Yukon Kutyaiskola

szerző
Kriston László, kritika: Bánky
publikálva
1996/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Aki volt szánhúzóversenyen, az tudja, a magyar vesenyzők kicsit el vannak szállva, néha még a saját fogatukkal se állnak szóba. Egyik-másik már-már aranyásónak képzeli magát, aminek az a valóságalapja, hogy a kutyaszán drága kutyákat, felszerelést, kutyatápot, terepjárót, hegyi edzőtáborozást, minőségi ruházkodást kíván, tehát mindenképpen előkelőbb sport, mint egy vasárnapi délutáni foci a ligetben.

Aki volt szánhúzóversenyen, az tudja, a magyar vesenyzők kicsit el vannak szállva, néha még a saját fogatukkal se állnak szóba. Egyik-másik már-már aranyásónak képzeli magát, aminek az a valóságalapja, hogy a kutyaszán drága kutyákat, felszerelést, kutyatápot, terepjárót, hegyi edzőtáborozást, minőségi ruházkodást kíván, tehát mindenképpen előkelőbb sport, mint egy vasárnapi délutáni foci a ligetben.Északi fajták képzése, Szánhúzó tanszék

Budapest, Népsziget

Foglalkozások: szombat-vasárnap 9-10-ig engedelmesség

10-11-ig szánhúzás

Részvételi díj (mindkét kurzust beleértve) 1900 Ft/hó

Magyarországon már működik a kutyafogathajtás demokratizált válfaja azok számára, akiknek csak egy kutyájuk van, viszont még szánjuk sincs. Ami a vizslának az apportírozás (sebzett vad behordása), az a huskynak a szánhúzás. Az önmegvalósításnak vannak könyörtelen mindennapok által megszabott határai, a vizslás például nem sétáltathat minden este dupla csövű sörétessel, csak hogy a Frakknak jó legyen. Ezért dobál neki botot, mely kompromisszum a szánhúzó kutyák számára egy autógumi vontatásában nyilvánul meg. A Lada-külsőhöz erősített hámba fogva az északi fajták túlnyomó többsége elindul. Ahogy Schneider Imre, a Yukon Kutyaiskola részlegvezetője mondja, "megvan bennük az ösztön, hogy menjenek előre". Az igazi azonban a Romet robogó háromkerekűvé hegesztésével és motortalanításával létrejött zöld kiskocsi vontatása. A körülbelül tíz kutya lelkes vonítással indul, az erős Gerald Durrell-es hangulatot a tíz gazda biztosítja, akik kétoldalt a kutyák mellett szaladnak, és lelkesen biztatják kedvencüket.

A kutyaiskola vezetője szerint szívroham utáni rehabilitációra még az orvos is javasolja ezt a sportot, bár az igazat megvallva, elég pihent agyú orvos lehet, aki az infarktusból visszahozott páciensnek mélyen a szemébe néz, és megkérdezi:

- Mondja, nem ért véletlenül a kutyaszánhajtáshoz?

- winkler -


Egyéb kategória

A sprinterek a fajtatiszta osztályban elsősorban alaszkai huskyt használnak. A szibériai husky kicsit lassúbb, a malamut meg inkább erős. A vegyes osztályban gyakran keresztezik a huskyt agárral és pointerrel. Az eredmény elsöprő. A fejlesztett változat gyorsabb és sokkal könnyebben kezelhető, ami bizonyos szituációkban valóságos áldás.


Fogd be!

A szánhúzó kutyák három fő befogási módja:

1. Legyező alak (az eszkimók körében népszerű)

2. Párban (kétsoros vonalban, ez az aranyásó stílus)

3. Soros kapcsolás (egysoros vonalban, a versenyek sprint-számaiban szokásos eljárás)

A pulka a sífutás és a szánhúzás közti átmenet; a hajtó sífutólécet visel, és szánimitációba kapaszkodik, egy kutya vontatásával.

szerző
Kriston László, kritika: Bánky
publikálva
1996/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...