Kimentettek két belugát a kínai szórakoztatóipar fogságából, Izlandon találtak nekik új otthont

  • B.P.M
  • 2019. június 20.

Tudomány

Közel 10 000 kilométert utaztak repülőn, kamionban, komphajón. Videó.

A két 12 éves bálna átrepülte a fél világot egy speciális konténerben, amíg megérkeztek az új otthonukba. A vadon született Kis Szürkét (Little Grey) és Kis Fehéret (Little White) két éves korukban fogták be, hosszú éveken keresztül helyi látványosságként foglalkoztatták őket.

A delfin- és bálnafajok különösen rosszul viselik bezártságot, a Shanghai aquariumot üzemeltető brit cégre pedig egyre nagyobb nyomás helyeződött, hogy tegyen valamit ez ellen: a Merlin Entertainment működteti a Legolandet és a hírességek viaszbábúit felsorakoztató Maddam Tussauds-t is, a vállalat még 2012-ben vásárolta meg a Changfeng Ocean World Zoo-t a két állattal együtt, akkor kezdett megoldás keresni a problémára.

Az új otthonuk mintegy 9 700 kilométerre található Shanghai-tól, a Klettsvik-öbölben, az izlandi Heimaey-szigeten. A hosszú utat a repülés mellett egy kamionban és egy komphajón vészelték át. Az öböl a világ első beluga „rezervátuma”, ahol a természetes sarkvidéki környezet és élőhely biztosított az állatoknak. (BBC)

Figyelmébe ajánljuk