Kazahsztánba hurcolt magyar katonák temetőjének feltárásán dolgoznak

  • narancs.hu
  • 2019. február 23.

Tudomány

A második világháború alatt vitték őket munkatáborokba.

A szovjet Vörös Hadsereg 1944-ben kezdte meg a magyarok munkatáborokba hurcolását. Volt, akit a világháborúban elveszett munkaerő pótlására vittek kényszermunkára, de volt, olyan is, akit lehetséges ellenségnek minősítve, "biztonsági óvintézkedésként" fosztottak meg legalapvetőbb emberi és polgári jogaitól. A foglyok száma egyes becslések szerint akár a 900 ezret is elérhette – írják abban a közleményben, amelyben a második világháború alatt és után Kazahsztánba hurcolt magyarokkal foglalkozó kutatások legújabb eredményeiről számolnak be.

Kazahsztánban egy évtizeddel ezelőtt kezdődött az a feltáró munka, amelynek eredményeként a kutatók, részben magyar anyagból, kiadtak egy könyvsorozatot. A kutatást az asztanai Eurázsiai Nemzeti Egyetem kutatói viszik tovább, és remélhetőleg ők is találnak magyar vonatkozású adatokat – mondták a témáról szervezett konferencia kapcsán.

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke arról beszélt, hogy a kazah kutatók az egyik táborhelyen magyar temetőre bukkantak. A kutatási eredményekről szóló konferencián ismertetik az ott nyugvók névsorát, vagyis az eddig ismert több mint 800 ezer elhurcolt magyar száma tovább nőhet – vélekedett.

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.