Fel nem robbant bombák - A hibahatáron belül

  • - linder -
  • 2008. június 12.

Tudomány

Nem telik el hét anélkül, hogy egy II. világháborúból itt maradt bomba miatt ne kelljen közterületet lezárni, épületeket kiüríteni. Az elmúlt három évtized során kétezer tonna robbanótestet ártalmatlanító tűzszerészek szerint nem kizárt, hogy ez még vagy száz évig így lesz.
Nem telik el hét anélkül, hogy egy II. világháborúból itt maradt bomba miatt ne kelljen közterületet lezárni, épületeket kiüríteni. Az elmúlt három évtized során kétezer tonna robbanótestet ártalmatlanító tűzszerészek szerint nem kizárt, hogy ez még vagy száz évig így lesz.

Még tíz évvel ezelőtt is néhány budapesti bérház kapuján látható volt az ecsettel mázolt cirill betűs felirat, amely egykor arról tájékoztatta a romeltakarítókat, hogy a terület aknamentes. A háborúból visszamaradt robbanószerkezetek és lőszerek felkutatása, hatástalanítása az élet újraindulása szempontjából nélkülözhetetlen volt. A magyar honvédségi tűzszerészet ekkor született: 1945 szeptemberétől egy bolgár őrnagy kezdeményezésére már hazai egységek, úgynevezett aknakutató munkásszakaszok kezdték begyűjteni az irdatlan mennyiségű fel nem robbant muníciót, ami a német és szovjet csapatok, illetve az angolszász légi erődök jóvoltából itt ragadt.

Az ország hat hónapon keresztül hadszíntér volt, több frontátvonulás is történt, a debreceni csatát a második világháború egyik legnagyobb páncélosütközeteként tartják számon. A két hadsereg óriási arzenált hordott össze, a leghevesebb tüzérségi párbajok a németek legfontosabb, előre kiépített kárpát-medencei védelmi objektuma, a Margit-vonal mentén folytak. Az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj járőreinek napjainkban is ezen a nyomvonalon - Veszprém, Fejér és Pest megyében, illetve az egykor ostromlott Budapesten - akad a legtöbb dolga; míg az utóbbi tíz év során keleten Bács-Kiskun és Csongrád, nyugaton Vas és Zala adta a legkevesebb feladatot. Az 1974 óta vezetett statisztikák szerint az évi mintegy 2500 bejelentés nyomán több mint kétmillió kilogramm (majd ötmillió darab) robbanótestet kellett ártalmatlanítani, de ebben benne vannak a rendszerváltás előtti százezer fős hadsereg lejárt szavatosságú lőszerei is. "Úgy számolunk, hogy még száz évig lesz dolgunk" - mondja Hajdú Gábor zászlóaljparancsnok. Munkájuk intenzitását és területi eloszlását a nagyobb beruházások is befolyásolják: a pláza- és autópálya-építések környékén mindig rengeteg tennivaló akad. 2006-ban az M0 északi szakaszánál nyolc hónapig voltak visszajáró vendégek, tavaly az Északi vasúti összekötő híd pilléreinek megerősítésénél a búvárok hét 500 kilós bombát hoztak fel.

A leletek több mint kétharmada gyalogsági lőszer, a többi aknavető gránát, kézigránát és akna. De találni I. világháborús srapneleket is, amelyek százéves korukhoz közelítve is "kitűnő egészségnek örvendenek". Az ezredes szerint az ember a pusztító eszközök összerakásánál dolgozik a legprecízebben. A bombák aránya csupán másfél százalék, érthető okokból mégis ezek kerülnek a leggyakrabban a hírekbe. A fővárosban hét-nyolc méter mélyen, a feltöltött réteg alá túrva szinte

