Egy régi új dili: a snüssz

Foghegyről

Tudomány

Mindenekelőtt kamaszok, illetve fiatal felnőttek körében terjed Magyarországon is a skandináv eredetű dohányfogyasztási szokás. A snüssz használata a tapasztalatok és a vizsgálatok szerint korántsem kockázatmentes.

Bár a dohányfélék fogyasztásának továbbra is a legelterjedtebb – és alighanem legkártékonyabb – formája a forró füstölés (cigaretta, szivar, pipa), amit e rangsorban az elektromos hevítésű termékek (e-cigi, iqos, elf bar stb.) szorongatnak, a dohány hideg bevitelét sem ma kezdte az emberiség. Mifelénk is dívott a dohány szippantása (tubákolás, burnótozás), míg a dohányrágás (bagózás) laikusok által többnyire undorítónak értékelt szokása inkább a tengerentúlon terjedt el.

A füstmentes dohánytermékek egyik, manapság itthon is népszerűvé vált változata az ínyről felszívódó snüssz (eredetileg snus, svédesen ejtve sznüsz). Mindenekelőtt Svédországban és Norvégiában népszerű, de Észak-Amerikában és Észak-Afrikában is bőszen fogyasztják. Nem fermentált, hanem gőzzel pasztőrözött és szárított dohányból készül, amely nedvesítve kerül forgalomba, általában gusztusos kis fémdobozkákban. A pasztőrözés elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek működése nyomán rákkeltő nitrózaminok keletkeznek a dohányban. Akad barna gyurmára hasonlító snüssz: a nedvesített dohányőrleményből használója gyúr a fog fölé, az ínyre helyezhető kis barna gilisztákat. A nálunk is népszerűbb kiszerelésben a nedvesített dohányport vagy a már dohánymentes nikotinport kis zacskókba helyezik, és ezt kell az ínyre helyezni. Ez a fehér snüssz, amely azonban a belé kevert festékanyagtól simán lehet akár kék is.

A kis zacskók különbözhetnek egymástól erősség, azaz nikotintartalom alapján, meg persze abban, hogy milyen aromaanyag, esetleg édesítőszer kerül beléjük. Az egyik összetevő azonban szinte állandó: ez az élelmiszer-vegyészetben E500-ként ismert, savanyúságot szabályozó anyag, a szóda, avagy nátrium-karbonát, s azért keverik bele, mert növeli a nedves dohánymassza pH-ját, emiatt a nikotin is elérhetőbbé válik a szervezet számára, és gyorsul a felszívódása a nyálkahártyán keresztül. A szóda és a nikotin is égő, néha viszkető érzést okoz, amit továbbfokoz némely aromaanyag, például a mentol.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk