Halloween az Interneten: Interaktív eutanázia

szerző
- bodoky -
publikálva
1996/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A halottak ünnepén az angolszász és latin-amerikai országokban élők töklámpást gyújtanak, álarcosbált tartanak, csontváznak, kísértetnek és múmiának öltözve hoznak frászt egymásra, újabban pedig túlterhelik a halálhoz kapcsolódó témákat feldolgozó Internet-szervereket.

A halottak ünnepén az angolszász és latin-amerikai országokban élők töklámpást gyújtanak, álarcosbált tartanak, csontváznak, kísértetnek és múmiának öltözve hoznak frászt egymásra, újabban pedig túlterhelik a halálhoz kapcsolódó témákat feldolgozó Internet-szervereket.

A c|net amerikai információtechnológiai hírügynökség jelentése szerint három-négyszáz százalékkal megnövekedett a morbid webterületek látogatottsága múlt pénteken, vagyis Halloween éjjelén. A hálózaton széjjelnézve a kapcsolódó kiadványok zavarba ejtő bőségét tapasztaltam.

A Halloween Page-en (http://www.melizo.com/holidays/halloween/) megtudtam, hogy Halloween éjszakája a kevés igazán ősi angolszász ünnep egyike, a kelták ugyanis november elsején ünnepelték az újévet, a nap évszakának végét, amikor Samhain, a halottak és a sötétség fejedelme foglyul ejti a napot, és kezdetét veszi a hideg és sötétség évszaka. Az újév előtti éjszakán Samhain összehívja a halottakat, akik szellemek és állatok formáját öltik, a druidák pedig egy hegytetőn fekvő tölgyesben gyűlnek össze pontban éjfélkor, és áldozatokat mutatnak be nekik. A megszálló rómaiak alatt az ünnep összemosódott a gyümölcsök és kertek istennőjének, Pomonának ünnepével, a keresztény vallás elterjedésével pedig az egyház a mindenszentek ünnepévé (All Hallows Even) nyilvánította a következő napot. A mexikói azték hagyomány további multikulturális elemekkel fűszerezte az ünnepet, ugyanis a Los Dias De Los Muertos körül térnek vissza azok a lepkék északról, amelyek az elhaltak lelkeit hordozzák. Tiszteletükre fesztivált rendeznek, kísértetnek, múmiának, csontváznak öltözve hordoznak végig egy koporsót a városon. A koporsót gyümölcsökkel és virágokkal, a házi oltárokat mécsesekkel és az elhunytak fényképeivel díszítik. Másnap az egész család kimegy a temetőbe, és megtisztítják a sírokat, virágokat, kenyeret, gyümölcsöt és gyertyákat helyeznek el rajtuk, és egész éjjel kint virrasztanak.

A temető oldalon (http://www.cascade.net/dcemetery.html) számos temetőt bemutató oldalra találunk mutatókat, sőt temetkezési szolgálatok is hirdetnek az Interneten. A híres New Orleans-i Halottak Városa homepage (http://shockwave.neosoft.com/"bigeasy/deadcity.html) szerint a város mindig is tisztelte az eltávozottakat, azonban nem ezért építik kriptáikat a föld fölé: "Magasan van a talajvízszint, nem lehet gödröt ásni, mert úszni fog a koporsó. A korai telepesek köveket raktak a koporsók tetejére, hogy lent maradjanak, de egy-egy kiadós esőzés után még így is a felszínre bukkantak." Aki nem tudja, hány személyes egy kripta, küldhet e-mailt. Felhívja a látogatók figyelmét arra, hogy ne mászkáljanak egyedül a temetőben, mert ott (a vezetőség minden erőfeszítése ellenére) rablók tanyáznak és voodoo-rituálék zajlanak egy-egy híresebb voodoo-királynő sírjánál. A Bone Page (http://www.paranoia.com/"caligari/bones.html) bemutatja egy cseh bányaváros, Kutna Hora templomát, ahol a kegytárgyak negyvenezer pestisjárványban elpusztult ember csontjaiból készültek.

Hálózati temetőt (http://www.primenet.com/"trix/gyard.htm) is létesített egy pihent agyú nekrofil, ide bárki beküldheti kedvenc sírfeliratát. A Halloween levelezőlistán (halloween-l, feliratkozni a listserv@netcom.com címen lehet) mindent megbeszélhetünk, ami az ünneppel kapcsolatos. A halál kalendáriumában (http://slaughter.net/VideoWasteland/calendar/) az év minden napján felsorolják az aznap történt híresebb gyilkosságokat: november 7-én (1983) David Hendricks (Bloomington, Illinois) késsel és baltával végzett feleségével és három kisgyermekével, 8-án (1949) John Reginald Christie megerőszakolta és megölte harmadik áldozatát (később még öt következett), a felső szomszéd feleségét, a férjnek balul elsült abortuszként állítva be a dolgot. A Celebrity Death Hole oldalon (http://pages.prodigy.com/CA/noca/celebritydeathpool.html) fogadásokat köthetünk arra nézve, hogy melyik hollywoodi híresség kerül legközelebb temetőbe, és dátum szerint visszakereshetjük, hogy melyikük van már ott és miért.

Egy norvég törvényszéki rovarszakértő oldalán (http://www. uio.no/"mostarke/forens"ent/afterdeath.html) részletes leírást kapunk a halál után bekövetkező fiziológiai változásokról, táblázatos formában közli a hullamerevség időtartamát és a test lebomlásának fázisait: "A bomlás kezdeti szakaszában a testnek szaga van, és ez számos rovart odavonz. Az elsőnek érkező rovarok általában a Sarcophagidae húslegyek. A nőstények lárvákat helyeznek el az orr, a szemek, fülek, végbélnyílás, a pénisz és a vagina, illetve a testen található sebek közelében." A lárvák számából és fajtájából aztán messzemenő következtetéseket lehet levonni a halál időpontjára vonatkozóan. Erőszakos halál esetén a különböző mérgeket akkor is ki lehet mutatni a tetemben talált lárvákból, ha a testből magából már nem. "A kokaintúladagolásban elhaltak testében jóval gyorsabban fejlődnek a lárvák."

A Church of Euthanasia (http://www.paranoia.com/coe/) oldalán megtudhatjuk, hogy az egyház minden modern kori probléma gyökerét a túlnépesedésben látja, jelmondatuk tehát: Mentsd meg a bolygót - Öld meg magad! Teológiájuk praktikus és morális alapon is javasolja a népesség minden önkéntes formában való csökkentését, elsősorban az öngyilkosságot, az abortuszt és a szodómiát. Szigorúan vegetáriánusok, aki azonban ragaszkodik a húshoz, csak emberhúst ehet.

- bodoky -

szerző
- bodoky -
publikálva
1996/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...