cyberhírek

  • .
  • 2011. augusztus 18.

Tudomány

Premier - Hivatalosan még be sem mutatta az Apple az iPhone 5-öt, de Kínában már árulják az okostelefon másolatait. Hamarabb került tehát forgalomba a hamisítvány, mint az eredeti készülék: a valódi Apple-telefon premierje egy hónapon belül várható. Kincsvadászat - Egy egész hajónyi ókori pénzt találtak olasz régészek a Földközi-tengerben, a dél-olaszországi Pantelleria sziget partjainál.
A karthágói eredetű kincsért most is harc folyik, csakúgy, mint az ókorban: Szicília tartomány máris jelezte, hogy igényt tart a felségvizeiben talált zsákmányra.

Ösztrogén - Női nemi hormonnal akarták ártalmatlanítani a szövetségesek Hitlert, állítja egy brit történész a titkosítás alól most feloldott dokumentumok alapján. A brit kémek elég közel juthattak a náci vezérhez, hogy hozzáférjenek ételéhez, és az agresszivitást csökkentő ösztrogént ételkóstolói nem szúrták volna ki.

Háború - A háborúhoz és az erőszakhoz való hozzáállás nem függ a vérengzős-harcos videojátékoktól egy felmérés eredményei szerint. A háborús kérdéseket illető gondolkodást sokkal inkább formálja a kor, a képzés és az, hogy miként viszonyulunk a tekintélyhez - derült ki egy német kutató kísérletéből.

Marsjáró - Megérkezett végállomásához, a vörös bolygó óriáskrátere, a 22,5 kilométer átmérőjű Endeavour pereméhez a NASA 2004 óta működő Opportunity marsjárója, ahol a robotgeológus hétéves küldetésének eddigi legidősebb kőzeteit elemzi majd.

Cenzúra - Több tucat internetes oldal blokkolásával próbálják korlátozni az információáramlást Üzbegisztánban a hatóságok. Az egykori szovjet köztársaságot Iszlam Karimov elnök vezeti, aki nem tűri az ellenzéki véleményeket, és lesújt mindenkire, aki felemeli a szavát a rezsim ellen.

Ujjlenyomat - Izraeli kutatók azonosították azt a rendkívül ritka génhibát, amely az ujjlenyomat hiányát okozza. Az adermatoglífiának nevezett jelenséget, amikor hiányzik az ujjlenyomat, eddig mindössze négy családnál sikerült kimutatni.

UK vs. Blackberry Nagy-Britannia kormánya komolyan mérlegeli, hogy zavargások idején lekapcsolják a közösségi oldalakat, illetve megakadályozzák az embereket abban, hogy szöveges üzeneteket küldjenek egymásnak. A brit hírszerzés és a rendőrség is vizsgálja, vajon "helyes és lehetséges-e", hogy így akadályozzák meg, hogy az erőszak szervezetten terjedjen.A zavargások során ugyanis túlnyomórészt a Facebookot, a Twittert és a Blackberry azonnali üzenetküldő szolgáltatását használta a tömeg kapcsolattartásra.A jogvédők élesen kritizálják az elképzelést, mert úgy vélik, reális válaszlépéseket kizárólag bírói ítélet alapján lehet megtenni. Hangsúlyozzák, az Egyesült Királyságban lezajlott zavargások ürügyén nem lehet a polgári szabadságjogokat megnyirbálni, a szólásszabadságot korlátozni. (Az angliai eseményekről szóló cikkünk a 19. oldalon kezdődik.)

Anonymous vs. Facebook Az Anonymous hackercsoport bejelentette, hogy "megöli a Facebookot" november 5-én, mert az nem tartja tiszteletben a felhasználók személyiségi jogait - adta hírül a HVG Online a mashable.com nyomán. A táma-dást a hackercsoport egyes tagjai tervezik, nem mindenki ért vele egyet a szervezetben, bizonyos források szerint dezinformációról van szó. A hackerek saját közösségi hálózatot hoztak létre, az AnonPlust. Miután a Google+ profiljukat, a "Your Anon News"-t letiltották, egy új közösségi szájt kidolgozásába kezdtek, "ahol nincs félelem, cenzúra, és amit még az áramszünet sem állíthat meg". A Facebook elleni akció kiáltványa többek között azzal érvel, hogy a Facebook adatokat értékesített a kormányzati szerveknek, hozzáférést biztosított titkos információkhoz, biztonsági cégek kémkedhetnek az emberek után a világ minden táján. Néhány úgynevezett fehérkalapos információbiztonsági cég autoriter kormányoknak dolgozik, mint Egyiptom vagy Szíria. November ötödikére azért esett a választás, mert Guy Fawkes katolikus lázadó 1605-ben ezen a napon próbálta meg felrobbantani az angol parlamentet - sikertelenül.

Németország vs. bloggerek Az egész világot megrázó norvégiai merénylet után ismét az internet szigorúbb ellenőrzése mellett foglalt állást a német belügyminiszter. Hans-Peter Friedrich mindenekelőtt a bloggerek névtelenségének megszüntetését sürgette. A jogrend legfőbb alapelveit a világhálóra is ki kell terjeszteni - érvelt a német miniszter, aki szerint a merényleteket elkövető Anders Behring Breivik példája mutatja, hogy a politikai indíttatású merénylők ma gyakran felismerhetetlenül garázdálkodhatnak az interneten és szabadon terjeszthetik veszélyes nézeteiket. A konzervatív politikus szerint az emberek normális körülmények között nevüket adják ahhoz, ami mellett kiállnak. Az ellenzéki szociáldemokraták és zöldek a véleménynyilvánítás szabadsága mellett érvelve elutasították a belügyminiszter javaslatát.

Falcon-2 Röviddel a felbocsátása után megszakadt a kapcsolat az amerikai légierő kaliforniai Vanderbilt támaszpontjáról útjára indított kísérleti hiperszonikus siklórepülővel - közölte az amerikai katonai kutatásokat felügyelő DARPA ügynökség. A DARPA a Twitter mikroblogoldalon adta hírül, hogy a Falcon-2 pilóta nélküli hiperszonikus repülőt rakétával lőtték fel, a jármű sikeresen levált a hajtóműről, és megkezdte a küldetés sikló szakaszát, amikor megszakadt vele a kapcsolat.

Folytatódhat a SETI Magánadományoknak köszönhetően ismét kutathatja a földönkívüli intelligens élet nyomát a SETI Institute 42 antennás rádióteleszkópja.Az adományozók között volt Jodie Foster színésznő is, aki a 1997-es, Kapcsolat című filmjében egyébként épp földönkívüliek után kutató tudóst alakított. A 42 antennás Allen Telescope Array (ATA) rádióteleszkóp-rendszert szeptemberben helyezik ismét üzembe, újrakalibrálják és az év végéig napi 24 órán át működni fog.A teljes SETI intézet éves költségvetése 18 millió dollár, a költségeket magánadományozók, a NASA és a Nemzeti Tudományos Alap állja.Az 1984-ben alapított kutatóintézet 42 rádióantennája 2007 óta kutatja a földön kívüli intelligencia jeleit, de közben az univerzum struktúráját és eredetét is vizsgálja.

Figyelmébe ajánljuk