„Az 1956-os Intézet a közelmúlt magyar történetét kutató legfontosabb tudományos intézmény”

  • narancs.hu
  • 2019. június 1.

Tudomány

A Blinken Archívum azt javasolja a még elő interjúalanyoknak, hogy vonják vissza hozzájárulásukat a velük készített interjúk szabad felhasználására vonatkozóan.

„Az 1956-os Intézet, a közelmúlt magyar történetét kutató legfontosabb tudományos intézmény, amely tevékenységében, forrásokra alapozva, mindig a történeti tények megismerését és bemutatását tekintette legfőbb feladatának. Az 1956-os forradalom alatt és az 1989-ig tartó időszakban aktív ellenzékiekkel készített interjúkat egybegyűjtő, pótolhatatlan értékű Oral History Archívum nagyrészt a magyar Soros Alapítvány támogatásával jött létre. Az egykori Szabad Európa Rádió és a hidegháború történetének legfontosabb archívumaként a Blinken Nyílt Társadalom Archívum azt javasolja a még élő interjúalanyoknak, hogy – amennyiben erre jogi lehetőségük van –  vonják vissza hozzájárulásukat a velük készített interjúk szabad felhasználására vonatkozóan” – olvasható a Blinken Archívum által lapunknak elküldött közleményben.

Ahogyan arról a Narancs.hu is beszámolt, az 1956-os Intézetet kiemelik a Széchenyi Könyvtárból, és a Veritás Intézetbe olvasztják. Ennek értelmében a Veritas megkapja a vagyoni jogokat és az ingó és ingatlan eszközállományt is átveszi. A Blinken Archívum szerint a kormány döntése a magyar történettudomány megalázása.

Reiner M. János, az 1956-os Intézet igazgatója szerint ez a lépés az intézmény végét jelenti: „Nem tudom, hogy az intézet többi munkatársa mit tesz, nem szeretnék az ő nevükben, vagy az intézet nevében nyilatkozni, de azt tudom, hogy én nem fogok a Veritasban dolgozni” – fogalmazott.

Rainer M. János, az '56-os Intézet igazgatója nem megy a Veritasba

A sajtóból értesült róla, hogy beolvasztják az intézetét. Ez a lépés az 1956-os Intézet végét jelenti - mondta Rainer M. János történész, az intézet vezetője a hvg.hu-nak arról a ma megjelent kormányhatározatról, amellyel az Orszáhos Széchenyi Könyvtártól a Veritas Intézethez csapják a kutatóhelyet.

Figyelmébe ajánljuk