Tartalom

Narancs XXIII. évf. 33. szám(2011.08.18. (2011-08-18)

Publicisztika

Felcsuti Balázs-Felcsuti Péter

Publicisztika

W, avagy egyik lábáról a másikra

Mikor jön el a válság vége?

Az amerikai költségvetésideficitkorlátról a 24. órában létrejött megállapodást követően a Standard & Poor's, a három nagy hitelminősítő egyike egy teljes fokozattal, AA+-ra minősítette le az Egyesült Államok államadósságát. Az amerikai cég, ami kapott hideget is, meleget is Amerikában és az országon kívül, indoklásában alapvetően az államadósság csökkentése körüli politikai bizonytalanságot említette, amiért szerinte a következő években nem garantált a GDP-arányos államadósság további növekedésének megállítása.

Publicisztika

Hajtsd!

Magyarországon a rendőrség nem áll szóba a polgárokkal. Nem tájékoztatja a nyilvánosságot a működéséről akkor sem, ha egy fővárosi erdőben elkapart hullákat találnak. Pedig a megfelelő tájékoztatás távolról sem holmi bűnös kíváncsiságot elégítene ki, csak biztosítaná a feltétlen szükséges információkat a lakosságnak, hétköznapjai biztonságához.

Publicisztika

A mágus

Nehogy már a német gazdaságot is Matolcsy György kúrta el! Vagy hogy ő nyomta fel a svejcifrankot kettőhetvenre! Akkor meg...?

Egotrip

Hozzáadott érték

Egotrip

Reálhozam

Végjátékához érkezett a magán-nyugdíjpénztári rendszer tizenhárom éves története. A végelszámoló pénztárak a napokban fizetik ki egykori tagjaiknak a befizetéseikből felhalmozott tőke reálhozamát. A hatóság látványos szigorral ellenőrzi, hogy az érintett pénzintézetek megfelelően számítják-e a törvény által előírt járandóságokat, s nem rövidítik-e meg az állami rendszerbe visszatérő polgárokat.

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Bizalom

Vannak, akik szeretik a dolgokat mindenáron bonyolultnak látni, mert akkor jól el lehet egerészni a finom részleteken. Ilyen például az a levélíró, aki legutóbbi témánkról, a hallgatólagos tudásról gondolja, hogy ha azt valaki olyannak látja, amin esetleg öt szóval lehet változtatni, akkor az biztosan félreérti. (Lásd: Olvasói levelek, Magyar Narancs, 2011. július 28.) Hülyén néz ki, ha a céltábla visszalő, ezért nem reagálok erre, hanem inkább felállítok egy másik céltáblát. Einstein szokta volt mondani: mindent le kell egyszerűsíteni annyira, amennyire csak lehet, de nem jobban - hát próbálkozzunk.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

olvasói levelek

Ara-Kovács Attila: A vigyor országa Magyar Narancs, 2011. július 7. Tisztelt Szerkesztőség! Meghökkenten olvastam a szerző (akinek egyébként kedvelem a cikkeit) írásában a következő mondatot Tibetről: "Ugyanakkor azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy (...) a terület (...) 3 millió lakóját a kínai beruházások alig pár év alatt repítették a 15.-ből a 21.

Belpol

Jobboldali médiabirodalom 2.

Belpol

Megkapott szavak

Nem csak a közmédiumokat hajtja igába a Fidesz - az elektronikus média legtöbb területét is igyekszik behálózni.

Belpol

Közoktatási alapítványok végveszélyben - Elszívó hatás

Legalább hat-hétezer gyereket érint az a bizonytalanság, ami az alapítványi formában működő iskolák és alapfokú művészetoktatási intézmények finanszírozását övezi: ha nem kapják meg a hátrányos helyzetűek után járó kiegészítő normatívát, jó részük be fog zárni. A normatíva folyósítása eddig a szeptemberben lejáró közoktatási megállapodások alapján történt - a közoktatásért felelős államtitkárság viszont nem siet ezeket megújítani.

