A klímaberendezések hatásai

Így tedd magad hidegre!

Tudomány

A mind forróbb nyarak elkerülhetetlenné teszik a klímaberendezések bevetését. Csakhogy a használatuk legalább annyi gondot okoz, mint amennyi enyhet ad.

Légkondicionálót mindenki látott már: nyaranként a zárt térben a külső környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet képes teremteni. Hűvösebb hónapokban ugyanezzel a berendezéssel jó esetben akár fűteni is tudunk, ha alkalmas arra is, hogy magasabb hőmérsékletet hozzon létre, mint a környezet – de azért ne felejtsük el, sokkal több energia kell a külső mínusz 1 Celsius-fokhoz képest biztosítani a belső 20 fokot, mint mondjuk 30-ról 25-re hűteni a lakást.

Hogy megy be

Történetük során a klímaberendezéseket azért tipikusan hűtésre használták, fűtési képességük kiaknázása csak az utóbbi években került előtérbe. Légkondit nem csak épületekben, lakásokban vagy azok helyiségeiben találunk; egy zárt utasterű jármű ma már szinte elképzelhetetlen klímaberendezés nélkül, bár mindannyian utaztunk már a spártai kivitelezésű 3-as túlélő metrón.

A klímaberendezések afféle hőszivattyúk, amelyek könnyen párolgó, zárt csőrendszerben keringtetett folyadék segítségével közvetítik a hőenergiát egyik térrészből a másikba. A klímaberendezés ideáltipikusan egy kültéri és egy beltéri egységből ál, amelyeket szigetelt rézcsövek kötnek össze: itt áramlik a hűtőközeg, mely lehet valamiféle klórozott-fluorozott szénhidrogén, amelyről hol az derül ki, hogy az ózonrétegbe vág méretes lyukat, hol az, hogy sajnálatos módon mérgező anyaggá alakul hő hatására (már ha előbb be nem lobban). Helyenként (például autókban) szén-dioxidot, propánt, propilént, ipari méretű hűtőberendezésekben ammóniát és más anyagokat is alkalmaznak.

Egy rendes otthoni klímaberendezés lelke a párologtató: itt a hűtőközeg elpárolog, hőt von el a ventilátorral átmozgatott beltéri levegőből, amelyet így jól le is hűt. És közben ki is szárítja, hiszen a beáramló beltéri párás levegőből lecsapódik a nedvesség egy része, s az egy külön csövön kivezetve végül éppen a fejünkre fog csöpögni, amikor elsétálunk a kültéri egység alatt. A klímaberendezésben ezen kívül mindig akad egy kompresszor, amely az éppen gáz halmazállapotú hűtőközeget összesűríti, növelve annak nyomását és hőmérsékletét, meg egy kondenzátor, ahol a hűtőközeg hőt ad le a hozzá képest hidegebb kültéri levegőnek. Közben lecsapódik (kondenzálódik) és folyadékká alakul, azután útba ejt egy expanziós szelepet, amely szabályozza a hűtőközeg áramlását és nyomását – lényeges, hogy a hűtőközeg nyomása és hőmérséklete csökkenjen, mielőtt visszatérne a párologtatóba.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?