A 2-es típusú diabéteszre adott gyógyszerrel állították meg a Parkinson-kór előrehaladását

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 4.

Tudomány

Brit kutatók.

A 2-es típusú diabéteszre adott gyógyszerrel állították meg a Parkinson-kór előrehaladását brit kutatók egy kísérletben – írja a BBC. 62 pácienst vontak be a Lancet brit orvosi szaklapban ismertetett kutatásba, amely eredményei azt mutatják, hogy a cukorbetegség gyógyszere megfékezte a kór előrehaladását.

First hints Parkinson's can be stopped - BBC News

It may be possible to stop the progression of Parkinson's disease with a drug normally used in type 2 diabetes, a clinical trial suggests. Current drugs help manage the symptoms, but do not prevent brain cells dying. The trial on 62 patients, published in the Lancet, hints the medicine halted the progression of the disease.

A felhasznált gyógyszer a 2-es típusú diabéteszes betegek vércukor-szintjét segít szabályozni úgy, hogy egy GLP-1 hormonszenzorra hat. Ezek a szenzorok megtalálhatók az agysejtekben is. A tudósok úgy vélik, a gyógyszer hatásosabb működésre vagy túlélésre serkentheti a sejteket, ezért tesztelik idegrendszeri rendellenességek, mint a Parkinson-kór esetében is.

A Parkinson-kór lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség. Az agysejtek károsodásával csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelése, s ez mozgásproblémákat okoz, a végtagok remegését, merevségét, a mozdulatok lelassulását, tartási nehézségeket, végül a memória gyengülését eredményezi.

A kezeléssel a dopamin mennyiségét segítik növelni, ám az agysejtek ettől még tovább pusztulnak, a beteg állapota rosszabbodik, ezt az eddigi ismeretek szerint egyetlen gyógymód sem tudja megállítani.
A kutatás Parkinson-kóros résztvevői felének exenatid nevű szert adtak, a többieknek hatóanyag nélküli szert, placebót, közben minden páciens folytatta az addigi kezelést. 48 hét elteltével – amint várták – a placebós csoport állapota rosszabbodott, az exenatidos csoport egészsége azonban nem változott. Három hónappal a teszt befejezése után a diabéteszre adott gyógyszerrel kezeltek még mindig jobban érezték magukat.
"Ez az első, Parkinson-kóros betegekkel végzett klinikai teszt, ahol ilyen mértékű hatást tapasztaltunk. Megbizonyosodtunk, hogy az exenatid nemcsak elfedi a tüneteket, hanem a kiváltó okokra hat" – nyilatkozta Tom Foltynie professzor, a kutatók egyike.
Foltynie hozzátette, hogy az eredményeknek örülni kell, "de óvatosan, mert az eredményeket meg kell még ismételni", valamint sokkal hosszabb időtartamon át is tesztelni kell a szert, hiszen hatásos gyógymód az lehetne, ami évekre megállítaná a kórt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.