cyberhírek

  • .
  • 2009. április 30.

Tudomány

Elbocsátás Elvesztette állását egy svájci biztosítótársaság alkalmazottja, mert munkaadói észrevették, hogy a Facebook közösségi portált használta betegállománya idején. Az illető arra hivatkozva kapott betegszabadságot, hogy migrénje miatt képtelen számítógépen dolgozni, és sötét szobában kell pihennie. Fájlcsere Váratlan fordulat történt az évtized kalózperében: a Pirate Bay üzemeltetőit börtönbüntetésre ítélő bíróról kiderült, hogy több, a vád képviselői között felsorakozó szerzői jogi szervezetnek is tagja.
A védelem érdekütközésre hivatkozik, és új tárgyalást kér - pártatlan bíróval.

Hackertámadás Hackerek jutottak be a Pentagon és a Lockheed Martin repülőgépgyár közös projektjének, a Joint Strike Fighternek az adatbázisába és az amerikai légierő légiirányítási rendszerébe - ismerték el az amerikai védelmi minisztérium illetékesei. Több ezer gigabájtnyi adatot sikerült letölteniük.

Rázáslenyomat Egy japán cég olyan technológiát fejlesztett ki, amely képes azonosítani a felhasználókat annak alapján, ahogyan megrázzák mobiltelefonjukat. A fejlesztés a mobiltelefonba beépített gyorsulásérzékelő adatait használja fel.

Pókselyem Különféle fémek hozzáadásával szupererős szálat készítettek pókselyemből német kutatók. Amikor cinket, titánt vagy alumíniumot adtak a pókselyemből lévő szálhoz, jobban állta a szakítási és deformálási teszteket. A következő kísérletekben mesterséges polimereket, például teflont adagolnak a szálhoz.

GM-kutya Megszületett az első olyan genetikailag módosított kutya, mely egy mesterségesen bejuttatott idegen gént hordoz.A beagle fajtájú kölyök fluoreszkál, vagyis képes egy olyan fehérjét termelni, amely ultraibolya fényben vörösen világít.

Megélhetési bloggerek Hamarosan ugyanannyi főállású blogger lehet az Egyesült Államokban, mint ahány jogász - derült ki egy munkaügyi statisztikából, amelyet a Wall Street Journal adott közre. A fő bevételi forrásukként a blogolást megjelölők száma már most meghaladja a programozókét, a tűzoltókét és a csaposokét is: a 20 millió amerikai bloggerből 1,7 millió profitál tevékenységéből, és 452 ezren vannak azok, akik kizárólag internetes naplóikból élnek. A bloggerek többsége felsőfokú végzettségű, az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkező férfi. Ahhoz, hogy valaki évi 75 ezer dolláros - vagyis az amerikai viszonyok között tisztes megélhetést biztosító - jövedelemre tegyen szert, legalább havi százezer látogatóra van szükség, vagyis a főállású amerikai bloggerek 75-200 dollárt kapnak egy-egy blogbejegyzésért. A profi bloggerek között a legelőkelőbb helyen azok állnak, akiket a nagyvállalatok fizetnek, hogy termékeiket, szolgáltatásaikat mint véleményvezérek népszerűsítsék az interneten. Ebben a pozícióban a Wall Street Journal szerint 45-90 ezer dollár között van az éves fizetés, a profik legfelső 1 százaléka pedig akár évi 200 ezer dollárnál is többet kereshet.

Csökkenő vízhozamok Az utóbbi ötven évben a Föld szinte összes nagyobb folyójának csökkent a vízhozama - derült ki abból a jelentésből, amit az amerikai meteorológiai intézet megbízásából végeztek tudósok a világ minden táján. Összesen 900 jelentősebb folyó vízszintjének változását elemezték 2004-től visszamenőleg az 1950-es évekig, és néhány ázsiai és sarkvidéki folyó kivételével mindnél azt találták, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökken a vízhozam. A jelenség fő oka a klímaváltozás, ami megváltoztatja az esőzések és a párolgás megszokott rendjét, és az emberi tevékenység, ami gátak és vízi erőművek építésével, illetve az öntözés óriási vízigényével vonja ki a vizet a rendszerből. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az édesvízkészlet csökkenése katasztrofális következményekkel járhat, és ha a folyamat tovább gyorsul, a folyókat szó szerint a kiszáradás fenyegeti majd. A csökkenő hozamú folyók közül a legtöbb olyan területeket lát el vízzel, ahol százmilliók élnek, ilyen például a Sárga-folyó vagy a Gangesz. Ezzel szemben az a néhány folyam, amelynek növekszik a vízhozama, gyéren lakott területeket szel át az Északi-sarkvidéken, ahol rohamos ütemben olvadnak a hó- és jégmezők.

Emberklónozás Állítása szerint 14 klónozott emberi embriót hozott létre és ültetett be négy nő méhébe közel-keleti titkos laboratóriumában egy ciprusi származású amerikai orvos. Ha igaz a doktor erősen vitatott állítása, a tudomány egyik legvédettebb határát lépte át. Panayiotis Zavos szerint a nők bíztak a klónozott embriók megtapadásában és a sikeres terhességben, a kísérlet azonban eredménytelenül zárult. Az Egyesült Államokban és Cipruson egyaránt termékenységi klinikát birtokló Zavos állítása szerint három halott ember sejtjeit felhasználva hozta létre az embriókat, az egyik donor egy autóbalesetben elhunyt 10 éves amerikai kislány volt. Mint a doktor elmondta, a gyászoló családok keresték meg őt, és hozzájárulásukat adták a beavatkozáshoz.

Rekonstruálták Manhattan eredeti arcát A New Yorkhoz hasonló nagyvárosok már nyomokban sem emlékeztetnek arra, milyen volt régen a helyükön elterülő táj. Most modellezték, milyen lehetett Manhattan arca 400 évvel ezelőtt. A modellt régi feljegyzések, térképek és ökológiai adatok alapján készítette a Wildlife Conservation Society nevű természetvédelmi szervezet.

Műholdkalózok A brazil hatóságok közel negyven embert állítottak elő amerikai katonai műholdak jogszerűtlen használata miatt. Brazíliában, ahol sok helyen még mindig nincs mobilhálózat, ezrek használják az USA kommunikációs műholdjait telefon helyett. Ez a kommunikációs csatorna teljesen nyitott, és kereskedelmi forgalomban kapható amatőr rádiós felszereléssel is elérhető. A brazil rádióamatőrök már az 1990-es években felismerték, hogy az amerikai haditengerészet műholdjai az UHF sávon elérhetők, az ehhez szükséges felszerelés kevesebb mint 500 dollárért hozzáférhető. Kamionsofőrök, illegális fakitermelők és drogdílerek is rákaptak a lehetőségre. Az USA csak most kezdett aggódni a potyautasok miatt, és bemérte a fixen telepített rádióadókat. A Műhold Hadművelet fedőnevű akcióban a brazil rendőrség az amerikai védelmi minisztérium által megadott koordinátákat kereste fel.

Figyelmébe ajánljuk