cyberhírek

  • .
  • 2008. július 24.

Tudomány

Csengőhang Átláthatatlan díjszabással és érthetetlen felhasználói feltételekkel zavarja össze a vásárlókat a csengőhangokat, zenéket és háttérképeket áruló weboldalak nagy része, ezért az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot indított. Bunda Állatvédő szervezetek nyomására betiltják a macska- és a kutyabunda forgalmazását az eBay internetes aukciós oldalon. Élő állatra eddig sem lehetett licitálni egy nemzeti eBay-portálon sem, a növényekre pedig a helyi törvényeknek megfelelően más-más szabályok vonatkoznak. Gyász 108 éves korában elhunyt Olive Riley, a világ legidősebb bloggere.
Az 1899-ben született ausztrál nő tavaly februárban indította blogját, azóta több mint hetven bejegyzést írt.

Korall A zátonyépítő korallfajok harmadát világszerte kihalás fenyegeti a globális felmelegedés és a tengerek savasodása miatt - állítja az első globális tanulmány, amely a korallokat veszélyeztető tényezőkről készült.

Napsugár Mindössze napi kétórányi napozás felére csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát a napsütés hatására keletkező D-vitamin révén - állítják olasz kutatóorvosok.

Botox A botulinum toxin - közismert nevén botox - injekció segíthet megelőzni a migrént azoknál a betegeknél, akik rendszeres, a szájon át szedhető gyógyszerek által alig-alig kezelhető migrénes rohamban szenvednek - állítják amerikai kutatók.

Razzia Összesen húsz kiberbűnözőt tartóztattak le a román hatóságok az FBI-jal közösen végrehajtott akció során, de a statisztikák szerint egyre többen folytatnak ilyen tevékenységet Romániában.

Cyberháború A montenegrói légitársaságot két napon át támadó albán hackerek megbénították az eseményről tudósító újság internetes oldalát is. A podgoricai Vijesti honlapját törölték, és vörös alapon fekete sast ábrázoló albán zászlót tettek a helyére.

Százezer szócikk 2008. július 17-én megszületett a magyar Wikipédia százezredik szócikke. Az Erdődi Simonról szóló cikket a magyar Wikipédia "Doncsecz" felhasználónevű szerkesztője kezdte el írni. A magyar a huszonkettedik azon Wikipédiák sorában, amelyek elérték a százezres cikkszámot. A beszélők számát tekintve a magyarhoz hasonló nagyságú nyelvek közül a cseh változat cikkeinek száma néhány héttel ezelőtt lépte át ezt a határt, a szerb testvérprojekt pedig 64 ezer szócikknél tart. A szomszédos országok nyelvein a német 770 ezer, az ukrán 122 ezer, a román 112 ezer, a szlovák 98 ezer, a szlovén 65 ezer, a szerb 64 ezer, míg a horvát nyelvű változat 45 ezer szócikket tartalmaz. Nyelvrokonaink közül a finn Wikipédiának 170 ezer, míg az észt változatnak 51 ezer szócikke van. Összehasonlításul: az 1897-ben elkészült A Pallas Nagy Lexikona 150 ezer, az 1935-ben befejezett Révai Nagy Lexikona 230 ezer, a 2004-re befejezett Magyar Nagylexikon kb. 150 ezer címszót tartalmaz. A Wikipédia az interneten szabadon elérhető többnyelvű enciklopédia; szerkesztése mindenki számára nyitott. Első, angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett; mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik, és naponta több millió olvasó használja őket. Az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban. Valamennyi szócikk a GNU szabad dokumentációs licenc alatt érhető el, amely bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését. A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen, jelenleg nagyjából 150 rendszeres és 800 alkalmi szerkesztővel rendelkezik. (A magyar Wikipédiáról lásd cikkünket: Galaxis útikalauz netezőknek, Magyar Narancs, 2008. július 10.)

Halálzóna A Mexikói-öbölben minden évben kialakuló "tengeri halálzóna" mérete idén megdöntheti az eddigi rekordot - adta hírül az Index a New Scientist nyomán. A jelenség hátterében az algák elszaporodása áll: a halott algák a tengerfenékre süllyedve bomlani kezdenek és elnyelik az oxigént. A halálzóna kiterjedését fokozzák a folyók vizével a tengerbe ömlő szerves szennyező anyagok, elsősorban a különféle trágyák. A minden évben kialakuló oxigénszegény terület méretét 1985 óta figyelik, a halálzóna 2001-ben és 2002-ben volt a legnagyobb. Idén különösen rossz a helyzet, mert júniusban Amerika középnyugati részén heves esőzések és áradások voltak, amik rengeteg, elsősorban mezőgazdasági trágyából és műtrágyából származó nitrátot mostak bele az öbölbe. Az ENSZ szerint az intenzív mezőgazdasági termelés terjedésével a halálzónák egyre megszokottabbak lesznek, a 2003-ban kiadott "Globális környezetvédelmi kilátások" című könyv szerint az oxigénhiányos területek száma 1960 óta minden évtizedben megduplázódott.

Pókerprogram A Polaris pókerprogram legyőzte a világ legjobb pókerjátékosait a Las Vegasban rendezett nagy pókerverseny külön attrakciójaként megtartott ember-gép összecsapásban - adta hírül az Index az Ars Technica nyomán. Ezzel új játék került a sakk, a dáma és az amőba mellé arra a listára, ahol a mesterséges intelligencia legyőzte a legjobb emberi játékosokat. A póker alapvetően különbözik ezektől a játékoktól: a játékosoknak hiányos információk alapján kell döntéseket hozniuk, ezért programot is nehezebb rá írni. A Polarist a University of Alberta kutatói fejlesztették, és a póker háromszemélyes Texas Hold'em verzióját játssza, annak is azt a változatát, ahol a licitálásnak meg van szabva a felső határa. Tavaly már megküzdött két profi pókeressel, de a négy meccsből álló párbajt akkor még az emberek nyerték meg. A programnak azóta főleg a tanuló funkcióját fejlesztették: elemzi az ellenfelek játékstílusát, és alkalmazkodik hozzá. A Polaris nyolcmilliárd, a saját másolatai ellen játszott tesztmeccsen készült fel a visszavágóra, ahol hat profi váltotta egymást ellenfeleként, így nem tudta kihasználni, hogy kiismeri az ellenfelek játékstílusát. A program vezető fejlesztője szerint a program sosem lesz tökéletesen verhetetlen, de ha tovább finomítják a stratégiáját, és egyre több számítási teljesítményt tesznek alá, egyre kevesebb esélye lesz az emberi játékosoknak. Ez pedig nem sok jót ígér az online pókertermek virágzó üzletágának, ahol már ma is előfordul, hogy pókerprogramok kopasztják meg a gyanútlan amatőröket.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?