bárhol találhatunk,

a mélygarázst is tervező beruházások (irodaházak, kereskedelmi központok, nagyobb lakóépületek) a tűzszerészek legmegbízhatóbb ügyfelei. Nagyobb fejlesztéseknél ezért még az első kapavágás előtt az előírások szerint mentesíteni kellene a munkaterületet, a fémben gazdag sittel feltöltött Budapesten azonban a detektorok sokszor hasznavehetetlenek. Az új épületek gödrein kívül került már elő bomba a Bazilika felújításánál, találtak harckocsiaknát a Sziget fesztiválon, kézigránátot a Váci utca kellős közepén, amit helyben kellett felrobbantani. Három hónapja a Ferenciek terén a templom tetőszerkezetéből operáltak ki egy még éles német páncéltörő gránátot. Az angolszász légierő minden bizonnyal a Déli vasúti összekötő hídnak szánta azt az ötszáz kilós, illetve egytonnás bombát, melyek miatt pár hete fél Budát le kellett zárni. A tűzszerészek nem voltak meglepve, amikor az Infoparkhoz riasztották őket, a hidat annak idején több hullámban sok "rácsapás" érte. Azon sem csodálkoztak, hogy a két behemótot a markoló több száz méterre a hídtól fordította ki a földből. Úgynevezett tömegdobásnál lehet ekkora a hibahatár, a tűz alá vett pilóták pedig mindig igyekeztek a lehető leggyorsabban végezni. Lehet, hogy épp a sietségből fakadó úgynevezett vetési hibának (rossz szögben végzett kiengedésnek) is köszönhető, hogy az óriásbombák annak idején nem robbantak fel, de az is lehet, hogy "jó testhelyzetben landoltak", csak puhára estek.

A harcok során kilőtt robbanótestek mintegy tíz százaléka nem robbant fel, ami azért történhetett, mert a lőszerek, bombák csak a kilövés vagy kioldás után élesednek be. A repülőgépeket elhagyó küldemény a légáramlattól kipörgő légcsavartól vagy égőgyújtós időzítéstől, esetleg elektromos élesítéstől válik fegyverré; a tüzérségi lőszerek élesítőszerkezeteit a kilövéskor keletkező tehetetlenségi erő, illetve röppályája során a centrifugális erő hozza működésbe. Ha minden a fegyvertervezők elképzelése szerint történik, akkor a robbanótest becsapódáskor, a gyújtószerkezet "leműködése" után robban. A bombák esetében azonban elég egy kisebb pilótahiba, és a több száz kilós halálosztó csak beássa magát a talajba. Ugyanez történik, ha az élesítésre kevés a magasság, az idő. De az sem volt ritka, hogy a lőszergyártásban alkalmazott hadifoglyok szándékosan selejtet termeltek. A dél-budai óriásbombák viszont máig harcképesek maradtak, ha ugyanis a talaj nem nedves, akkor az alkatrészek a levegőtől elzárva még csak nem is nagyon rozsdásodnak. Az orrgyújtóra mért nagyobb ütés hatására a lágymányosi egytonnás szörny öt-hatszáz méteres körzetben mindent letarolna maga körül, amit a robbanás szeizmikus ereje és levegőt elszívó hatása csak fokozna. A legnagyobb eddig kiásott bomba kétszer ekkora volt. Egy robbanótest valószínűleg

