cyberhírek

  • .
  • 2010. november 25.

Tudomány

Kalóztörvény Az amerikai szenátus egyöntetűen elfogadta az új online kalóztörvényt. A jövő év elején életbe lépő szabályozással fel tudnak lépni az Amerikán kívül üzemelő weboldalak ellen is, amelyek illegális letöltéseket kínálnak, vagy hamisított árukkal kereskednek. Munkatábor Egy év munkatáborra ítéltek Kínában egy nőt amiatt, hogy a Twitteren továbbküldött gúnyos üzenetében a sanghaji Expo japán pavilonjának lerombolására szólította fel honfitársait.
Az Amnesty International tiltakozik.

Szabotázs A Symantec antivíruscég kutatói szerint a tavasszal ismertté vált Stuxnet vírus célzott, az ipari, de főként a nukleáris erőművek irányítórendszereit célba vevő támadássorozat része volt, ami kifejezetten Irán ellen irányult.

Közösség A magyar 11-16 éves korosztály messze az európai átlag felett használja a közösségi oldalakat, a kontinensen a magyar gyerekeknek van a legtöbb ismerősük ezeken a portálokon - derül ki az Európai Bizottság Biztonságos Internet Programja keretében 25 országban végzett kutatás eredményeiből.

Adománygyűjtés Adományozásra kéri látogatóit a Wikipedia internetes enciklopédia, 16 millió dollárt vár felhasználóitól, hogy továbbra is ingyenes maradhasson. A szabad enciklopédia tavaly hasonló kezdeményezés révén hatmillió dollárt teremtett elő.

Orvvadászat A zimbabwei természetvédők drasztikus megoldással próbálják megmenteni az orrszarvúkat: lefűrészelik szarvaikat, azok nélkül ugyanis az állatok elvesztik vonzerejüket az orvvadászok számára.

Vízivilág Világszerte egész partszakaszok válhatnak lakhatatlanná a klímaváltozás következtében, és a folyamat hatására úszó települések jöhetnek létre - jósolja a világ tengereinek állapotáról készült első átfogó jelentés, a World Ocean Review.

Kilátó Minden eddiginél látványosabb fotókat készítettek a Nemzetközi Ûrállomás nemrégiben beépített Cupola moduljából az asztronauták. Az éjszakai képeken a települések is azonosíthatók. A Cupola modul ablakai egyedülálló panorámát biztosítanak a bolygó tanulmányozásához az űrállomás fedélzetén.

Új média Rupert Murdoch, a fizetős internetes hírszolgáltatás elterjesztésének úttörője The Daily címmel indítja el új médiavállalkozását, amelynek újságírói gárdáját már össze is verbuválta. A próbaüzem karácsony környékén indul be, s a nagyközönség a tervek szerint napi 99 cent, vagy kedvezményesen havi 4 dollár 25 cent ellenében olvashatja majd a lapot a hétnek mind a hét napján. Murdoch, a News Corporation tulajdonosa és Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója (képünkön) azt szeretné elérni, hogy az iPad és a hasonló készülékek a webolvasás vezető eszközeivé váljanak. A The Daily alapvetően amerikai témákkal foglalkozik majd, elegyítve a minőségi és a bulvárújságírás elemeit.

Lehallgatás Az FBI igazgatója, Robert Mueller lobbikörútra érkezett a Szilícium-völgybe, hogy a legnagyobb internetes cégek vezetőit meggyőzze, biztosítsanak a szövetségi nyomozóirodának hatékonyabb lehallgatási lehetőségeket - adta hírül az Index a New York Times nyomán. Hogy pontosan mely cégekkel tárgyalt, nem publikus, annyi szivárgott ki, hogy a Google és a Facebook biztosan közöttük volt. Az Obama-kormány 2011-ben tervezi bevezetni az 1994-es Communications Assistance to Law Enforcement Act új változatát, ami a telefontársaságok után az új generációs kommunikációs csatornák szolgáltatói számára is kötelezővé tenné, hogy a rendfenntartó erők kérésére lehallgatási lehetőséget adjanak a rendőröknek vagy kormányügynököknek. Az FBI évek óta panaszkodik, hogy az online kommunikáció, a skype és a különféle csetprogramok nagyon megnehezítik az ügynökeik munkáját az erős titkosításukkal.

Wikileaks A svéd hatóságok kiadták a nemzetközi letartóztatási parancsot a Wikileaks alapítója, Julian Assange ellen. A kormányzati iratok kiszivárogtatására létrehozott oldal alapítóját nemi erőszak és molesztálás gyanúja miatt keresi Svédország. A 39 éves ausztrál tagadja a vádakat, amelyek szerinte egy lejárató kampány részei. A 39 éves férfit azzal vádolják, hogy egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig molesztált Svédországban. A férfi úgy véli, a Pentagon áll bosszút azért, mert több százezer, az amerikaiak afganisztáni és iraki hadműveleteivel kapcsolatos titkos katonai dokumentumot hozott nyilvánosságra.

Szuperlazac Amerikai és norvég kutatók arra intik az Egyesült Államok kormányát, hogy a génmódosított lazac gyors piacra engedése előtt fontolja meg álláspontját, mert a társadalmat érintő kockázatok még nem ismeretesek. Ha zöld utat kap az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságától (FDA), az Aqua Bounty Technologies biotechnológiai cég által kifejlesztett, a természetesnél kétszer gyorsabban növő lazac lehet az első genetikailag módosított állat, amely az amerikaiak asztalára kerül. Az FDA még szeptemberben adott ki egy előzetes állásfoglalást, miszerint a GM-lazac piacra kerülése környezetvédelmi és egészségügyi szempontból is elhanyagolható kockázatokkal jár. Az FDA felkért egy tanácsadó bizottságot, hogy szakértők és civilszervezetek meghallgatása után adjon iránymutatást a végleges döntéshez.

Figyelmébe ajánljuk