cyberhírek

  • .
  • 2008. június 12.

Tudomány

cyberhírek

Google-központ Az amerikai űrkutatási hivatal kaliforniai Ames Research Center kutatóközpontjában építi fel új székházát a Google. Az új Google-központ elsősorban a kutató-fejlesztő részlegnek ad otthont, és nagyobb lesz, mint a mostani főhadiszállás, a Googleplex.

Szarkazmusközpont Az izraeli Haifai Egyetem kutatói egészséges, autista, illetve különféle agysérüléseket szenvedett tesztalanyok vizsgálatával lokalizálták az agyban azokat a területeket, amelyek a szarkazmus észleléséért felelősek egy szöveg értelmezése során. Három ilyen területet azonosítottak a frontális lebenyben.

Szövethegesztés Elektromos hegesztési eljárást dolgoztak ki élő szövetek összeforrasztására ukrán orvoskutatók. A módszer alkalmazása jelentősen lerövidíti a műtétek idejét, Ukrajnában jelenleg ötven elektromos szövethegesztő készüléket használnak.

Cápatámadások Ezer cápát készülnek befogni és csippel ellátni a hatóságok Mexikó csendes-óceáni partvidékén, hogy választ kapjanak arra, mitől váltak olyan agresszívvá az utóbbi időben a ragadozók. Rövid időn belül több embert ért cápatámadás.

Vadszamár A rendelkezésre álló adatok szerint Mami, a Fővárosi Állat- és Növénykert perzsa vadszamara fajának jelenleg élő legidősebb képviselője. A matuzsálemi korú állat 1974-ben született, most töltötte be 34. életévét.

Kibo A Discovery űrsikló legénysége kiemelte és az űrállomáshoz csatlakoztatta a japán kutatómodult, a Kibót. A 11,2 méter hosszú és 4,4 méter átmérőjű, közel 16tonnásmodul belseje kutató- és lakóhelyet biztosít majd az asztronautáknak.

Hidrogéncella Madridban emelkedett első ízben a levegőbe az a légcsavaros repülőgép, amelyen hidrogéncellás erőforrás hajtja az elektromotort. Az üzemanyagcellát a Boeing Research tervezte.

Abszolút fekete Amerikai kutatók létrehozták az abszolút fekete anyagot, ami a rávetített fényt tökéletesen elnyeli. Mivel az új anyag az elnyelt fényt hővé alakítja, minden eddiginél hatékonyabb napelemek készíthetők majd a felhasználásával.

Mozgásmegfigyelés Barabási Albert-László magyar származású tudós, a bostoni Northeastern University hálózatkutatási központjának igazgatója vezetésével az emberek mozgási magatartását leíró közlemény jelent meg a Nature-ben: a kutatók százezer mobiltelefon-előfizető mozgását elemezték a mobilszolgáltatóknál nyilvántartott helymeghatározási adatok alapján. Az információgyűjtés helyszíneit nem fedték fel, de nem az Egyesült Államokban történt, mert ott a mobilszolgáltatók nem adhatnák ki ezeket az adatokat. A kutatás eredménye szerint mindennapi életvitelükben kevéssé mobilak az emberek: a minta háromnegyede a vizsgálat hat hónapja alatt az otthonától számított 32 kilométeres körzeten belül mozgott. Alakosság alig 3 százaléka lép túl rendszeresen egy 200 mérföld (322 kilométer) átmérőjű körön, és kevesebb mint 1 százaléka távolodik el rendszeresen több mint ezer kilométerre.

Robotsáska Hétgrammos ugró robotot fejlesztettek ki a lausanne-i műszaki főiskola kutatói a sáska példáján. A robotsáska akár másfél métert is képes ugrani, ez magasságának csaknem a harmincszorosa. A kutatók szerint bevethető földrengés után a romok között vagy akár egy idegen bolygón is, de katonai kémszolgálatot is teljesíthet. A minirobot ugrólábait egy 0,6 grammos motor működteti. Három gramm rakománnyal - például egy gázérzékelővel vagy egy parányi kamerával - felugrik akár egy méterre is, és a tervek szerint kommunikációs rendszerrel is felszerelik, így egész rajokat alkalmazhatnak. A következő lépésben szárnyakkal is ellátják a minirobotot.

Porfelhő A NOAA műhold május 29-én készült felvételén hatalmas porfolyam figyelhető meg, amint a Földközi-tenger fölött Európa felé hömpölyög, beborítva Olaszországot, Nyugat- és Közép-Európát, feljutva egészen Skandináviáig. A por miatt Magyarországon is szokatlan légköroptikai jelenségeket, Nap körüli homályt, fehér naplementéket tapasztaltak.

Tévésorozatok az internetről A népszerűbb tévésorozatok epizódjait már majdnem annyian nézik az internetről illegálisan letöltve, mint a televízióban - adta hírül az Index a Torrentfreak fájlcsereportál felmérésének eredményét. A fájlcsereközpont adatai szerint a tévésorozatok a fájlcserélő hálózatok legnépszerűbb tartalmai, messze megelőzve a zenéket, a mozifilmeket és a szoftvereket. A felhasználók fele kimondottan sorozatok letöltésére használja a Bittorrent nevű fájlcsereszoftvert. Május utolsó hetében a legtöbb letöltést a Lost érte el, aztán a Battlestar Galactica következik, majd két talkshow, a Daily Show és a Colbert Report jön. Az első tízbe befért még a So You Think You Can Dance (a hazai Megatánc eredetije), egy pankrációsorozat és egy főzőcskézős reality show is. A 2007-es összesített toplistán a Hősök és a BBC autós magazinja, a Top Gear vezetett a Lost és a Battlestar Galactica előtt. A Lost negyedik évadjának fináléját Amerikában 12,7 millióan nézték meg, aztán egy hét alatt tízmillióan töltötték le az internetről.

Microsoft-tender Az Európai Bizottságnál is megtámadják az állami szoftverbeszerzési tendert a nyílt forráskódot támogató cégek. Az Open SKM Agency Kft., az ULX Kft. és a Multiráció Kft. arra kéri Neelie Kroest, az Európai Bizottság versenyjogi biztosát, hogy vizsgálja ki a kormány kiírását, amely szerintük több ponton is sérti az uniós irányelveket. Kürti László, az Open SKM ügyvezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a kiírás félreérthetetlen módon leszűkítette a pályázatra beadható termékek körét a Microsoft termékeire. A három cég abban bízik, hogy az EU átfogó vizsgálatot indít, amely igazolhatja, hogy a 25 milliárd forintos közbeszerzés versenykorlátozó. A nyílt forráskódot támogató cégek azt is el szeretnék érni, hogy a magyar közigazgatási informatika, illetve az erre épülő elektronikus közigazgatási szolgáltatások nyílt szabványokra épüljenek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?