cyberhírek

  • .
  • 2008. április 3.

Tudomány

cyberhírek
Villanynarancs

A Föld órája A tavaly indult Föld órája akció keretében idén már majdnem egy tucat világvárosban kapcsolták le a lámpákat egyetlen órára. Volt, ahol 13 százalékkal esett az áramfogyasztás szombat este nyolc és kilenc között.

DNS-minta Az emberi géntérkép jellegzetességeit feltérképező Genographic projekt kutatói nyugat-európai eredetű géneket fedeztek fel libanoni emberekben egy 31 ezer tesztalanyt érintő DNS-kutatás során. A gének eredetét a keresztes háborúkig vezették vissza.

Mágneses tér A Napról eddig is tudtuk, hogy tizenegy évente átfordul a mágneses tere, most azonban francia csillagászok egy távoli csillagnál is észlelték ugyanezt a jelenséget. A Bootes csillagképben lévő csillag körül a Jupiternél hatszor nagyobb óriásbolygó kering.

Képszerkesztő A világ legnépszerűbb képszerkesztő szoftverét gyártó Adobe elindította a Photoshop ingyenes, online változatát a photoshop.com/express címen. A szoftvercég úgy véli, az online használható alkalmazások jelentik a közeljövő legfontosabb technológiai és piaci trendjét.

Eszközhasználat Az Amazonas menti folyami delfinek eszközöket használnak párjuk megtalálásához. A szájukkal eldobált tárgyakkal csábítják a nőstényeket és ijesztik el a rivális hímeket.

Vírusíró csapat Bejelentette feloszlását az A29 név alatt működő vírusíró brigád. A meglehetősen kreatív és innovatív A29 tagjaihoz fűződik például a mobiltelefonokat fertőző hírhedt Cabir, továbbá az első Pocket PC-s károkozó is.

Nyáldiagnosztika Amerikai kutatók 1116 különböző fehérjét azonosítottak az emberi nyálmirigyekből, ezzel megnyílt az út egy olyan új diagnosztikai módszer előtt, amelyhez egyetlen csepp vérre sincs szükség.

Sómezők A Hawaii Egyetem csillagászai a Mars Odyssey fotóinak elemzésével több mint kétszáz, egyenként néhány négyzetkilométer nagyságú sómezőt fedeztek fel a Mars déli részén. A mezők sótartalmú tavak maradványai lehetnek.

"riásjéghegy szakadt le az Antarktiszról Manhattan szigeténél hétszer nagyobb jégtömb szakadt le az Antarktisz nyugati részén. A 415 négyzetkilométer területű tömb évszázadok óta lehetett az úgynevezett Wilkins-jégself szélén. A Brit Antarktiszi Kutatóprogram (BAS/British Antarctic Survey) adatai szerint a hatodik kontinensnek erről a részéről korábban már hat jégtömb szakadt le, a legnagyobbak 1995-ben és 2002-ben. A mostani események a glaciális jégtakaró sokkal nagyobb területét veszélyeztetik: a Wilkins-jégself megmaradt részét, amelynek nagysága 13 ezer négyzetkilométer, mindössze egy vékony jégszál köti össze a kontinenst borító jégtakaróval. Mivel a Wilkins egy úszó jégplatform, a jégtömb leszakadása nem lesz hatással a tengerszintre. David Vaughan, a BAS kutatója szerint az újabb jégtömb leszakadása a globális felmelegedés számlájára írható. A most letört jégtömb ugyan a Wilkins 4 százalékát tette csak ki, ám fontos ponton volt, így visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el.

Bezárt a TorrentSpy Bezárt a TorrentSpy fájlcsereközpont, amely az internetezők által megosztott filmek, zenék és szoftverek keresését segítette. A weboldal működtetői szerint senki sem kötelezte őket a leállásra, maguk döntöttek így, mert az USA-ban túlságosan ellenséges a jogi környezet, több százezer dollárt költöttek ügyvédekre. A TorrentSpy gazdáit az amerikai filmgyártók szövetsége (MPAA) perelte, mert szerintük elősegítették a szerzői jog által védett tartalmak jogszerűtlen terjesztését. A TorrentSpy nem adta ki a felhasználók adatait a felpereseknek, de a pert elbukta. A TorrentSpy korábban a világ legnépszerűbb torrent tracker oldala volt, bezárásával a Mininova (www.mininova.org) ugorhatott az élre.

Tízmillió szócikk Magyar nyelvű szócikkel érte el a tízmillió bejegyzést a Wikipedia (www.wikipedia.org), az internetezők által szerkesztett online enciklopédia. A Wikimedia Foundation közleménye szerint a webes tudástár Pataki Márta szócikkével érte el a csúcsot. Pataki egy XVI. századi angol festőről, Nicholas Hilliardról írt. Most 91 ezernél tart a szabad lexikon magyar nyelvű bejegyzéseinek száma.

Kétszemélyes űrrepülőgép Kaliforniában bemutatták a jövő űrsportautóját, amely saját hajtóművével tud majd felszállni a világűrbe - adta hírül az Index. A Lynx Mark I áramvonalas, kétüléses, és a Spaceship Two privát űrrepülőgéppel ellentétben nincs szüksége hordozógépre, saját hajtóművével is fel tud kapaszkodni a világűr szélére. Az Xcor Aerospace űripari magáncég fejlesztése legkorábban két év múlva repülhet, és ötven próbarepülés után kerülhet kereskedelmi forgalomba. A folyékony oxigénnel kevert kerozint égető rakétahajtómű 61 kilométeres magasságba röpítheti a Lynxet.

Mobiltelefon Kubában Raúl Castro új kubai elnök engedélyezte, hogy a kubaiak saját mobiltelefont vehessenek. A mobilszolgáltatást szerződés alapján veheti igénybe a kubai átlagember, de előre kell fizetni, ráadásul valutában. A karibi szigetországban eddig csak külföldiek és kormányzati tisztviselők használhattak mobiltelefont. A kubai kormány feloldotta a számítógépek, a DVD- és videolejátszók, illetve még néhány elektronikus eszközárusítására vonatkozó tilalmat is.

Nyílt dokumentumformátum Megalakult a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség (www.odf.hu) magyar tagozata: a szövetség 2006-ban jött létre az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy céges szabványok helyett a nyílt, bárki számára hozzáférhető OpenDocumentum (ODF) formátum elterjesztését támogassa. A szövetség arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a gazdasági és közigazgatási szervezetek munkájában egyre nagyobb teret nyerő digitális dokumentumok megőrzése, archiválása, későbbi megnyitása és olvashatósága egyre bizonytalanabb. Erre a problémára szerintük csak egy olyan formátum jelent megoldást, amely szabványos, és ez a szabvány nyílt, vagyis bárki által megismerhető és használható. Az ODF szabványt azonban a Microsoft irodai programcsomagja nem ismeri, mert a szoftveróriás saját dokumentumformátumát próbálja szabvánnyá tenni a Nemzetközi Szabványügyi Szervezetnél (ISO).

Figyelmébe ajánljuk