cyberhírek

  • .
  • 2008. augusztus 14.

Tudomány

Játékgyilkosság Egy thaiföldi forgalmazó visszahívja a boltokból a Grand Theft Auto videojátékot, miután egy fiatal férfi meggyilkolt egy taxisofőrt. Állítólag csak azért gyilkolt, mert ki akarta próbálni, hogy a valóságban is olyan könnyen el lehet-e rabolni egy taxit, mint a játékban. Emotikobot Az emberi érzelmekre reagáló robotokat, "érző gépeket" állítottak ki a londoni Science Museumban.
Az emotikobotok felismerik a legalapvetőbb emberi érzelmeket, és maguk is képesek az érzelemnyilvánításra.

Légtisztító beton A hollandiai Hengelo városkában épül az első út, melyet légtisztító betonnal burkolnak. Az adalék napfény jelenlétében megköti az autók által kibocsátott káros nitrogénoxid-részecskéket, és ártalmatlan nitrátokká alakítja őket.

Neander-völgyi Egy harmincnyolcezer éves csont segítségével lipcsei kutatók elkészítik a Neander-völgyi ember géntérképét. A vizsgálatok pontosíthatják, milyen genetikai különbségek vannak a 25 ezer évvel ezelőtt kihalt faj és a 250 ezer évvel ezelőtt Afrikában létrejött modern ember között.

Gorillaállomány Ökológusok 125 ezer nyugat-síkvidéki gorillát fedeztek fel Kongó északi területén, ami megduplázza a populáció számára vonatkozó legutóbbi becsléseket. A gorilláknak mind a négy alfaja kritikusan veszélyeztetett.

Gyógynövény A Cambridge-i Egyetem kutatóinak első ízben sikerült dokumentálniuk, hogy a vadon élő orangutánok gyógynövényekkel orvosolják bajaikat. A Borneó szigetén lévő Sabangau tőzeglápos erdőben figyelték meg, hogy az emberszabásúak gyulladáscsökkentő hatású növényekkel dörzsölik be ízületeiket.

Múmia Egyiptomi kutatók DNS-vizsgálatnak vetik alá azt a két mumifikált magzatot, amelyeket Tutanhamon sírkamrájában talált a temetkezést 1922-ben felfedező Howard Carter brit régész.

Médiahack Hamis weboldallal cikizi a pekingi olimpiát a Les Liens Invisibles (láthatatlan szálak) nevű webes művészcsoport - adta hírül az Index. A peking2008.com nyitólapja az olimpia hivatalos szájtját utánozza, a cikkekre kattintva azonban egy flash-hirdetés jelenik meg, amelynek szövege így hangzik: "Azt mondták neked, hogy lehetséges egy új demokrácia. Azt mondták neked, hogy még jobb lesz ezen a világon élni, de a médiapropaganda mögé bújó hatalom sohasem mond igazat." A szöveg mögött képek futnak, rendőrökkel, vérző emberekkel, illetve embereket véresre verő rendőrökkel. A hackerek arra buzdítják a felhasználókat, hogy ők is készítsenek hasonló szájtokat, az előre gyártott elemek között szerepel a The New York Times, a Le Figaro, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), a német szövetségi kancellária és a francia elnök szájtja is. A célpont a mainstream média és a globális, illetve antidemokratikus intézmények, vagy egyszerűen csak a hatalom. A csoport korábbi munkái között van egy böngészőben futó alternatív böngésző, a DotStar, illetve a Flickr képmegosztót parodizáló Subvertr.

Kutyaklónozás Ötvenezer dollárt, azaz 7,6 millió forintot fizetett öt klónkutyáért, szeretett pitbull terrierje pontos másaiért egy amerikai asszony. A Szöuli Nemzeti Egyetem több embriót gyártott az azóta elpusztult kutya bőrsejtjeiből, az embriókat két "béranyába" ültették be, három hónappal később pedig megszülettek a kiskutyák. A projekt résztvevője volt Li Bjong Csan professzor is, aki 2005-ben a világ első klónkutyáját, az afgán agár Snuppyt létrehozó csapat tagja volt. Kereskedelmi célból most reprodukáltak első ízben állatot.

Hitelkártyacsalás Egy tizenegy tagú nemzetközi hackercsapatot állítanak bíróság elé Amerikában azzal a váddal, hogy több mint 40 millió hitelkártya adatait szerezték meg, és kereskedtek velük az online feketepiacon, több millió dolláros kárt okozva ezzel bankoknak - adta hírül az Index a BBC nyomán. A teljes összeg ismeretlen, de abból ítélve, hogy az egyik ukrán hackert, akit még májusban kaptak el, 11 millió dolláros kár okozásával vádolják, akár százmilliós nagyságrendű is lehet. Az államügyész szerint ez minden idők legsúlyosabb és legbonyolultabb, személyes adatok ellopásával kapcsolatos ügye. A csoportból hárman amerikaiak, a többiek Észtországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és Kínában ténykedtek. A hitelkártyák adatait webáruházak szervereire betörve, illetve védelem nélkül hagyott vagy gyenge védelmű wifihálózatokról szerezték be, majd Kelet-Európában és Amerikában passzolták el a feketepiacon, illetve hamisított kártyákat gyártottak az adatok felhasználásával, és azokkal bankautomatáknál vették le az áldozatok számlájáról a pénzt. Legalább kilenc nagy amerikai áruházlánc online boltjai voltak érintettek a betörésekben. A hajsza 2005 óta tartott a hackerek után a Visa és a Mastercard szakértőinek bevonásával, illetve a német és török hatóságok segítségével. A nyomozást a 2006-ban, kifejezetten az ilyen esetek kivizsgálására létrehozott amerikai Identity Theft Task Force specialistái vezették.

Transzgenikus állatok Állami támogatással új biotechnológiai üzemet építene Magyarországon az ImmunoGenes Kft. A kutatók transzgenikus nyulakat és juhokat is létrehoznának a Dollyt is klónozó skóciai Roslin Intézettel közösen. A biotechnológiában elért tudományos eredményeinek gazdasági hasznosításához az ImmunoGenes Kft. 171 millió forintos támogatást kapott a Nemzeti Technológiai Programtól, és olyan transzgenikus, azaz genetikailag módosított állatok létrehozását tűzték ki célul, amelyek segítségével a jelenleginél sokkal gyorsabban és gazdaságosabban állíthatók elő ellenanyagok.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.