cyberhírek

  • .
  • 2010. április 29.

Tudomány

Internetfüggőség Az amerikai diákok annyira ragaszkodnak mobiljaikhoz, a közösségi oldalakhoz és az internethez, hogy a drog- és alkoholfüggőséghez hasonló tüneteket mutatnak - állapította meg egy új tanulmány. 24 óra elteltével sok önkéntesnél megvonási tüneteket tapasztaltak: szorongást és ellenállhatatlan vágyat médiaeszközeik és közösségi hálójuk után. Miniatúra A világ legkisebb háromdimenziós Föld-térképét sikerült létrehozniuk az IBM tudósainak.
A nanoméretű domborzati térkép annyira parányi, hogy egy 0,3 milliméteres sókristályra akár ezer darab is elférne belőle. A nanotechnológiai fejlődés demonstrálására készített térképeket a ceruzahegynél százezerszer kisebb szilíciumtűvel faragták.

Robotszkenner "ránként kétezer könyvoldal digitalizálására és szoftveres feldolgozására képes Magyarország első robotszkennere, amelyet a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében mutatnak be az érdeklődőknek. A számítógép által vezérelt készülék a kezelő beavatkozása nélkül, automatikusan lapozva dolgozza fel a könyveket.

Karbonnegatív Kína egyik vezető autógyártója, a Shanghai Automotive Industry Corp bejelentette, hogy a májusban kezdődő sanghaji világkiállításon bemutatja a világ első karbonnegatív autóját. A jármű több szén-dioxidot vesz fel a levegőből, mint amennyit termel.

Hadiűrhajó Sikeresen elindult a floridai Cape Canaveral űrközpontból, és Föld körüli pályára állt az X37-B kísérleti katonai űrhajó. Ez az első olyan űrjármű az amerikai űrhajózás történetében, ami teljesen önműködően, legénység nélkül lép ki az űrbe, és önállóan landol is. A titkos hadiipari fejlesztés célja államtitok.

Nyomtató Egy olasz feltaláló, Enrico Dini olyan új 3D nyomtatót fejlesztett ki, amely egész épületeket képes homok és szervetlen kötőanyag segítségével felépíteni. Az Európai Ûrügynökség a Holdra is elvinné a szerkezetet, a feltaláló pedig a Sagrada Familia építésébe szállna be vele - adta hírül az Index. A D-Shape névre keresztelt nagyméretű nyomtató homok- és magnéziumalapú kötőanyag vékony rétegeit permetezi egymásra felváltva, egyszerre több száz fúvókát használva. A kötőanyag a homokot szilárd kővé alakítja át, így építi fel a gép rétegről rétegre az épületet. Emellett nagyon kevés szennyeződést bocsát ki magából, és könnyen létrehoz olyan, bonyolultabb, hajlított szerkezetű építményeket is, amelyeket máshogy nehéz lenne megépíteni, és amire az eddig bemutatott 3D nyomtatók sem lennének képesek. Az elkészült anyag hasonló a márványhoz, erősebb a betonnál, és nem kell acélelemekkel megerősíteni.

Földönkívüliek Stephen Hawking, a cambridge-i egyetem világhírű elméleti fizikusa a Discovery Channel tévécsatornának készített új ismeretterjesztő sorozatában arról beszél, hogy milyennek képzeli a földön kívüli civilizációkat. A világ talán leghíresebb élő tudósaszerint a matematikai logika alapján biztosra vehető, hogy kialakultak földön kívüli létformák valahol az univerzum százmilliárd galaxisában. A kérdés nem is annyira a létezésük, hanem hogy milyenek lehetnek. Hawking három variációt sorol fel: elképzelhető, hogy még csak mikrobaszintig fejlődött a földön kívüli élet, vagy a földi férgeknek megfelelő, egyszerűbb létformákig, de az is lehet, hogy nálunk fejlettebbek, óhatatlanul felélték a szülőbolygójuk erőforrásait, és nomád életmódot folytatnak. Hawking szerint a találkozás a fejlett idegen létformákkal katasztrofális következményekkel járhat, és a legvalószínűbb egy olyasfajta konfliktus, mint az európai hódítók és az amerikai indiánok közötti volt ötszáz éve.

Él és virul a Pirate Bay Egy éve történt, hogy az egyik legnagyobb fájlcserélő oldal üzemeltetőit egy év börtönre és majdnem egymillió dollár kártérítés megfizetésére ítélték. A zene- és filmkiadók azt várták, hogy az ítélet elrettentő erejű lesz. Nem ez történt - adta hírül a techline.hu. Tavaly, a per és a botrány kirobbanásának időszakában az oldalnak kétmillió felhasználója volt, ma viszont újabb kétmillióval többen használják. A Torrentfreak becslése szerint a PirateBay még idén eléri az ötmillió felhasználót.

Untergang Az eredeti film eladásain nem javítottak, viszont sokak érzékenységét sértették A bukás című film alapján készült Hitler-paródiák, nyilatkozta a film vezető producere. A stúdió tovább küzd a YouTube-ra feltöltött videók ellen. Bár a mostani eltávolítási hullám, amelyet a YouTube a tartalom automatikus azonosításán alapuló Content ID rendszerrel végez, számos Hitler-videót érintett, vannak túlélők is. Ezek közé tartozik néhány olyan alkotás, amely a Hitler-videók terjedésén dühöngő Hitlert mutatja be.

Videotéka Minden különösebb reklámhadjárat nélkülelindította fizetős filmkölcsönző szolgáltatását a YouTube. A legnagyobb videomegosztón mozifilmeket és tévésorozatok epizódjait ajánlják megnézésre, 99 cent és 3,99 dollár közti áron. A fizetéstől számítva 48 órán keresztül érheti el a kölcsönző az adott filmet.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.