HÍREK

  • 2004. július 29.

Tudomány

Épületgondok Beregszászon Jelenleg nincs épülete a Kárpátaljai Magyar Tanárképzõ Fõiskolának. A kezdetekben albérletben mûködõ iskola 2002-ben költözött be a volt törvényszéki palotába.
A Monarchia kori gyönyörû, ám teljesen lepusztult épületet ingyen kapta meg az intézmény a városi önkormányzattól - "cserébe" fel kellett újítaniuk, illetve egy ukrán szak indítása is szerepelt a feltételek között. Ám a napokban a helyi bíróság visszavette az iskola épületét, így újra a város a tulajdonos. Beregszász jegyzõje azt állítja, hogy mindez nem veszélyezteti a fõiskola mûködését. Mádl Ferenc tájékoztatást kért az ukrán köztársasági elnök hivatalától.

Népvándorlás Több mint duplájára nõtt az idén a brit egyetemek és fõiskolák bachelor (BA) kurzusaira jelentkezõ kelet-közép-európai fiatalok száma. A brit felsõoktatási felvételi szolgálat nemrég közzétett adatai 138 százalékos emelkedésrõl számolnak be. A nagy érdeklõdés annak köszönhetõ, hogy az uniós tagállamok diákjainak alacsony tandíjat kell fizetniük a szigetország egyetemein és fõiskoláin. Egészen tavalyig a belföldi tandíj többszörösét kellett fizetni. Írországban hasonló rohamra számítanak a következõ tanévtõl, hiszen a kormány nemrég hozott döntést arról, hogy ezentúl a tíz új tagállamból érkezõ fiatalok is jogosultak lesznek a BA fokozat tandíjmentes megszerzésére.

FISZ-felmérés A FISZ harmadik Országos középiskolai kutatásában 655 érettségit adó középiskola harmincnégyezer-négy 10-12. osztályos, tovább tanulni kívánó diákja vett részt 2004 tavaszán. A felmérésbõl kiderült: hazai pályán Orbán Viktor, Göncz Árpád és Medgyessy Péter, nemzetközi viszonylatban pedig George Bush, II. János Pál pápa és Bill Clinton vezeti a diákok által leginkább elismert közszereplõk rangsorát. A kutatás az elismertek mellett a leginkább elutasított közéleti személyekre is rákérdezett. Medgyessy Péter és Orbán Viktor a citromlistán is dobogós helyezést ért el, Göncz Árpád azonban nem szerepel a népszerûtlenek között, itt Rákosi Mátyás lett a bronzérmes. A külföldiek közül Hitlert, George Busht és Uszáma bin Ládint utasította el a legtöbb fiatal.

Figyelmébe ajánljuk