Belpol

"Mégsem kéne Ázsiát csinálni" - Székely Tamás szakszervezeti vezető

A látványos akcióival (a kényszerből átlépő magán-nyugdíjpénztári tagok jogfenntartó nyilatkozatainak gyűjtése, a Nemzeti Konzultáció kérdőíveinek újrahasznosítása) ismertséget szerző Székely Tamással, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökével az Akcióegység mozgalomról beszélgettünk.

Belpol

Bővül-e a paksi erőmű? - Nem tudják, de akarják

Vajon miért van szükség egy olyan óriásberuházásra, amelynek sem az építési határidejét, sem a bekerülési költségeit nem lehet pontosan előre kalkulálni, s amely már most is egyre kevésbé tudja biztosítani azt, amire kitalálták: az olcsó áramot? Kinek épülne az új paksi atomerőmű?

Külpol

Külpol

Döntés a New Orleans-i rendőrperben - Halál a hídon

Augusztus 5-én a szövetségi esküdtszék huszonöt vádpontban bűnösnek találta azt az öt New Orleans-i rendőrt, akik hat évvel ezelőtt tüzet nyitottak fegyvertelen civilekre a Danziger hídon, majd nekiláttak a bizonyítékok meghamisításának. A város tekintélyvesztett rendőrsége aligha úszhatja meg az alapos reformot.

Ukrajna esélyei

Külpol

A donyecki srácok esete a szőke nővel

Kijev pár lépésre áll az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírásától, és jövőre Lengyelországgal közösen futball Európa-bajnokságot rendez. A Timosenko-per úgy kellett a kormánynak, mint púp a hátára - de akkor miért csinálja?

Külpol

Zavargások Angliában - London bandái

Augusztus első hétvégéjén zavargások törtek ki Tottenhamben és az angol főváros más külső kerületeiben. Két nap sem telt el, és fosztogatásról, lángoló autókról, utcai harcokról jöttek hírek Birmingham, Liverpool és Manchester környékéről is. Mióta helyreállt a rend, a brit politika és a sajtó a miértekre keresi a választ.

Trafik

Trafik

kertész lesek - Gémeskút - Sukoró

"Itt igen jól érezheti magát a pihenni, fürödni, vízi-sportolni, horgászni, vadászni, lovagolni vágyó egyaránt. Télen pedig szánkózók és korcsolyázók hada élvezheti a tiszta levegőjű, csendes környezetet.

Trafik

mi a kotta? - Könny és mosoly

"Dal Liszt Ferenchez Jól indult az a vers, de a vége oly kielégítetlen Mit kell érteni az alatt, hogy 'a magyar siralmival mosson le minden vészt vihart'? Sohse sírjunk ott; nem illik a' mihozzánk Szép tünemény volna, a hős magyar nemzet hogyan ül a földön és törülgeti az inge ujjába könnyeit Van nekünk erőnk, eszünk, tehetségünk elég: küzdünk becsületesen ezután is, ahol a nemzeti szellemerő számára nyitva a tér; búsuló magyarokra nincsen semmi szükség" Ezekkel a szavakkal üzent a Vasárnapi Újság szerkesztői rovata annak az ismeretlen poétának, aki 1856 augusztusában a hosszú évek után újra Magyarországra látogató Lisztet ünnepelte volna költeményével A magyarnak persze éppenséggel lett volna némi oka akkortájt a könnyeit törölgetni, s közben akár vészt meg vihart is emlegetni, de erről nemigen volt ildomos versben szót ejteni A korabeli sajtómunkások ehelyett inkább méltán lelkesedtek az évtizedek óta épülő esztergomi bazilika fölszenteléséért, valamint Liszt Ferencért, aki ez alkalomra újra hazalátogatott, hogy "a magyarországi egyházak feje, anyja és tanítója" avatásán elvezényelje az Esztergomi mise ősbemutatóját 155 év múltán mi sem töröljük ingünk ujjába a könyűnket, hanem ugyancsak Esztergomot és Lisztet emlegetjük, elvégre vasárnap kezdődik az ilyentájt esedékes Esztergomi Liszt Hét Ahol is az első napok heveny zongorázással fognak telni, hiszen előbb Nicolas Namoradze (Szent Adalbert Központ, augusztus 21, hét óra), másnap pedig Bogányi Gergely (Bazilika, augusztus 22, hét óra) telepedik majd a hangszeréhez költői, vallásos és transzcendens harmóniákat eljátszandó Szombaton befejezéséhez érkezik a megelőző hetet domináló két másik fesztivál, a kaposvári kamarazenei és a zempléni egyaránt Az előbbi fesztivál zárókoncertjén Johannes Brahms 1890-ből való, Práter melléknevű G-dúr vonósötöse fogja beszegni a rendezvénysorozatot - kései mű egy kései órán (református templom, augusztus 20, éjjeli tizenegy óra) Egy másik, a Sárospataki református templomban addigra már véget is ér majd a Zempléni Fesztivál idei utolsó hangversenye (augusztus 20, nyolc óra): a Liszt Ferenc Kamarazenekar együttese elé lépő Baráti Kristóffal, Mendelssohn vonósszimfóniájától Pablo de Sarasate virtuóz Carmen fantáziájáig Mozi vagy múzeum - Budapesten nagyjából e két, félig-meddig szokatlan lehetőség között választhatunk, ha zenei életet keresgélünk magunknak Merthogy a Puskin moziban Claudio Abbado fog vezényelni (e heti fotónk az idős mester előtt tiszteleg), persze felvételről: a filmszínház Mahler-szimfóniasorozatának harmadik estéjén (augusztus 18, hét óra), a komolyzenei repertoár tán leghosszabb szimfóniáját, a százperces Harmadikat megszólaltatva Az Öntödei Múzeumban pedig, ha minden igaz, akár egy komplett madrigálestben is gyönyörködhetünk (augusztus 22, fél nyolc) Lagrime e sorrisi felcím alatt ugyanis szerelmes madrigálok tartanak majd igényt az érzékenységünkre - Monteverditől Frescobaldiig . .

Trafik

kulthírek

BÁNK BÁN: CÉL A JÖVÕ SZEZON A 2012-13-as évadban tekinthető reálisnak a Bánk bán eredetileg az idei évre elképzelt Los Angeles-i bemutatása, adta hírül a kultúráért felelős államtitkárság. Erről a hónap végén kezd tárgyalásokat Igric György, a Filharmónia Budapest ügyvezetője az LA-i Operaházzal. LOCARNO: ROMÁN-MAGYAR SIKER Milagros Mumenthaler argentin-svájci koprodukciója (Abrir puertas y ventanas - Visszajöttem, itt maradok) nyerte a locarnói nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot.

Trafik

chili&vanília - A2, G1

A2 - ez a jelszóm a Parázs presszóban (illetve kistestvérénél, a Kisparázsban), a város legjobb thai kifőzdéjében. A thai-magyar pár által vitt vendéglő nemzetközi összehasonlításban lehet, hogy a középmezőnyben végezné, de többé-kevésbé autentikus, az ízek a helyükön vannak, s nem utolsósorban itt van, a miénk.

Trafik

tévésmaci - Lóháton száll az idő

Amikor Sztupa és Troché nyomát ütöttük bottal az egyszarvúaffér felgöngyölítése céljából, sok szenvedés és nélkülözés után eljött az a pillanat, amiért érdemes volt végigcsinálni az egészet. Ott álltunk egy tágas udvaron, szemben a szűzzel.

Trafik

rés a présen - "Fele is elég" - Máté Angi író

rés a présen: Mamó című könyved tavaly kapott Bródy Sándor-díjat, idén pedig tiéd "az év gyermekkönyve" díj a Volt egyszer egy című kötetért. Ösztönzőleg hat rád az elismerés? Máté Angi: Az elismerés jó érzés, de ettől még nem kezdek erősebben, jobban írni, nálam inkább fordított a hatás: gátat vagy tűfokot hoz a szakmai elismerés, szorongást, hogy ha újra írnék, elég lennék-e arra, hogy jól megírjam, átmennék-e a szakmától szorosra húzott önmagamon. rap: Meseíró vagy? MA: Nem nevezem magam meseírónak.

Zene

Zene

sziget - La Roux

A La Roux fellépésén többen vannak, mint az előző napi frenetikus Pulp-koncerten - de azért bízvást mozoghatunk akár az első sorokban is a vaddisznólkodástól magát tökéletesen megtartóztató, decens közönségben. Alighanem kicsit morbid döntés egy bájos szintipop-formációt a délután közepére rakni, de a dolog végül működik, ami akár a programszerkesztők döntését is igazolhatná (azt meg már sohasem tudjuk meg, hányan jöttek volna, ha Vöröséké az éjszaka...).

Zene

Kiállítás - Önnön farkába - Helyszíni szemle - A múzeum a múzeumról

Ha valaki eddig nem sejtette, a LuMúban megrendezett csoportos kiállítást látva most már egészen biztos lehet benne: a művészek életcélja nem az, hogy meg nem értett tehetségük terhe alatt görnyedve mélyszegénységben tengődjenek egy padlásszobában, hanem hogy bekerüljenek a legmagasabb szintű kanonizációt biztosító intézménybe, a múzeumba.

Zene

könyv - Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie Krimikalauz

Akárha egy kisebb vidéki könyvtár katalógusát tartanánk a kezünkben, pedig pusztán egyetlen írónő csak és kizárólag bűnügyi tárgyú műveit és azok feldolgozásait foglalja magában. Hatvanhat regény és százötvennégy novella, színpadi művek és persze a máig is szaporodó filmfeldolgozások - ezek képezik az immár másodjára, bővítve és aktualizálva megjelenő Krimikalauz velejét. A szerzőpáros komoly, informatív kötetet állított össze.

Zene

Sziget - Csak a krém - Manic Street Preachers

A Manics zenéjében grammnyi sincs, abban a helyzetben viszont jócskán van irónia, hogy éppen ez a nagyszámú kulturális és politikai utalásai miatt már-már túlságosan is komolynak és józannak tartott walesi zenekar az egyik, amelyik jelenleg valóban nagy tömegek előtt képes ápolni az erőteljes és egyértelmű gitárakkordokra, fütyülhető szólókra és mindenekfelett szívszorító, himnikus refrénekre épülő stadionrock-hagyományt, amelyhez általában a hedonizmus fogalmát szokás bilincselni.

Zene

film - Frászkarika

Persze, persze, tudjuk: az oroszok, a zombik, a befőttek, a potterek és a vámpírok már a spájzban vannak. Anya is csak egy van - de ez most kevéssé érdekes, majd talán anyák napján, most a vámpírnak van szezonja, igaz, jönnek fel az élőhalottak is, mondhatni fej fej, illetve nyak fej melletti a küzdelem.

Zene

sziget - Skunk Anansie

Ha idén összeszednénk azokat a zenekarokat, amelyek igazán méltatlan időpontban léptek fel a Szigeten, akkor a délutáni sávba száműzött Flogging Molly/Rise Against kettős és a Gogol Bordello fél ötre helyezett koncertje mellett mindenképp dobogóra kellene kerülnie a Skunk Anansie-nek is, akiket este hatkor kergettek a színpadra. Mindegyik zenekarnak sokkal előnyösebb lett volna a headlinerpozíció mondjuk az A38-Wan2 színpadon, hiszen például egy Gogol Bordello után egyáltalán nem lehet könnyű megfejelni a hangulatot, és a Skunk Anansie után játszó Dizzee Rascalnek is fel lehetett adva a lecke, hiszen azt az energiát, amit Skin és zenekara zúdított a közönségre, gyakorlatilag lehetetlen fokozni. Képzeljünk el egy zenekart, ahol az énekes egy kopasz, fekete, villogó szemű nő, aki egyfelől tökéletesen énekel (mély, olykor reszketős, de kristálytisztán csilingelni is tudó, képzett hangja van), másfelől pedig hatalmas színpadi jelenléttel bír, és hol a színpadi operatőröket támadja meg, hol fejest ugrik a közönségbe, netán egyenesen az első sorok közé bemászva guggoltat le több száz embert a záró Little Baby Swastikkka leállásában.

Zene

Sziget - Osztályon felül - Pulp

Kilenc éve járt nálunk utoljára a Pulp - közben meg nem is tehette, hiszen éppen jól feloszlatta magát. Mindenesetre a koncerten maga a jó memóriával megvert (vagy időben felvilágosított) Jarvis Cocker emlegeti fel a megszépült félmúltat.

Zene

Sziget - Kis nagy ember - Prince

Amikor egy nagy sztár Magyarországra érkezik, akarva-akaratlanul felröppennek különböző pletykák, és a bennfentesek váltig állítják, hogy ezek mind-mind megerősíthető információk. Prince egy varrógépet kért az öltözőjébe. Prince két napra kibérelte az A38 hajót, mert ha olyan kedvében van, szívesen ad titkos klubkoncertet is. Prince szerdán is kijött a Szigetre, hogy megnézze egy jó barátja koncertjét. Prince találkozót kért Princz Gábortól és Herczeg Andrástól.

Zene

dvd - Puccini: Turandot

Puccini Turandot című operájának ez a Franco Zeffirelli-rendezése, amelyet a Metropolitan Operában rögzítettek 2009-ben, már-már ugyanúgy klasszikus, mint maga a mű. Régi, de nem elavult, mert a mesei pompa sohasem avul el.

Film

Film

Sziget - Két kifogástalan keverék - Maxwell Wright - Ojos de Brujo; Djelimady Tounkara - AfroCubism

Az egyik együttes tizenöt év után feloszlik, a másiknak majdnem ennyi idejébe került, hogy egyáltalán létrejöhetett. Egymás után léptek fel a Sziget első napján, a világzenei színpadon. Először az Ojos de Brujo lendületes és összeszedett szóvivőjét, Maxwell Wrightot kérdeztük - a jövőről is, aztán az AfroCubism egyik gitárosát, Djelimady Tounkarát - főleg a múltról.

Könyv
Interaktív

Interaktív

Sziget - Majomparádé

Noha többször is felléptem a Szigeten - egyszer énekesnőként, lóálarcban -, ekkora állat még sohasem voltam. A "Hogyan viselkednek a majmok? Wahorn András képet fest" című előadáson (a Műcsarnok rendezésében) ugyanis az a megtisztelő feladat ért, hogy nem emberként, hanem intelligens gorillaként kellett megjelennem és viselkednem.

Tudomány

Új drogok a placcon

Tudomány

Csak megkóstol?

Naiv illúzió volt azt hinni, hogy a közelmúlt népszerű dizájnerdrogjai (mindenekelőtt a mefedron) betiltása után nem marad legális anyag a placcon. Csak éppen az újak hatásairól még annyit sem tudunk, mint a régiekéről.

Tudomány

cyberhírek

Premier - Hivatalosan még be sem mutatta az Apple az iPhone 5-öt, de Kínában már árulják az okostelefon másolatait. Hamarabb került tehát forgalomba a hamisítvány, mint az eredeti készülék: a valódi Apple-telefon premierje egy hónapon belül várható. Kincsvadászat - Egy egész hajónyi ókori pénzt találtak olasz régészek a Földközi-tengerben, a dél-olaszországi Pantelleria sziget partjainál.

Lokál

A tiszaberceli szivattyútelep

Lokál

A gőz az úr

Egy genderkonform fiúgyermek mellett új, ismeretlen világok nyílnak meg egy anya számára - ha mégoly sikerrel sajátította is el anno technikaórán a ráspoly és a reszelő fogalmi, használatbeli különbségét. Ezt a lányos anyák előtt örökre rejtve maradó világot flexek, finisherek, láncos buzogányok és Nohabok népesítik be. Kisfiúk nyaraltatásakor - a minden gyerek számára az élmények netovábbját jelentő játszótér-szökőkút-fagylalt hármassága mellé - feltétlenül be kell iktatnunk néhányat a következő témák közül: lovagi torna, kőbánya, vízerőmű, atombunker.