cyberhírek

  • .
  • 2010. április 15.

Tudomány

Memrisztor A Hewlett-Packard tudósai bemutatták azokat a miniatűr kapcsolókat, amelyek átvehetik a processzorokban jelenleg használt tranzisztorok helyét. A memrisztor egyszerűbb, mint a mai félvezető tranzisztorok, és elektromos áram nélkül is tud információkat tárolni. Hackerbotrány Amerikai és kanadai számítástechnikai szakemberek azt állítják, hogy egy kínai hackercsoport tehető felelőssé azokért az adatlopásokért, amelyek során számos titkosított adat tűnt el az indiai védelmi minisztérium gépeiről, többek között NATO-csapatmozgások tervei és a dalai láma levelezésének egy része. Gondolatrendőrség Vietnam tagadja a Google és a McAfee számítástechnikai biztonsági cég vádját, miszerint a kommunista ország rosszindulatú szoftvereket használt internetes oldalak meghekkelésére és politikai ellenvélemények utáni kémkedésre.
Az amerikaiak szerint a támadások célja elsősorban az lehetett, hogy elnyomják a vietnamiak ellenkezését egy vitatott bauxitbánya megépítésével kapcsolatban.

Életkilátások A Földön a várható élettartam 47-ről 68 évre emelkedett az ötvenes évek óta, írja a legújabb ENSZ-jelentés. A javulás az egészségesebb táplálkozásnak, a jobb higiéniai körülményeknek és a fertőző betegségek elleni hatásosabb védekezésnek köszönhető.

Megegyezés Kína és Nepál hosszú vita után megegyezésre jutott abban, hány méter magas is valójában a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest. Kína elismerte, hogy a hegy magassága 8848 méter, Nepál viszonzásul elismerte, hogy a hegy sziklamagassága ténylegesen 8844 méter. A különbség oka a csúcsot fedő hóréteg.

Vészhelyzeti parancslista Elárverezik azt a dokumentumot, amely az Apollo-13 legénysége számára a vészhelyzetben követendő parancsokat és tennivalókat rögzítette. Az űrhajózás történetének egyik leghíresebb kalandja, a "sikeres kudarcnak" ítélt küldetés vészhelyzeti parancssorát aBonhams aukciósház kínáljaeladásra több más értékes űrtörténeti relikvia mellett. A licitet épp 40 évvel azután tartják New Yorkban, hogy technikai problémák miatt berobbant az űrhajó oxigéntankja. A dokumentumért becslések szerint akár harmincezer dollárt (közel hatmillió forintot) fizethetnek. Az űrhajós-relikviákból rendezendő árverésen Michael Collinsnak, az Apollo-11 parancsnoki egység pilótájának jelvényére is lecsaphatnak az érdeklődők. Az Apollo-11 volt az első küldetés, amely embert vitt a Holdra. A jelvényt Collins mellett Neil Armstrong és Buzz Aldrin is aláírta. A kincset érő tárgy ára 60 ezer dollár (mintegy 12 millió forint) körül lehet. Negyven éve, 1970. április 11-én indult útnak az amerikai Hold-program harmadik küldetése, a kis híján tragikus véget ért Apollo-13.

Klónlóverseny A lovak amerikai szerelmesei egyre gyakrabban törekszenek arra, hogy elpusztult kedvenceiket klónozással visszahozzák az életbe. A tenyésztők szerint azonban a klónozás egyszerűsített módja egy bajnok létrehozásának, amit sokan nem néznek jó szemmel. A Capuchino nevű mént, amelyet az évezred paso fino fajtájú lovának választottak 1999-ben, az állatok klónozására szakosodott texasi ViaGen biotechnológiai vállalat 160 ezer dollárért élesztette újra. Klónozott lovak jelenleg nem vehetnek részt a méneskönyvekben regisztrált lovak versenyein, de ez idővel megváltozhat. Az első lovat, a Prometea nevű kancát olasz kutatók klónozták 2003-ban. Jelenleg mintegy 65 klónozott ló él világszerte, ebből legalább ötvenet a texasi ViaGen hozott létre.

Óvszer a szerzőijog-védőknek A Vertor torrentoldal üzemeltetői egy-egy csomag óvszert küldtek a legnagyobb szerzőijog-védő szervezeteknek: az MPAA-nak, a RIAA-nak, az IFPI-nek, a BREIN-nek, a BPI-nak és a BSA-nak. Az óvszerek mellé egy-egy képeslapot is mellékeltek a következő felirattal: "Bárcsak a szüleitek használták volna ezeket." A szerkesztők szerint az MPAA-hoz hasonló jogvédő szervezetek akadályozzák a neten a szabad információcserét, és ennek egyik eszköze, hogy folyamatosan támadják a torrentoldalakat (tavaly a Mininovát sikerült is elmeszelni, a Pirate Baynek pedig nyárig van csak haladéka). Az akció kiötlői azt remélik, hogy a címzettek a kotonok láttán elgondolkodnak kicsit.

Rajtaütés A Financiarul.ro román portál angol nyelvű változata szerint a szervezett bűnözés és terrorizmus ellen nyomozó román hatóság (DIICOT) az ügyészséggel együttműködve a napokban kiterjedt akció keretében lépett fel több online bűnszervezet ellen. A hatóságok három komoly, szigorúan szervezett hálózat munkatársait, bűncselekményeik nyomaitigyekeztek megtalálni.Összesen 101 lakásban tartottak razziát és házkutatást Románia különböző részein, a román akcióhoz kapcsolódva Prágában is hasonló razzia volt, ahol a szervezetek kihelyezett tagozatai működtek; itt tíz házkutatást tartottak. A 300 rendőr és 400 csendőr részvételével zajló, az FBI-jal és az amerikai titkosszolgálattal együtt megtervezett akcióban hetven embert hallgattak ki. A DIICOT 2006 óta nyomozott, a vizsgálat során több országban - Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Dániában, Németországban, Ausztriában, Svájcban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon - tapasztalt csalások és bűnesetek nyomába eredtek. A vádak szerint a három bűnszervezet hamis, amerikainak látszó weboldalakat hozott létre, átverős árveréseket hirdettek meg, és itt hajtották végre a csalásokat. Eddig 800 áldozatról tudnak, és az okozott kárt körülbelül 800 ezer euróra (kb. 213 millió forintra) becsülik.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.