az idők végezetéig ártalmatlanul

fekszik, ha nem nyúlnak hozzá; ha pedig nincs sötét folt a múltjában, akkor többnyire gond nélkül szétszedhető. A szalag mellett rabszolgaként dolgozó foglyok azonban néha épp a biztosítórendszert hagyták ki a szerkezetből, így az szinte bármikor felrobbanhat. A tűzszerészek számára komoly rizikófaktor a váltakozó hadiszerencsével járó "sufnituning": minden hadsereg igyekezett ugyanis a kezére került ellenséges lőszerraktárak, bombatárolók tartalmát felhasználni, és ha ez nem ment automatikusan, akkor a katonák improvizáltak. A zsákmányolt bombáknál a gyújtószerkezetek menete és a bombákba kialakított fészek közé az oroszok a méretkülönbség kiküszöbölésére sokszor újságpapírt csavartak. Hatvan év azonban még egy Pravdát is kikezd, így az egyre kevésbé rögzíti a gyújtószerkezetet. Számos esetben mindkét fél a típusra nem jellemző komplett berendezéseket épített be utólag, de kívülről az sem látható, hol állt le földet érésig a gyújtási lánc. 2006-ban négy tűzszerész lelte halálát munkavégzés közben, az elmúlt tíz évben hét embert veszítettek. Az önjelölt tűzszerészek, a civil halottak száma is körülbelül ennyi, az áldozatok leggyakrabban a robbanószert megpiszkáló fiatalok vagy fémgyűjtők voltak. A statisztika valószínűleg még elszomorítóbb lenne, ha a Heves megyei Vécs környékén néhány éve a határban nagy mennyiségű lőszert találó középkorú férfi terve sikerül: az illető az egész rakományt egy kohónak próbálta eladni mint beolvasztható nyersanyagot.

A tűzszerészek azonban már semmin sem lepődnek meg. Jártak már temetésen, ahol a leengedett koporsó alatt lapult az akna, mentettek már fát, amely békésen körbenőtte a beléfúródott aknavető gránátot. Hoztak fel lőszert bükki barlangból, 100 méter mélyről, de ereszkedtek le kútba és kotorásztak hűtőládában is. A lakók találtak gránátot a küszöb alatt és a liftben is, ahol az ellensúlyt részben három nehezebb lőszer képezte. A háború után bő ötven évvel egyszer egy teljesen aláaknázott hídhoz kellett kivonulni, más alkalommal egy hortobágyi tanyához hívták őket a szomszédok, mert a gazda egy jó nehéz bombához kötötte ki a házőrzőt, mivel a kutya minden más tereptárgyat simán elhúzott.

Lidérc

Solt környékén a tűzszerészek munka közben egyszer hadtörténeti jelentőségű leletet, a Lidérc fedőnevű világháborús magyar "csodafegyver" egy megmaradt darabját ásták ki. A találmányról tudtak a történészek, de egyetlenegy sem maradt fenn belőle. A Magyar Királyi Honvédség a kedvezőtlen hadihelyzetet látva támogatta az újszerű fegyverek kifejlesztését, a negyvenes évek elején a Haditechnikai Intézetben megalakult a rakétafejlesztési szakosztály. A Lidércet a zárt kötelékben támadó bombázógépek ellen szánták, a munkálatok a legszigorúbb titoktartás mellett folytak. A folyamatnak egy 1942-es találmány adott jelentős lökést, amikor Pulváry Károly fizikus, aki a filmgyártásban hangrögzítéssel foglalkozott, elkészítette az úgynevezett rezonánsgyújtót. A találmány lényege négy érzékeny mikrofon, amelyek segítségével a gyújtó a beállított motorhang leghangosabb értékénél lépett működésbe. A németek által készített, nem irányított rakéták csapódógyújtóval voltak felszerelve, így csak közvetlen találat esetén működtek. A magyar találmány lehetővé tette, hogy a rakéta akkor is felrobbanjon, ha csak megközelítette a célpontokat. A Lidérc a világon a második levegő-levegő rakéta volt, és az első abban, hogy a cél által működésbe hozott gyújtóval és a hatást fokozó vegyirepesz-köpennyel is rendelkezett. A kísérletek 1944 nyarán még a kezdeti fázisban jártak, a gyártás a júliusi bombázások után Csepelről Diósgyőrbe került, ahol a DIMÁVAG 4. sz. lőszergyárában elkészült az első 50 darabos mintasorozat. A fegyvert a Budapest körüli harcok során átalakítva, földi indítással, földi célpontok ellen alkalmazták. A háború során a feljegyzések, dokumentumok megsemmisültek, mindössze egy másolat maradt fenn. A tűzszerészek jóvoltából az eszközt sikerült rekonstruálni.

Figyelmébe ajánljuk