Hanyatlik az akadémiai szabadság Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2023. március 18.

Tudomány

Különös eredményre jutott a Göteborgi Egyetem V-Dem Intézete és az Erlangen-nürnbergi Egyetem Politikatudományi Intézetének közös kutatása. A kutatók az Akadémiai Szabadság Index (AFI) projekt keretében 179 országban vizsgálták meg a tudományos szabadság helyzetét, majd arra jutottak, hogy 22 országban az egyetemek és a tudósok ma jóval kisebb szabadságot élveznek, mint tíz évvel ezelőtt – számol be a Magyar Hang.

A kutatók szerint ezek között demokratikus és autoriter berendezkedésű országok is találhatók, azonban ha a lakosságszámot nézzük, akkor megállapítható, hogy az akadémiai szabadság csökkenése a Föld lakosságának több mint 50 százalékát érinti, vagyis nagyjából 4 milliárd embert.

A tanulmány szerint

Kelet-Európában és Közép-Ázsiában az akadémiai szabadság hanyatlása egyértelműen az autoriter tendenciák erősödésével áll összefüggésben,

különösen Lengyelországban, Magyarországon, Oroszországban és Belaruszban.

A jelentés érdekessége, hogy a kutatók arra jutottak, az akadémiai szabadság hanyatlása nem feltétlenül korlátozódik az autoriter vezetésű országokra, hanem megfigyelhető a demokratikus országokban is.

Ezek közé tartozik az Egyesült Államok, ahol Mexikóhoz hasonlóan a politikusok kísérletet tettek arra, hogy a pénzügypolitikával és a kinevezésekkel kapcsolatos döntéseikkel fokozzák az ellenőrzést az egyetemek felett, ebben azonban sikereik változók voltak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk