cyberhírek

  • .
  • 2009. július 9.

Tudomány

Jackson-vírus Michael Jackson című e-mail vírus terjed világszerte: az elhunyt popsztár eddig még ki nem adott dalait és exkluzív, soha nem látott fotóit ígéri a hiszékeny felhasználóknak. Vak hacker Telefonbetyárkodásért ítéltek 11 év börtönre egy a vak hackert az Egyesült Államokban, aki kommandósokat riadóztatott gyanútlan áldozatok házaihoz, a telefontársaság rendszerét manipulálva. Szuperkolónia Egyetlen hangyakolónia uralja a fél világot: a dél-európai, japán és kaliforniai szuperkolóniákban élő argentin hangyák felismerik egymást; a tudósok szerint azért, mert valójában egyetlen hatalmas családba tartoznak. Szuperkatica A Kelet-Ázsiából származó, Európába pár éve betelepült harlekin-katicabogár mértéktelen elszaporodása ezer rovarfajt fenyeget kipusztulással brit tudósok szerint - elsősorban a többi katicafajt. Óriáspiranha Az egyméteres testhosszt is elérte az óriáspiranha, amely 8-10 millió évvel ezelőtt élt Dél-Amerika vizeiben. A hivatalosan a Megapiranha paranensis nevet kapott szörnyeteg állkapcsára egy múzeum raktárában bukkant egy paleontológus. Gondolatvezérlés Agyhullámokkal irányítható elektromos tolószéket fejlesztett ki a Toyota.
A rendszer 95 százalékos pontosságú, és képes arra, hogy gyorsan és hatékonyan megtanulja az irányító parancsait.

Anticenzor Az elmúlt tíz napban 18 ezer iráni töltötte le egy kanadai cég szoftverét, amelynek segítségével meg tudják kerülni az iráni kormány internetes cenzúráját.

Univerzális töltő A vezető mobilgyártók megállapodást kötöttek arról, hogy 2010-től készülékeiket Európában azonos akkumulátortöltő-csatlakozóval szállítják.

Domborzati térkép Több mint egymillió digitális kép összeillesztésével elkészült a Föld legteljesebb topográfiai térképe. A képeket a tízéves japán Terra műhold rögzítette, a kutatómunkát az amerikai űrhivatal és a japán kereskedelmi minisztérium támogatta. A globális digitális domborzati térkép a Föld felszínének a 99 százalékát lefedi, és az adatokat bárki ingyen letöltheti és felhasználhatja. A Terra elsődleges feladata a Föld vizsgálata, a műhold segítségével figyelték meg az algavirágzást és több vulkánkitörést is. A Terra harmincméterenként mérte meg a magasságot, ezért a magashegységekről és néhány sivatagról nem túl pontosak a mérések. Az új domborzati térkép azonban még így is egyedülálló, a korábbiak csak a felszín nyolcvan százalékát fedték le.

Új hold-szonda A múlt héten érte el a Holdat a Lunar Reconnaissance Orbiter szonda, amelynek bekapcsolták a kameráit, és megérkeztek az első fotók a Földre. Az amerikai űrhivatal az LRO segítségével készíti elő az űrhajósok Holdra szállását - írta az Index a Scientific American nyomán. Az 500 millió dolláros űrprogram célja a Holdról készült térképek pontosítása. Most jobban ismerjük a Mars formáját, mint a Holdét, de az LRO lézeres magasságmérő műszere pótolja a hiányt. A Hold déli féltekéjén lévő Felhők tengeréről (Mare Nubium) készültek az első felszíni felvételek. A műhold fekete-fehér és szélesebb látószögű színes képeket készít. A felvételek nagyon részletesek, a felbontás fél méter pixelenként.

Virtuális bűnözők A Facebook közösségi portál népszerűségét a virtuális bűnözők is kihasználják.

Biztonsági szakértők szerint az emberek naivitására épülő, biztonsági réseket kihasználó virtuális bűnözés a Facebook segítségével még gyorsabban terjed, és ez évente több milliárd dolláros kárt okoz az amerikai vállalatoknak, illetve az egyéni felhasználóknak. Két évvel ezelőtt még a MySpace volt a virtuális bűnözők kedvelt találkahelye, akik mostanra a Facebookra is beásták magukat. Ez nem is csoda, hiszen a közösségi portál tavaly decemberi 120 milliós taglétszáma júliusra 200 millió fölé emelkedett. Az internetes csalók a felhasználók elfeledett barátjának adják ki magukat, majd mindenféle kéretlen levelet küldenek, vagy olyan oldalakra invitálják őket, amelyek a személyes adatok megszerzésére, illetve vírusok terjesztésére készültek. A Facebook Paolo Altó-i központjából a felhasználókra veszélyes spamek többségét képesek kiszűrni, s ezzel az internet egészéhez képest biztonságosabb felületet hoztak létre. Amikor egy fióknál valamilyen gyanús tevékenységet észlelnek, az oldal automatikusan a többi fióknál is hasonló elemeket keres. A rendszer akár törli is a veszélyesnek ítélt elektronikus levelet, vagy a fiók ellenőrzéséhez viszszaállítja a felhasználó eredeti jelszavát.

Virtuális rabszolgatartás A kínai kormány betiltotta a közösségi online szerepjátékok virtuális aranyának feketekereskedelmét. A rendelet szerint többé nem lehet a World of Warcrafthoz hasonló játékokban megszerzett virtuális pénznemeket, fegyvereket, páncélokat és egyéb játékbeli előnyöket valódi pénzre váltani. A "kínai farmereknek" hívott fiatalok az internet-kávézókban a játékokon belül szorgalmasan gyűjtik a virtuális pénzt, ezt adják tovább cégeknek, azok pedig erre szakosodott weboldalakon a World of Warcraft és hozzá hasonló szerepjátékok játékosainak. Ez a tevékenység több milliárd jüant hoz az ezzel foglalkozó és a farmereket éhbérért dolgoztató vállalkozásoknak. Vevőik között olyan lusta játékosok szerepelnek, akik képesek azért valódi pénzt kifizetni, hogy ne nekik kelljen a kincsszerzéssel foglalkozniuk. A kínai kormány azonban megelégelte ezt a tevékenységet, és egy kormányrendeletben kikötötte, hogy a virtuális pénznemeket ezentúl csak virtuális javakért és szolgáltatásokért lehet felhasználni. Az InformationWeek szerint ez a rendelet több százezret érint a 300 millió kínai internetező közül. A virtuális aranyfarmerek 80-85 százaléka Kínában található.

Figyelmébe ajánljuk