cyberhírek

  • .
  • 2009. május 28.

Tudomány

Adatvédelem A Google újra vitába keveredett a Street View miatt, ezúttal Németországban, ahol az adatvédelmi biztos egy 12 pontos ultimátumot nyújtott be a Google-nak, melyben azt kifogásolta, hogy a cég fényképezési gyakorlata nincs összhangban a német törvényekkel. Hidrogénsztráda Hidrogénnel hajtott járművek számára felszerelt autópályát adtak át Norvégiában Oslo és Stavanger között. A StatoilHydro a sztráda mentén számos hidrogén-töltőállomást létesített több mint ötven járműtípus részére.
Kaliforniában és Japánban hasonló fejlesztések vannak kilátásban.

Vezetőváltás Charles Bolden személyében egy afroamerikai volt űrhajóst nevezett ki Barack Obama amerikai elnök az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) élére - az intézmény számára kényes időszakban. Az űrhivatalnak évekig nem lesz űrhajója, és az oroszok segítségére szorul majd.

Drága ajándék Egy tokiói egyetem összes diákja és tanára ingyen iPhone-t kap a következő félévben, cserében viszont vállalniuk kell, hogy a telefon GPS-rendszerével ellenőrzi, járnak-e órákra, és ezt jelenti az egyetem szerverének is.

Facebook-tilalom Az iráni rezsim blokkolta a Facebookot az országban, miután a szociális háló és a blogok fontos kampányeszközökké váltak a fő reformer elnökjelölt, Mir Hoszein Muszaui számára, hogy mozgósítsák a kritikus szellemű ifjúságot a június 12-i voksolás előtt.

Vírustámadás Az FBI szerint számos amerikai kormányügynökséget érint az a vírusfertőzés, ami miatt lekapcsolták a szövetségi nyomozóiroda és a U.S. Marshals Service hálózatait. A vírust még nem sikerült azonosítani.

A H1N1 genetikája Soron kívül közölte a Science magazin az új influenza A-vírus (H1N1) eredetével kapcsolatos új kutatási eredményeket, amelyek alapvető fontosságúak a védőoltás fejlesztése szempontjából is - adta hírül az [origo]. Több mint 50 vírusminta genetikai állományának elemzése alapján kiderült, hogy az új influenza A-vírus (H1N1) még legközelebbi rokonaival is csak távoli hasonlóságot mutat. Ez arra utal, hogy a vírus génjei már régóta kombinálódnak, de eddig nem észlelték ezt a folyamatot. Az új vírus nyolc genetikai szegmensének ez a kombinációja korábban sem sertés-, sem emberi influenzavírusokban nem fordult elő. Mind a nyolc szegmens madarakban alakult ki, és belőlük került át a sertésekbe. A nyolc génszegmensben egyelőre nem találták meg a vírus emberek közötti terjedését lehetővé tévő szekvenciákat.

Hiperszonikus repülőgép Az ausztráliai Woomera sivatagban sikeresen tesztelték ausztrál és amerikai kutatók a hiperszonikus, tehát a hangsebességnél legalább ötször gyorsabb repülőgép-technológiát, amely forradalmasíthatja a nagy távolságú repülést. A próbagépet rakéta fedélzetén szállították fel az űrbe, ahonnan aztán a légkörbe való visszatérése közben tesztelték. A jármű megfelelő irányba állításához az űrben nitrogéngázzal töltött szelepeket alkalmaztak, így juttatták vissza az atmoszférába. Az ausztrál illetékesek jelentős gazdasági és stratégiai előnyöket várnak a hiperszonikus repülés nem túl távoli megvalósulásától. Ilyen repülővel a Sydney és London közötti 17 ezer kilométeres távolságot akár két óra alatt megtehetnénk a jövőben.

A pápa a Facebookon Az első napon félmillióan látogattak el a pápa új weboldalára, amelyen webkettes platformokon is elérhetővé vált a katolikus egyházfő a hívek számára. A pope2you.net honlapon debütált a pápa Facebook-alkalmazása, YouTube-csatornája, iPhone-üzenőfala és wiki rendszerű online enciklopédiája. A 82 éves egyházfő a zarándokoknak tartott heti rendes meghallgatásán azt mondta, hogy a fiatalok egy jobb világ építésére használhatják az internetet a barátság és a szolidaritás kötelékein keresztül. A Pope2You Paolo Padrini informatikai szakértő és pap irányításával készült, korábban ő fejlesztette ki az iBreviary elnevezésű alkalmazást, amellyel imádságok tölthetők iPhone-ra. Az angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven hozzáférhető platformot és alkalmazásokat a Vatikán társadalmi kapcsolataiért felelős pápai tanács működteti.

Rengeteg áram kell a kütyüknek Több száz gigawattal többet kell termelnünk, ha nem javul az elektromos eszközök hatékonysága, mert a következő években robbanásszerűen megnő a kütyük száma, írja a Nemzetközi Energiahivatal (IEA) közleménye. A párizsi központú IEA jelentése szerint az elektromos gépek már most az otthoni áramfogyasztás 15 százalékáért felelnek, és ez a szám gyorsuló ütemben nő. Világszerte egyre több az elektromos eszköz, jelenleg 2 milliárd tévékészüléket és több mint 3 milliárd mobiltelefont használnak a Földön. Az IEA becslése szerint hét hónapon belül már több mint egymilliárd számítógép működik. Az IEA arra számít, hogy az informatikai és otthoni elektronikai eszközök energiafogyasztása 2020-ig megduplázódik, 2030-ra pedig megtriplázódik, és ekkor már 1700 terawattórát fogyasztanak a kütyük. Ez a világ háztartásainak 200 milliárd dollárjába fog kerülni, és körülbelül 280 gigawattal több áramot kell termelni az erőművekben.

Előznek a digitális könyvek A gazdasági válság és a technikai haladás átformálta a könyvkiadást is: csökken a hagyományosan és növekszik a digitálisan publikált könyvek száma Amerikában. A kiadók a költségcsökkentés miatt tavaly mintegy 275 ezer könyvet adtak ki Amerikában, ami kilencezerrel kevesebb, mint a megelőző évi termés. A könyvpiaci statisztikát vezető New Jersey-i Bowker cég kedden közzétett adatai szerint elsősorban az útikönyvek, a vallási és életrajzi kiadványok száma esett vissza. A digitális könyvek piaca viszont szépen növekszik, 285 ezer kiadott művel 2008-ban első ízben a hagyományosan nyomtatott szövegek fölé kerekedett. Ez azért figyelemre méltó, mert 2006-ban még csak 22 ezer könyv volt megrendelhető digitálisan. Az egyre népszerűbb digitális formátum lehetővé teszi a régen kifutott, nyomtatott könyvek újraforgalmazását, illetve a jelenleg forgalomban lévő nyomtatott könyvek piacon tartását is.

Figyelmébe ajánljuk