Egy régi új dili: a snüssz

Foghegyről

Tudomány

Mindenekelőtt kamaszok, illetve fiatal felnőttek körében terjed Magyarországon is a skandináv eredetű dohányfogyasztási szokás. A snüssz használata a tapasztalatok és a vizsgálatok szerint korántsem kockázatmentes.

Bár a dohányfélék fogyasztásának továbbra is a legelterjedtebb – és alighanem legkártékonyabb – formája a forró füstölés (cigaretta, szivar, pipa), amit e rangsorban az elektromos hevítésű termékek (e-cigi, iqos, elf bar stb.) szorongatnak, a dohány hideg bevitelét sem ma kezdte az emberiség. Mifelénk is dívott a dohány szippantása (tubákolás, burnótozás), míg a dohányrágás (bagózás) laikusok által többnyire undorítónak értékelt szokása inkább a tengerentúlon terjedt el.

A füstmentes dohánytermékek egyik, manapság itthon is népszerűvé vált változata az ínyről felszívódó snüssz (eredetileg snus, svédesen ejtve sznüsz). Mindenekelőtt Svédországban és Norvégiában népszerű, de Észak-Amerikában és Észak-Afrikában is bőszen fogyasztják. Nem fermentált, hanem gőzzel pasztőrözött és szárított dohányból készül, amely nedvesítve kerül forgalomba, általában gusztusos kis fémdobozkákban. A pasztőrözés elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek működése nyomán rákkeltő nitrózaminok keletkeznek a dohányban. Akad barna gyurmára hasonlító snüssz: a nedvesített dohányőrleményből használója gyúr a fog fölé, az ínyre helyezhető kis barna gilisztákat. A nálunk is népszerűbb kiszerelésben a nedvesített dohányport vagy a már dohánymentes nikotinport kis zacskókba helyezik, és ezt kell az ínyre helyezni. Ez a fehér snüssz, amely azonban a belé kevert festékanyagtól simán lehet akár kék is.

A kis zacskók különbözhetnek egymástól erősség, azaz nikotintartalom alapján, meg persze abban, hogy milyen aromaanyag, esetleg édesítőszer kerül beléjük. Az egyik összetevő azonban szinte állandó: ez az élelmiszer-vegyészetben E500-ként ismert, savanyúságot szabályozó anyag, a szóda, avagy nátrium-karbonát, s azért keverik bele, mert növeli a nedves dohánymassza pH-ját, emiatt a nikotin is elérhetőbbé válik a szervezet számára, és gyorsul a felszívódása a nyálkahártyán keresztül. A szóda és a nikotin is égő, néha viszkető érzést okoz, amit továbbfokoz némely aromaanyag, például a mentol.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.