cyberhírek

  • .
  • 2010. szeptember 23.

Tudomány

Térkép Lézeres radarral pontos, háromdimenziós modelleket készít a Nokia a nagyvárosok utcáiról. Novemberben indulnak el a térképészeti autók, először London utcáin, utána Európa többi nagyvárosában.
Az adatok 2011-ben jelenhetnek meg a navigációs termékekben.

Játék Elérte a 200 millió dollárt a Halo Reach című új konzoljáték első napi bevétele. Ezzel nemcsak a konzoljátékok korábbi rekordját, de 2010 összes szórakoztatóipari, első 24 órás bevételét is túlszárnyalta a Microsoft.

Felelősség A Facebook szerint semmi felelőssége nincs a New Hampshire-i betörések ügyében. Nashuában olyan bűnbandát fogtak el, amelynek tagjai a közösségi oldalon figyelték, hogy a helyiek mikor mennek el otthonról.

Ûrturizmus A világ legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing beszáll az űrturizmusba. Első lépésként CST-100 kódnév alatt egy olyan űrkompot fejlesztenek, amely űrturistákat szállítana a nemzetközi űrállomásra. A tervek szerint a hét fő szállítására alkalmas jármű 2015-ben indulna első útjára.

Géntérkép Feltérképezték a kakaó genomját egy amerikai édesipari és egy számítástechnikai óriáscég, valamint az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának kutatói. Az adatbázist nyilvánosságra hozzák.

Tájszólás Ausztrál kutatók szerint a denevérek ultrahangos kommunikációjában különbségek találhatók az állatok élőhelyétől függően. A különböző régiókban élő denevéreknek saját jellegzetes kommunikációs szokásaik vannak.

Napvitorlás A Thales Alenia Space űripari cég olyan technológiát és rendszert akar kifejleszteni, amely az óriásbolygók holdjainak vizsgálata során szerzett adatokat olcsó űrszondákkal, napvitorlásokkal juttatná a Földre.

Személyiségi jogok Figyelembe kell-e venni olyan szempontokat, mint az emberi méltósághoz vagy a jó hírnévhez való jog, ha sok ezer éves egyiptomi múmiákat vizsgálnak a kutatók? A kérdést két svájci tudós vetette fel. Frank Rühli, a Zürichi Egyetem múmiaprojektjét irányító anatómusprofesszor és Ina Kaufmann, az intézmény bioetikusa a Journal of Medical Ethics című folyóiratban publikált tanulmányban rámutat, hogy a kortárs szövetminták vizsgálatakor a kutatóknak szigorú etikai normák szerint kell eljárniuk, ám ezekről a szabályokról kevés említés esik, ha ókori emberek földi maradványairól van szó.

Ez az eljárás aggályos, mivel a múmiák vizsgálatakor személyes adatok kerülhetnek a kutatók birtokába, így a családtörténetre, valamint az érintettek egészségi állapotára derülhet fény.

Arcrekonstrukció Görög és svéd tudósok a leletek alapján számítógépes modellt készítettek egy tizenegy éves athéni kislányról, aki az időszámításunk előtti V. században tífuszban hunyt el. A Mirtisznek keresztelt kislány i. e. 430-ban halt meg. Földi maradványait az ősi athéni nekropolisz, a Kerameikosz mellett egy tömegsírban találták, amelyben másfél száz nő, férfi és gyerek társaságában aludta örök álmát. Az arc rekonstrukciójához a régészek a Manchesteri Egyetem által kifejlesztett háromdimenziós technológiát használták. A tífusz nagyon sok áldozatot szedett a korabeli Athénban, a leghíresebb Periklész (i. e. 495-429) athéni politikus, az Akropolisz megálmodója volt.

Ingyenszoftver A Microsoft bejelentette, hogy változtatnak az orosz leányvállalatuk licencpolitikáján, és ezentúl Oroszországban minden nonprofit szervezet, jogvédő csoport, ellenzéki szervezet és a sajtó is ingyen használhatja a munkájához a cég szoftvereit. A nagylelkű felajánlás hátterében az áll, hogy Oroszországban évek óta bevett gyakorlat, hogy kalózprogramokra hivatkozva tartanak házkutatást, és foglalnak le számítógépeket olyan szervezeteknél, amelyek ténykedése fejfájást okozott a kormánynak. Jellemzően ilyenkor a Windowsra és a Microsoft Office-ra hivatkoztak a hatóságok, ami súlyos negatív reklámot jelent a Microsoftnak. Az utolsó csepp a pohárban az a nemzetközi sajtóvisszhangot is kapottesetvolt, amikor a Baikal Environmental Wave nevű természetvédelmi szervezet tüntetett egy súlyosan környezetszennyező papírgyár megnyitása ellen, a hatóságok pedig Microsoft-programok kalózverzióira hivatkozva az összes számítógépüket lefoglalták.

Vízhiány Utoljára fél évszázaddal ezelőtt volt olyan alacsony az Amazonas vízállása, mint mostanában, ugyanis a Brazíliát sújtó hatalmas szárazság a világ leghosszabb folyójaként számon tartott élővizet sem kímélte. A legrosszabb helyzetben az a hét, a folyó felsőbb szakaszán lévő város van, amelyeket kizárólag a vízi közlekedés köt össze a civilizációval, és amelyeket most teljesen elvágtak a külvilágtól az elapadt vízi utak.

Közösségi vásárlás Néhány héten belül a harmadik közösségi vásárlós oldal indult magyar nyelven. A közös bennük, hogy a csoportos vásárlással elérhető mennyiségi kedvezményre épülnek - adta hírül az Index. Az árengedmény alapja a közösségi kedvezmény, azaz a látogatóknak el kell érniük egy minimális vásárlói számot a meghatározott időn belül ahhoz, hogy a deal létrejöjjön. A hasonló elven működő amerikaiGroupona valaha volt leggyorsabban növekvő cég - legalábbis a Forbes magazin szerint. Alakulása után másfél évvel a Groupon már huszonkét ország száznegyven városában kínál kedvezményeket. A cég által kifejlesztett rendszer lényege, hogy különböző szolgáltató cégektől, leginkább éttermektől, fitnesz- és wellnesskluboktól, kozmetikai szalonoktól nagy, rendszerint ötven százaléknál is nagyobb kedvezményt alkudnak ki annak fejében, hogy ezért egy bizonyos, előre megállapított számú vevőt juttatnak az étterembe, boltba, klubba.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?