium első szerkezeti egységét is: a kutatómodul neve Kibo, ami japánul reményt jelent, és ez lesz az ISS legnagyobb ilyen berendezése. Ezzel a szigetország az Egyesült Államok, Oroszország és Európa egyenrangú partnerévé válik az űrállomás építése és üzemeltetése terén. Nem egészen egy hónapja az Európai Ûrügynökség (ESA) Columbus nevű kutatómodulját illesztették az ISS-hez. Az Endeavour űrsiklót március 11-én indították útjára, és a tervek szerint március 26-án tér vissza a Földre. A NASA összesen hat missziót tervez idén az űrsiklóprogram keretében, az egyik egy kockázatos szervizküldetés lesz a Hubble űrteleszkóphoz. Az ISS befejezéséhez összesen 11 küldetés szükségeltetik még, ezeket 2010 szeptemberéig, az űrsiklók tervezett nyugdíjazásáig végre kell hajtani.

Csaló professzor Az egyik vezető dél-koreai műszaki egyetem professzorának vissza kellett vonnia az öregedés elleni technológia kidolgozásáról szóló cikkeit, miután intézetében kiderítették, hogy maga gyártotta hozzá a kutatási adatokat. Kim Te Kuk, a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet biotechnológia-professzora beismerte, hogy meghamisította az adatokat az öregedés elleni technológiáról szóló cikkéhez, amelyet 2005-ben a Science tudományos folyóirat közölt. 2006-ban a Nature Chemical Biology szaklapban a nyomon követő jelentése ugyancsak hamisítvány volt. Kim arról írt, hogy kidolgozott egy technikát, amely mágneses nanorészecskék segítségével megtalál az emberi testben bizonyos fehérjéket. A következő évben azt állította, hogy két olyan kémiai anyagot is sikerült előállítania, mely lassíthatja az öregedést. Mint most kiderült, az egyik anyagot valójában a Harvard Egyetemen fejlesztették ki, és Kim csalással tüntette fel sajátjaként. Dél-Koreában nem ez az első tudományos csalás: 2005-ben Hvang Vu Szuk klónozott emberi embrióból nyert őssejtvonal előállításáról számolt be, szintén a Science-ben, és mint később kiderült, szintén hamisan.

Mesterséges intelligencia A Rensselaer Polytechnic Institute munkatársai a Second Life online világban olyan avatart hoztak létre, amelyet egy általuk készített mesterségesintelligencia-program működtet - adta hírül az Index. Az Eddie névre hallgató virtuális gyerek az alkotók szerint egy négyéves értelmi színvonalát hozza, és jól beilleszkedett a Second Life felhasználói közé, megtalálja velük a közös hangot. Eddie képes következtetéseket levonni, emlékezni, elhinni és akarni dolgokat. A projekt vezetője szerint Eddie teljesen önálló, nem kell neki parancsokat adni a billentyűzetről, viszont egy kisebb szuperszámítógép számítókapacitása szükséges a működtetéséhez.

Látnokzsálya Több amerikai állam fontolgatja, hogy betiltja vagy korlátozza a Mexikóban őshonos látnokzsálya használatát - adta hírül az Index az ABC News nyomán. A látnokzsálya (Salvia divinorum) és hatóanyaga, a Salvinorin A forgalmazásával foglalkozó weboldalak piros betűs feliratokkal figyelmeztetik látogatóikat, hogy addig halmozzanak fel készleteket a szerből, amíg lehet. A jósmentának és latin neve után egyszerűen salviának is nevezett növény legális és könnyen hozzáférhető az Egyesült Államokban, a hatóságok pedig attól tartanak, hogy a növény hamarosan hasonló népszerűségre tesz szert, mint a marihuána. Nyolc állam máris a salviával kapcsolatos korlátozásokat vezetett be, tizenhat másik állam - köztük Florida - a növény betiltását fontolgatja, Louisiana pedig már 2005-ben illegális drognak minősítette a salviát. Egy floridai képviselő a marihuánával és az LSD-vel egy kategóriába sorolná a látnokzsályát, néhány drogszakértő szerint viszont a törvényhozók túlreagálják a problémát. Az amerikai szlengben Sally-D és mágikus menta néven is ismert növény erős hallucinogén, de hatása jóval rövidebb ideig tart, mint az LSD esetében.

Figyelmébe ajánljuk