cyberhírek

  • .
  • 2010. január 21.

Tudomány

SMS-segély A Vöröskereszt az USA-ban elérhető adományvonalán néhány nap alatt 5 millió dollárt, azaz majdnem egymilliárd forintot gyűjtött össze a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére emelt díjas SMS-ben. Az adományok gyors összegyűjtésében valószínűleg annak is szerepe volt, hogy a Vöröskereszt Twitteren és a Facebookon is kampányolt a bajba jutott ország érdekében. Jegesmedveszar A Spitzbergákon élő jegesmedvék ürülékének vizsgálata lendítheti tovább a meticillinnel szemben ellenálló baktériumok kifejlődésével kapcsolatos kutatásokat, miután az ott élő jegesmedvék ürülékében a kutatók alig találták nyomát az antibiotikummal szemben ellenálló mikrobáknak. Kártevőirtás Negyvenkét tonna méreggel készül lebombázni egy szigetet az ausztrál kormány, miután 5 madárfaj teljes kiirtásáért és a helyi lakosság életkörülményeinek ellehetetlenítéséért teszik felelőssé az ott elszaporodott patkányokat.
Ez nem az első ilyen akció, de a Lord Howe szigeti kártevőirtás lesz az eddigi legnagyobb.

Társkeresés Egy brit közgazdász kiszámolta, mennyi az esély arra, hogy az ember véletlenül összefut a számára tökéletes partnerrel. A földön kívüli civilizációk számának becslésére kitalált Drake-egyenleten alapuló számítás szerint erre 0,0000034 százalék az esély, vagyis nem hibáztathatják magukat, akiknek nem sikerül.

DNS-rabló Félig állatként, félig növényként viselkedik, az elfogyasztott élőlények DNS-ét beépíti saját magába, és így új képességekre tesz szert. Amerikai kutatók szerint az Észak-Amerikában élő zöld tengeri csiga a legkülönlegesebb élőlény a Földön: állat, de egyben növényként is viselkedik, és képes DNS-t rabolni a táplálékául szolgáló algákból.

Ûrsiklóárverés A NASA 2010 végére tervezi az űrsilók nyugdíjazását, ezzel az 1981 óta üzemelő flotta végleg befejezi működését. A megmaradt űrrepülőgépeket elárverezik, és kiállítási tárgyakként helyezik el őket az Egyesült Államok különböző pontjain. Az amerikai űrügynökség most a korábban tervezett 42 millióról 28,8 millió dollárra csökkentette a relikviák árát a vártnál alacsonyabb érdeklődés miatt. A Discoveryt a Smithsonian Intézetben működő Air and Space Museum kapja meg, míg a többi űrrepülőt, köztük az űrben soha nem járt Enterprise nevű prototípust a legmagasabb ajánlatot tévők vihetik el.

Robotszobalány Takarít, mosógépet kezel és még a mikrohullámú sütővel is könnyedén elboldogul dél-koreai tudósok legújabb fejlesztése, a sétáló robotszobalány. A Mahru-Z fantázianevű emberszabású robot nemcsak mozgatható fejjel, valamint karokkal, lábakkal és ujjakkal rendelkezik, de háromdimenziós látásának köszönhetően felismeri és el is végzi a szükséges házimunkákat - számolt be a kutatók legújabb fejlesztéséről a helyi média. "Mahru-Z legnagyobb különlegessége abban a képességében rejlik, hogy észreveszi a tárgyakat, és felismeri, milyen feladatokat kell elvégezni, majd végre is hajtja őket" - mondta a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet kognitív robotokkal foglalkozó részlegének vezetője. "Felismeri az embereket, tudja használni a mikrohullámú sütőt, a mosógépet, a kenyérpirítót, valamint meg tud fogni szendvicseket, bögréket és minden egyebet, amit tárgyként érzékel" - tettehozzá a szakember. A két év alatt kifejlesztett robot kereskedelmi forgalomban még nem kapható.

Olvad az Antarktisz Az egész nyugat-antarktiszi jégtakaró szempontjából kulcsfontosságú a Pine Island-gleccser sorsa, és a legfrissebb kutatási eredmények nem kecsegtetnek semmi jóval. A jégtömeg olvadása felgyorsult, a folyamat megállíthatatlan brit kutatók szerint. A Pine Island gleccser százötven kilométeren át kanyarog az Antarktisz jégmezején, és az Amundsen-tengerbe lóg bele. 2004-ben műholdas megfigyelésekből kiderült, hogy a jégréteg vékonyodik, és 25 százalékkal gyorsabban olvad, mint 30 évvel ezelőtt. Most elkészült az első háromdimenziós modell a gleccserről, amelyből a kutatók arra következtettek, hogy a jégréteg alá beáramlómelegebb víz alulról fejt ki olvasztó hatást. A számítógépes modellek szerint a gleccser száz éven belül elveszíti a tömege felét, ami körülbelül 24 centiméteres tengerszint-emelkedést okoz globálisan.

Az évtized szava A Google tulajdonnévből képzett guglizni (to google) igét választotta amerikai nyelvészek egy csoportja az évtized szavának. Az internetes információgyűjtés szinonimájává vált kifejezést a világon szinte mindenki ismeri és használja - indokolta a választást az Amerikai Dialektus Társaság (ADS). Az évtized további legfontosabb szavai között szerepel a 9/11, amely a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás dátuma; a Facebook, a világ legnépszerűbb közösségi portálja; a blog, a világhálón vezetett napló; a géppel írott szövegekre utaló text kifejezés, valamint a vezeték nélküli internetkapcsolat, a Wi-Fi, illetve a terrorizmus elleni háború, a war on terror.

A tavalyi ranglistát a Twitter mikroblog-szolgáltatás rövid, legfeljebb 160 karakteres üzeneteire utaló tweet vezeti. Az év szavának címére jelölt kifejezések között szerepelt még a H1N1 és a Drakula-tüsszentés, ez utóbbi az alsó karra vagy a könyökhajlatba való tüsszentést jelenti, és az egészségügyben dolgozóknak, illetve a diákoknak is előszeretettel oktatják mint a vírusterjedés visszaszorításának hatékony módszerét.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.