Hétezer éves út maradványaira bukkantak a tenger alatt Horvátországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 7.

Tudomány

Négy méter széles volt. 

Hétezer éves út maradványaira bukkantak horvát régészek a tenger alatt Soline település közelében, Korcula szigetén, Korcula várostól mindössze 2 kilométer távolságra – közölte vasárnap a zárai (Zadar) egyetem.

Búvárrégészek a tengeri iszap lerakódásai alatt fedezték fel a kövekkel kirakott utat, amely összekötötte az őskori települést a mai Korcula szigetének partjával. Az út négy méter széles volt.

 
Korcula
Fotó forrása: Unspalsh.com

Az elsüllyedt szigetet már korábban megtalálták, és az ott fellelt famaradványok szénizotópos kormeghatározása egyértelműen kimutatta, hogy a rajta lévő település Kr.e. 4900-ban már létezett. Eközben Korcula szigetének másik oldalán a zárai egyetem régészei további kutatásokat végeztek a Gradina-öbölben, Vela Luka közelében.

Igor Borzic, a kutatás vezetője furcsa építményeket vett észre az öböl vizében, így a Soline lelőhelyen búvárkodó régészcsoport átvizsgálta a Gradina-öböl középső részét. Mindenki nagy örömére kiderült, hogy körülbelül négy-öt méter mélységben, a solineivel szinte teljesen megegyező település létezett. 

A lelőhelyről a neolitikus korszakból származó leletek, egyebek között kovakő pengék, kőbalták és malomkőtöredékek kerültek elő.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk