cyberhírek

  • .
  • 2009. november 19.

Tudomány

Játékrekord A magyar internet adatforgalmi rekordja és a videojátékok globális eladási csúcsa is megdőlt a Modern Warfare 2 című háborús számítógépjáték megjelenésével. Egyelőre csak az amerikai és brit adatok nyilvánosak, ezek alapján 4,7 milliónál jár az első napi eladási mutató. Facebook Több száz Facebook-csoport felettvette át az irányításta Control Your Info nevű csapat.
A közösségi oldalon néhány napja garázdálkodó társaság az összes csoport nevét a sajátjára írja át, az akcióval azt akarják illusztrálni, mennyire nem figyel oda a közösségi oldal az adatbiztonságra.

Expedíció Két láda skót whiskyért fúr le egy expedíció az Antarktisz jegébe januárban a Whyte and Mackay skót whiskyfőző cég megbízásából; a társaság mintát akar venni a több mint százéves szeszből, hogy feléleszthesse receptjét.

Oxitocin A szerelmi hormonként ismert oxitocin olyan negatív érzéseket is felerősíthet, mint az irigység, a féltékenység és a kárörvendés - derült ki egy izraeli kutatásból. Az oxitocin felerősíti a pozitív érzéseket, a szülést megelőzően és szex közben is felszabadul.

Szenteltvíz Szenteltvíz-automatát készített egy feltaláló Olaszországban, hogy fékezze az influenzajárvány terjedését. A szappanadagoló automaták elvén működő szerkezet fizikai érintkezés nélkül juttat szenteltvizet a hívők kezére a templomokban.

Aszteroida Mindössze 14 ezer kilométerrel vétette el a Földet november hatodikán egy hét méter átmérőjű aszteroida. A csillagászok csupán 15 órával a találkozás előtt vették észre a Föld felé tartó objektumot. 2002-ben egy hasonló méretű aszteroida semmisült meg a légkörben a Földközi-tenger felett.

Kijelzős kontaktlencse A University of Washington kutatói kontaktlencsébe épített digitális kijelzőt fejlesztettek, ami a látott képhez pluszinformációkat (szöveget, feliratot, ábrákat) tud hologramszerűen a látómezőbe vetíteni. A lencsébe épített áramkör rádióhullámokból fedezi 330 mikrowattos fogyasztását, és a felhasználó mobiltelefonjáról kapja a kivetítendő információkat. A prototípust jelenleg nyulakon tesztelik, a felhasználhatóságát illetően pedig nagyon bizakodóak a kutatók: segítséget nyújthat a gyengénlátóknak, navigációs vagy fordítóprogram is futhat rajta, a katonai alkalmazása pedig a pilóták látómezejébe vetített idegenfelismerő rendszer lehet, csökkentve a baráti tűz kockázatát. A prototípust a kínai Biomedical Circuits and Systems 2009 konferencián mutatják be először nyilvánosság előtt, a kereskedelmi alkalmazásra még évekig várni kell.

Netrendőrség Az iráni rendőrségen belül új részleget hoztak létre a weboldalak ellenőrzésére és az internetes bűncselekmények elleni fellépésre. Az ellenzék cenzúrától tart, mert szinte csak az online sajtóban tudja megjelentetni a véleményét, az új netrendőrség vezetője pedig nem is titkolta, hogy cenzúrázni fog. Az ügyészségi felügyelet alatt működő egység beavatkozik majd politikai ügyekbe is, ha törvényellenes cselekedetet észlel az interneten - tette világossá az illetékes. Az iráni hatóságok betiltanak minden olyan weboldalt, amely az ellenzékhez kötődik, vagy olyan cikkeket közöl, amelyek a kormányt kritizálják.

Önleleplezés Egy brit kutatónő bevallotta, hogy ő Belle de Jour, az anonim blogger, aki call-girlként szerzett tapasztalatairól számolt be internetes naplójában. A brit Brooke Magnanti kényszerből leplezte le blogját: attól tartott, hogy egy volt barátja elárulja, ezért adta fel inkognitóját. A 34 éves kutató gyermekegészség-kutatással foglalkozik a nyugat-angliai Bristoli Egyetemen. A Sunday Timesnek azt nyilatkozta, hogy 2003-ban, doktori fokozata megszerzése közben szállt be a szexüzletbe, és több mint egy évig dolgozott call-girlként. A népszerű netnapló három könyv és egy brit tévésorozat alapjául szolgált. Korábban sokan találgatták, hogy valódi vagy kitalált személy-e az anonim szerző, és azzal is megvádolták, hogy a prostitúciót népszerűsíti.

Nagy felbontás Mostantól az 1080p szabványnak megfelelő, HD felbontású videoformátumot is támogatja a YouTube videomegosztó. Azok a videók, amelyeket ebben a formátumban töltenek fel a felhasználók, automatikusan megjelennek a tömörített és a nagyobb felbontásban is.

Murdoch vs. Google Újabb kirohanást intézett a Google ellen Rupert Murdoch médiamágnás, többek között a brit Sun és a Times, illetve az amerikai New York Post és a Wall Street Journal tulajdonosa. Murdoch szerint tarthatatlan a szabad felhasználás (fair use) doktrínája, amelyre a Google hivatkozik, amikor a különböző sajtóorgánumokban megjelenő cikkek címeit és ajánlóit a jogtulajdonosok engedélye nélkül összegyűjti és közzéteszi. Ez a gyakorlat számos jogtulajdonos és hírügynökség érdekeit sérti: kikelt ellene az amerikai AP, a francia AFP pedig 2005-ben be is perelte a Google-t emiatt. Murdoch évek óta hangoztatja, hogy a Google veszélyt jelent a médiatulajdonosokra, és a fizetős tartalomszolgáltatási modell bevezetését tervezi internetes kiadványaiban.

Bankkártyacsalás Tizenkét óra leforgása alatt kétezer bankautomatát látogattak végig, és 9,5 millió dollárt zsákmányoltak azok az észt, orosz és moldáv crackerek, akiket minden idők talán legkifinomultabb és legjobban szervezett bankkártyacsalásával vádolnak - adta hírül az Index a Wired nyomán. A kedden közzétett amerikaivádiratszerint az akciót egy évvel ezelőtt hajtották végre az RBS WorldPay nevű hitelkártyacég ellen, a bank számítógépes rendszerét törték fel a crackerek úgy, hogy még a bankkártyák PIN-kódjait is sikerült megszerezniük a titkosítórendszer visszafejtésével. Ezután hamis bankkártyákat készítettek, a támadott számlákon pedig felemelték a kiadható összeget. Az akció után megpróbálták eltüntetni a manipulációra utaló nyomokat a bank számítógéprendszeréből, de ez nem sikerült tökéletesen.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.