cyberhírek

  • .
  • 2010. május 6.

Tudomány

Molekulaprocesszor Japán és amerikai kutatók olyan molekuláris processzort építettek, amelynek működését az emberi agyról mintázták, a gép fejlődőképes, és ha megsérül, kijavítja magát. Adatvédelem Négy amerikai szenátor a Facebookhoz intézett nyílt levélben sürgette, hogy a közösségi szolgáltató tegye lehetővé 400 millió felhasználója számára a magánadatoknak az eddiginél egyszerűbb megvédését. Mikroszkóp A világ legkisebb és legkönnyebb, lencse nélküli, távgyógyászatban használható mikroszkópját fejlesztette ki egy amerikai mérnök. Az új képalkotó technológia holográfiás felvételeket készít a testnedvekben található mikrorészecskékről és sejtekről. Vízjég A Mars és a Hold után a 24 Themis jelű aszteroidán találtak a NASA csillagászai vízjeget.
Az aszteroida a Naptól 478 millió kilométerre kering, a pályája a Marsé és a Jupiteré között helyezkedik el.

Éhezőművész 1940-ben evett és ivott utoljára, azóta egy istennő táplálja életelixírrel, így nincs szüksége élelemre - állítja egy indiai jógi, akit katonai kórházban vizsgálnak, és valóban nem mutatkoznak rajta az éhezés és a kiszáradás tünetei.

Békagenom Meghatározták az utolsó eddig hiányzó gerinces csoport genomszekvenciáját. A nyugati karmosbéka fontos modellállat az orvosi kutatásokban, mert az ember betegségekkel kapcsolatos génjeinek 80 százaléka megtalálható benne.

Fagyálló A mamutnak "fagyálló" vére volt, hogy a hidegben is el tudja látni testét oxigénnel - mutatták ki kanadai kutatók. A következtetést a gyapjas mamut DNS-mintából reprodukált hemoglobinjának vizsgálatából vonták le.

Évforduló Az orosz Moszfilm filmstúdió klasszikus szovjet háborús filmeket mutat be ingyenesen a második világháborúban aratott győzelem 65. évfordulója alkalmából - a YouTube videomegosztó portálon.

ChÁvez a Twitteren A Twitter közösségi mikroblogszolgáltatás használatára hívta fel Hugo Chávez venezuelai elnök Fidel Castrót és Evo Morales bolíviai elnököt. Miután hónapokig morgolódott amiatt, hogy a venezuelai közösségi oldalakat szocialista kormányának ellenfelei uralják, Chávez a héten maga is twitterezni kezdett. Jelenleg csaknem 120 ezer követője van, ő maga pedig öt embert követ. "Ez nem kapitalista, sem szocialista, attól függ, hogy mire használják fel" - állapította meg Chávez a Twitter nyújtotta lehetőségeket méltatva, miután két üzenetet megosztott a saját [at] chavezcandangaoldalán. (A candanga a spanyol venezuelai dialektusában lázadó vagy erős jellemű személyt jelent.) "Meghívom Evót és Fidelt" - jelentette ki Chávez, Morales és Castro ugyanis szövetségese az Egyesült Államok latin-amerikai "imperializmusának" bírálatában. Chávez 11 éves kormányzása alatt jelentősen felfutott az internet használata Venezuelában, különösen a szegények között. Eközben a venezuelai hatóságok őrizetbe vettek egy 29 éves férfit, aki Chávez meggyilkolására szólított fel, szintén az interneten.

Google helyett Baidu Kínában A kínai Baidu keresőcég részvényeinek értéke közel 90 dollárnyit emelkedett, miután a Google kivonult az országból - adta hírül az Index a CNN nyomán. Mióta a Google januárban előszörkilátásba helyeztekivonulását az országból, a Baidu-részvények értéke több mint 80 százalékkal emelkedett, míg az amerikai keresőcég részvényei 12 százalékot zuhantak. A Google márciusban vonult ki Kínából, szervereiket elvitték, és felhagytak a Kínából indított keresések találati listáinak cenzúrázásával. A hatóságok erre azzal próbáltak felelni, hogy bizonyos találatok elérését letiltották az ország internetezői számára. A Google és Kína közötti háború hatására a keresőcég a kínai keresőpiac nagy részét elvesztette, méghozzá a Baidu javára. Sok kínai oldal, amely eddig a Google keresőmotorját használta, most átváltott a Baidu motorjára. A diplomáciai háború azután robbant ki az óriáscég és Kína között, hogytavalyévvégén több mint száz nyugati nagyvállalatot, köztük a Google-t nagyszabású kibertámadás érte Kínából.

Börtön egy Facebook-bejegyzésért A thaiföldi hatóságok őrizetbe vették a kormányellenes tüntetők egyik szimpatizánsát, mert a gyanú szerint a Facebookon megsértette a monarchiát. Ha bűnösnek találják, akár 15 évi börtönbüntetésre ítélhetik. A 37 éves férfi márciusban írt egy olyan üzenetet az internetes közösségi oldalon, amely "sértő a királyságra nézve", ebből kifolyólag "veszélyezteti a nemzetbiztonságot" - közölte az illetékes nyomozóhivatal. A gyanúsított elismerte, hogy támogatja a kormány lemondását követelő vörösingeseket, de tagadja, hogy megsértette volna a királyságot.A hatóságok a héten már megvádolták a vörösinges mozgalom több tagját - köztük két volt kormányfőt - azzal, hogy szervezkedett a monarchia megdöntésére. A hatóságok saját közlésük szerint több mint 6200 olyan internetes oldalt tiltottak be 2007 óta, amelyről úgy ítélték meg, hogy sérti a királyságot.

Elektromos taxi A világon elsőként munkába álltak az elektrotaxik Tokióban. Az autók elemeit percek alatt ki lehet cserélni, így ez nem jelent akadályt közlekedésükben. A japán fővárosban egyelőre három elektrotaxi rója az utakat egy 90 napos kísérleti programban. A projekt a japán energiaügyi hatóság és az elektromos autókra specializálódott amerikaiBetter Placevállalat közös munkája. A többi elektromos járműtől eltérően a Nissan gyártásában készült autók esetében nem a kocsiban töltik fel az elemeket. A lemerült tápegységeket ki kell cserélni, ez alig egy percet vesz igénybe. A cserére különleges töltőállomásokon kerül sor, az elemeket gépi úton cserélik, a vezetőnek ki sem kell szállnia az autóból. A japán főváros utcáin 60 ezer taxi közlekedik - a tokiói a világ legnagyobb taxiflottája. A taxik naponta akár 300 kilométert is megtesznek a nagyvárosban. És bár csak az autók számának két százalékát teszik ki, az éghajlatra káros üvegházgáz-kibocsátás 20 százaléka a taxik számlájára írható.

Neked ajánljuk