Krausz Ferenc fizikai Nobel-díja

Szemvillanás alatt

Tudomány

Két nap alatt két magyart is elismert a Nobel-díjakat osztó Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A lézerfizikus Krausz Ferenc kutatásai egészen más területeken is reményteliek.

A 2023-as fizikai Nobel-díjat megosztva adta a svéd tudományos akadémia öttagú bizottsága a kutatómunkáját itthon kezdő, Ausztriában folytató, majd Németországban kiteljesítő hazánkfiának, Krausz Ferencnek, valamint annak a két francia kutatónak (Pierre Agostininek és Anne L’Huillier-nek, a lézerfizika úttörői­nek), akiknek korai eredményei megelőlegezték Krausz későbbi áttörését. A testület a kutatókat ama kísérleti módszereikért jutalmazta, amelyek az anyagban jelen levő elektronok dinamikájának vizsgálatában alkalmazható attoszekundumos fényimpulzusokat generálnak.

De mik is azok az attoszekundumos fény­impulzusok, és mire jók az ilyen extrém rövid ideig tartó fényfelvillanások?

Attoszinten az anyag

Az általunk ismert anyag építőkövei, az atomok, illetve a belőlük összekapcsolódó molekulák viselkedését, reakcióit meghatározó elektronok állapotváltozásai hihetetlen tempóban, elképesztő sebességgel, jellemzően néhány tized attoszekundum alatt zajlanak le. 1 attoszekundum 10-18 másodperc, azaz a másodperc milliárdod részének a milliárdod része, így az ezen az időskálán történő vizsgálatokhoz érthető módon forradalmian újszerű, különleges mérési módszerek kidolgozására volt szükség. Mindhárom díjazott a lézerfizika úttörője, eredményeiknek köszönhetően a fizikusok képessé váltak attoszekundumos fény­impulzusokat használni a méréseiknél, s ezzel lényegében ablakot nyitottak az elektronok világába. Krausz az MTA.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott: az a szép a tudományban, hogy közvetlen együttműködés nélkül is profitálhatunk egymás munkájából.

Krausz a díj odaítélése utáni interjúiban érthető büszkeséggel beszélt arról, hogy a technológia a kidolgozását (az új évezred első éveit) követően rohamosan terjedt el az egész világon, és azóta soktucatnyi, nemzetközi hírnevű kutatólaboratóriumban honosodott meg. Valószínűleg jó néhány ezerre tehető azon kutatók száma a világban, akik erre a területre koncentrálnak. Krausz szavai is igazolják, hogy olyan felfedezésért járt az idén a fizikai Nobel, amely a saját szűkebb területén és azon kívül is újabb felfedezéseket ösztönzött, ráadásul gyakorlati alkalmazásaira is akad már példa. Maga a technológia is rohamléptekkel fejlődik: az első rövid fényvillanások, amelyeket a bécsi műszaki egyetemen sikerült előidézni, még 650 attoszekundumos időtartamúak voltak – ehhez képest néhány évvel később Krausznak és kutatótársainak – akkor már a garchingi Max-Planck-Institut für Quantenoptik laborjában – sikerült 80 attoszekundumos impulzusokat előállítani, amivel még a Guinness-rekordok közé is bekerült. Azóta már nem él ez a rekord: azt immár amerikai kutatók tartják, és jelenleg 50 attoszekundum környékén van.

Külső pályán versenyez

Krausz Ferenc Móron született 1962-ben, 1985-ben párhuzamosan szerzett villamosmérnöki oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetemen és fizikusi diplomát az ELTE TTK-n. Kutatómunkáját a Műegyetem Fizikai Intézetében kezdte Bakos József irányítása alatt a lézerfizika területén, aztán 1988-ban Ausztriába távozott. Doktori fokozatát már a bécsi műszaki egyetemen nyerte el 1991-ben, ahol később professzorként is dolgozott (jelenleg osztrák–magyar kettős állampolgár). 2003-ban a München melletti kvantumoptikai intézet igazgatójává nevezték ki, emellett 2004 óta a müncheni Ludwig Maximilians Universität kísérleti fizika tanszékének vezetője.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk