cyberhírek

  • .
  • 2009. május 7.

Tudomány

1 százalék A piacelemző Net Applications legújabb mérése szerint az operációs rendszerek piacán 2009 áprilisában történt meg először, hogy a nyílt forráskódú Linux részesedése meghaladta az egy százalékot: adataik azt mutatják, hogy az internetezők 1,02 százaléka használt valamilyen Linux-disztribúciót. Fájlcsereper Négyévi pereskedés után megegyezett az amerikai lemezkiadók szövetsége és a New York-i Santangelo család, és utóbbi 7000 dollár kártérítést fizet előbbinek amiatt a nagyjából ezer mp3 fájl miatt, amit Michelle és Robert Santangelo töltött le jogtalanul az internetről. Pirate Bay Miután Svédországban, illetve az EU-ban egyre szigorodnak a szerzői jogi törvények, a legnagyobb fájlcsereoldal új hazát keres magának. Az első célpont Argentína, ahol a helyi svéd nagykövetségtől kértek segítséget a költözéshez (sikertelenül), de Oroszország is felmerült a tervek között. Felmelegedés Jéghegyekké töredezett egy New York méretű jégtábla az Antarktiszon, és összeomlott egy jéghíd is.
A jelenségért a klímaváltozás a felelős.

Ûrkísérlet Egy év világűri tartózkodást követően életképesek maradnak a szúnyoglárvák - közölték orosz kutatók. A Nemzetközi Ûrállomáson lebonyolított Biorisk elnevezésű kísérlet bebizonyította, hogy a többsejtű élőlények is életképesek a világűrben.

Géntérkép Tíz éven át tartó vizsgálatok nyomán elkészült az afrikai genetikai állomány eddigi legátfogóbb elemzése. A kutatók több mint 3000 afrikai és a világ más tájairól származó ember genetikai vizsgálatával kimutatták, hogy Afrika mai népessége 14 ősi populációból fejlődött ki.

Génmódosítás Olyan génmódosított kukoricát hoztak létre amerikai kutatók, amely béta-karotinból 169-szer, C-vitaminból 6-szor, folsavból pedig kétszer tartalmaz többet az úgynevezett vad típusú fehér kukoricánál.

Wififalu Baranyában és Indiában Borsodban és Szabolcsban tavaly közel kétezer mélyszegénységben élő családot juttatott használt számítógéphez és interneteléréshez az Internet Terjesztéséért Alapítvány wififaluprogramja. A fapados, "szociális internetszolgáltató" idén Dél-Baranyában terjeszkedik, május végéig tíz falu kétszáz háztartását kötik be, utána uniós forrásokból tízezres nagyságrendű telepítésre készülnek ugyanott. Az első határon túli wififalu az indiai Nagpurban létesült - adta hírül az Index. A rendhagyó projekt a súlyosan elmaradott csereháti kistérségből indult 2007-ben, és elsősorban a munkanélküli, szociális segélyből élő, kilátástalan helyzetben lévő cigány fiatalokat célozta meg. Az etnikai cenzus azonban a részt vevő önkormányzatok többségének nem volt elfogadható, ezért most már rászorultsági alapon működik a dolog: mindenki részt vehet benne, akinek a piaci hardverárak és a kereskedelmi internetszolgáltatók tarifái szociális helyzete miatt megfizethetetlenek. A program használt, felújított számítógépeket és drót nélküli internet-elérést kínál harmincezer forintos csomagáron, ötezer forintos kamatmentes részletre.

Az erdőtüzek fokozzák a felmelegedést A tűzvészek nagyobb mértékben gyorsítják fel az éghajlatváltozást, mint eddig gondolták. Az Arizonai Egyetem vizsgálata szerint az erdőtüzek felelősek az ember okozta felmelegedés egyötödéért. Úgy becsülik, hogy az erdőtüzekre visszavezethető szén-dioxid-mennyiség a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkezett kibocsátás ötven százalékát is elérheti. Ugyanakkor az éghajlatváltozás miatt egyre több erdőtűz keletkezik, ez fokozza a felmelegedést, ami viszont még több tűzvészt okoz. Az ENSZ Kormányközi Éghajlat-változási Bizottságának legfrissebb jelentésében a fokozott tűzveszély az éghajlatváltozás azon következményei között szerepelt, amelyek igen nagy valószínűséggel bekövetkeznek.

Kémléghajó A Lockheed Martin repülőgépgyárat bízta meg a mai kémrepülőgépek utódának megépítésével a DARPA, a Pentagon kutatás-fejlesztési projektjeit felügyelő ügynökség. Az Isis nevű gépnek egyelőre egy harmadára kicsinyített méretű modellje készül el tesztelési célokra. A klasszikus Zeppelin léghajókra emlékeztető formájú gép 137 méter hosszú lesz, 20 ezer méteres magasságban, a sztratoszférában repül majd, és egy feltöltéssel tíz évig képes működni. A mikrohullámú, illetve ultramagas frekvencián működő radarernyője hatezer négyzetméteres, ami nagyjából egy 15 emeletes ház vagy egy futballpálya felületének felel meg. Ez a radar 300 kilométeres távolságból tudja követni a légi és földi járműveket, de akár a növényzet takarásában levő katonákat is. Az Isis első próbarepüléseit 2013-ra tervezik.

Hidrogénhajtány A HY-GO fantázianevű, hidrogénhajtású, háromkerekű kisautó nyerte az alternatív hajtású járművek IV. Széchenyi Futamán, Győrben a Prototípus kategória 1. díját, a leginnovatívabb jármű díját és a főszponzor Honda különdíját. A HY-GO csapatot az ELTE Kémiai Intézetének munkatársai szervezték, itt készült a jármű áramforrása, a tüzelőanyag-cella. A zéró károsanyag-kibocsátású jármű teljesítménye 750 watt, hidrogéntankja 900 literes, fogyasztása 10 liter hidrogén kilométerenként, végsebessége 35 km/óra. A motorban hidrogén ég el, és víz az égéstermék. A reakcióhoz szükséges oxigént a beszívott levegő adja. A tüzelőanyag-cella 12 protoncserélő membrános egységből áll.

Figyelmébe ajánljuk