cyberhírek

  • .
  • 2010. december 2.

Tudomány

Rakéta India újabb sikeres kísérletet hajtott végre atomtöltettel is ellátható, 700 kilométer hatótávolságú rakétájával egy hadgyakorlat keretében. A 12 tonnás rakéta tökéletesen követte a kijelölt röppályát, és elérte a kiszemelt célpontot a Bengáli-öbölben. Felmelegedés Világszerte több kutatóintézet is megerősítette, hogy az eddigi adatok alapján globálisan a 2010-es év lehet a valaha mért legmelegebb esztendő.
Az 1850 óta rendelkezésre álló rendszeres hőmérsékleti adatok szerint eddig 1998 és 2005 volt a legmelegebb év.

Származás Egy eldugott kínai falu lakosai génállományának közel kétharmada európai eredetű, ami alátámasztani látszik azt az elméletet, hogy a településen élők az elveszett római légiósok leszármazottai.

Anyatej A kismamákat segítő online anyatejelosztó szoftvert terveztek az IBM 48 órás programozóversenyének résztvevői, így hamarosan a világhálón is könnyen egymásra találhatnak az anyatejet kereső és felajánló anyák az anyatejmisszio.huoldalon.

Auróra Az év végén feladja a több mint fél évszázada emlékműként horgonyzó Auróra cirkálót az orosz haditengerészet. A műemlék rossz általános állapota miatt még az a veszély is fennáll, hogy a Néva fenekére süllyed.

Vércsepp Kutatók új módszert dolgoztak ki a kormeghatározásra: egy csepp vérből is képesek megmondani, hány éves a tulajdonos. A szakértők szerint a módszert helyszíneléseknél akár azonnal is lehetne használni.

Leiratkozás Lady Gaga, Alicia Keys, Justin Timberlake és más popsztárok az AIDS világnapján ideiglenesen leiratkoznak a Twitterről és minden más közösségi oldalról egy jótékonysági akció keretében.

Tárcsahang December 31-ig megszűnik a vidéki vagy nemzetközi számok tárcsázása során adott második tárcsahang a 06 vagy a 00 előhívószám beütése után a hagyományos telefonokon.

Megállíthatatlan a Wikileaks Megkezdte a korábban beígért 250 ezer amerikai diplomáciai feljegyzés nyilvánosságra hozatalát a Wikileaks kiszivárogtató portál. Bár az amerikai kormány előre figyelmeztette arra, hogy a szóban forgó iratok közzététele súlyos károkatokozhat az Egyesült Államok és szövetségesei kapcsolataiban, a portál eljuttatta az anyagot az El País, a Der Spiegel, a The Guardian és a The New York Times szerkesztőségébe, és a hétvégén saját oldalain is elkezdte közzétenni a fájlokat. A Der Spiegel szerint a dokumentumok 90 százaléka 2005 előtt született, csupán hat százalékuk titkos, míg 40 százalékuk bizalmas. A hétvégén túlterheléses támadással próbálták elérhetetlenné tenni a Wikileaks honlapját, miközben a portál által nyilvánosságra hozott dokumentumokból az is kiderült, hogy az USA szerint a kínai kormány koordinálta azt a hackertámadást, amely tavaly év végén érte a Google helyi képviseletét. A Google mellett egyéb nyugati cégek rendszere ellen is támadást intéztek a kínaiak, az USA azonban nyilvánosan sosem vádolta meg a kínai vezetést azzal, hogy az ő kezdeményezésére történtek az internetes támadások. Julian Assagne, a Wikileaks alapítója ellen állítólagos nemi erőszak miatt nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Láthatatlanság Nanotechnológiai módszerekkel sikerült eltérítenie a látható fényt egy európai kutatócsoportnak, így közel került a megvalósításhoz a láthatatlanná változtatás lehetősége - jelentette be az Európai Bizottság. A brit, görög, német és török tudósokból álló csoport eredményei révén "a lencsékben és optikai áramkörökben való gyakorlati alkalmazáson túl különleges háromdimenziós tárgyak, akár láthatatlanná tevő köpönyeg elkészítése előtt is megnyílik az út" - áll az uniós kormány keddi brüsszeli közleményében. Jelenleg még csak a milliméter törtrészénél kisebb tárgyakat lehet a módszerrel eltüntetni. Eddig az ilyen szerkezetek csak két dimenzióban működtek, azaz szemből nézve nem lehetett látni a mögéjük rejtett tárgyat, oldalról viszont igen.

Õsanyag Részecskekutatók előállították az ősrobbanás és az univerzum keletkezése után nem sokkal létrejött anyagot. A kvark-gluon plazmátólomionok ütköztetésével tudták előállítani asvájci-francia határon lévő Large Hadron Collider (LHC) részecskegyorsítóban. A tudomány mai állása szerint amikor az ősrobbanás megtörtént, a többek között a protonokat és neutronokat is alkotó elemi részecskék, a kvarkok és gluonok néhány pillanatig szabadon léteztek. Az ősleves jobb megismerésétől azt remélik a kutatók, hogy többet megtudhatnak az erős kölcsönhatásról, a természet alapvetőkölcsönhatásainak egyikéről, amely összetartja az atommagot.

Abortuszvita Jobboldali médiahacker átverése volt az online abortuszszavazás - adta hírül a hvg.hu amerikai források nyomán. Korábban óriási vihart kavart az amerikai házaspár weboldala, akik az internetezők segítségével szerették volna eldönteni, hogy születendő gyermeküket elvetessék-e, vagy sem. A fiktív pár honlapjának szavazatszámlálója közel egymillió szavazatot regisztrált. Az egyik ismert legendavadász oldal szerint valójában egy Zeeboid nicknéven tevékenykedő, jobboldali nézeteiről ismert amerikai férfi hozta létre a birthornot.com weboldalt és a hozzá tartozó YouTube-csatornát. A Museum of Hoaxes kutatása szerint a birthornot.com az úgynevezett "outrage hoax" kategóriába tartozik, amelynek lényege, hogy társadalmilag érzékeny témákat feszegetve felháborodást és vitát váltson ki.

Figyelmébe ajánljuk