cyberhírek

  • .
  • 2009. február 26.

Tudomány

Dinoszaurusz - Mindenevő dinoszaurusz maradványaira bukkantak Argentínában. A kutatók szerint ez volt a hiányzó láncszem a ragadozó dinoszauruszok és az óriási négylábú növényevők között. Mellékhatás - A dohányzásnak nagyobb hatása van az élettartamra, mint a társadalmi státusnak, állapították meg brit kutatók a témát vizsgáló eddigi legnagyobb tanulmányban.
Az eredmények szerint a túlélési esélyeket jobban rontja a dohányzás ténye, mint a hátrányos társadalmi helyzet önmagában.

Utóhatás - Kanadai tudósok szerint az öngyilkosok agyának vizsgálata alátámasztja a feltevést, hogy a gyerekkori bántalmazás megváltoztathatja a gének működését, és élethosszig tartó károsodást okozhat.

Kalóztoplista - A szerzői jogvédők szerint a kalózkodás tavaly több mint 16 milliárd dollárjába került a szoftveriparnak. A magyar illegális letöltések és másolások közel százmillióval járultak hozzá ehhez.

Kalózper - A vád ismertetésével elkezdődött a svéd bíróságon a leghíresebb és legnagyobb Bittorrent-oldal, a The Pirate Bay elleni per. A legnagyobb filmstúdiók és zenekiadók 13 millió dolláros kártérítést követelnek a fájlcsereközpont üzemeltetőitől.

Kalózrazzia - Egy szerzői jogvédő szervezet feljelentése alapján a BRFK lefoglalt két budapesti szervert, amelyeken több mint tízezer filmet tároltak. A rendőrök szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt indítottak eljárást.

Google-per - Egy amerikai körzeti bíróság elutasította egy pittsburghi házaspár keresetét, akik azt állították, hogy házuk megjelenése a Google Street View-ban mentális szenvedést okozott nekik, és elértéktelenítette otthonukat, ezért kártérítést kértek.

Klímaközpont Sopronban A NASA közreműködésével délkelet-európai klímahatás-kutatási központ létesül Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen. A regionális nemzetközi kutatási koordinációs központ célja a szárazföldi energia- és vízforgalom, a biogeokémiai ciklusok és az emberi tevékenység, elsősorban a földhasználat által a regionális és globális klímára, illetve az ökoszisztémák dinamikájára kifejtett hatások alaposabb feltárása. A kooperáció háttérszervezetét, az Észak-eurázsiai Földtudományi Együttműködési Kezdeményezést az amerikai NASA és NOAA (az USA űrkutatási, illetve oceanográfiai és légkörkutatási ügynökségei), valamint az Orosz Tudományos Akadémia hozta létre 2005-ben.

A Skype-ot is lehallgatnák A Skype és más internetes telefonszolgáltatók titokban tartják titkosítási megoldásaikat, ezért jelenleg nem lehetséges a neten folytatott beszélgetések lehallgatása. A lehallgathatóság megteremtését célzó együttműködést az olasz rendőrség maffiaellenes harcra szakosodott főparancsnoksága kezdeményezte, az EU-tagállamok nyomozó szerveinek ilyetén erőfeszítéseit az Eurojust olasz szekciója hangolja össze. Az összefogásnak nemcsak a technikai, hanem az idevágó jogi problémák megoldása is célja. Az olasz rendőrök szerint a bűnözők egyre gyakrabban folyamodnak a Skype használatához, tudva, hogy ott egyelőre nem képesek lehallgatni őket a hatóságok.

Mobilbank a szegényeknek Szegényekre szabott mobiltelefonos banki szolgáltatások kifejlesztését támogatja alapítványán keresztül Bill Gates Microsoft-alapító. A Bill és Melinda Gates Alapítvány 12,5 millió dollárral támogat összesen húsz, ázsiai, afrikai és dél-amerikai kezdeményezést. A fejlődő országokban 1,7 milliárd embernek nincs bankszámlája, viszont van mobiltelefonja. A mobiltelefonos pénzátutalás a mobilszolgáltatók szerint éppen ezért nagy üzleti lehetőség. A másik lehetőség a mobiltelefon-alapú megtakarítási számla. A több mint 750 mobilszolgáltatót tömörítő GSMA iparági szövetség szerint a mobilos pénzátutalás piaca 2012-re eléri az ötmilliárd dollárt. A szolgáltatások fejlesztésére az utóbbi három évben világszerte 12 program indult, amelyek mostanáig összesen közel 10 millió embert értek el.

Exoskeleton Japán kutatók a gyümölcsök, zöldségek kézi betakarítását megkönnyítő robotruhát fejlesztettek - adta hírül az Agent portál. A tokiói Mezőgazdaság és Technológia Egyetem kutatói már be is mutatták a nyolc motorral, tizenhat szenzorral működő hordozható gépi asszisztens prototípusát. Majdnem huszonöt kilogrammot nyom; kifejezetten a körülményesebben mozgó, komolyabb súlyok cipelését nehezebben vagy egyáltalán nem bíró koros farmereknek fejlesztették. Tekintettel a szigetország idősödő lakosságára és a várható munkaerőhiányra, semmi meglepő nincs az exoskeletonban. Egyes munkakörökben - recepciósok, biztonsági személyzet - a robottechnológia ugyanis nemcsak kiegészíti, hanem a remények szerint hamarosan helyettesíteni is fogja az embert.

Megint megtalálták Atlantiszt Afrika partjainál süllyedhetett el a legendás Atlantisz - állítja egy angol mérnök, aki a virtuális mélytengeri búvárkodást lehetővé tévő Google Ocean segítségével az Atlanti-óceán fenekén utcák rácsozatát véli felfedezni. Platón a dialógusaiban ír a kilencezer évvel ezelőtt elpusztult Atlantisz szigetéről, amely Héraklész oszlopaitól, vagyis vélhetően a Gibraltári-szorostól nyugatra feküdt. A legenda szerint a mohóvá és agresszívvá vált királyságot Zeusz parancsára öntötte el a tenger. Az angol mérnök által Afrika északnyugati partjaitól 620 mérföldnyire, a Kanári-szigetek mellett az óceán fenekén felfedezett négyszögletes képződmény akkora, mint Wales. A felfedezésről az Atlantisz-szakértők úgy vélekednek, hogy koordinátái megegyeznek az elsüllyedt sziget lehetséges fellelhetőségeinek egyikével, és további kutatásokat szorgalmaznak a helyszínen.

Figyelmébe ajánljuk