Veszedelmes lábbajok: a bütyök

Lépéshátrány

Tudomány

A rosszul megválasztott, kényelmetlen cipők maradandóan károsíthatják lábunkat. Az így szerzett bajokat sokszor még a legradikálisabb beavatkozás sem orvosolja.

 

Az emberré válás során, a két lábon állás következményeként keletkező komoly terhek elviselésére alkalmas, harmonikus felépítésű lábfejünk a kor előrehaladtával nem őrzi meg eredeti állapotát. Ráadásul a kor és némely betegségek, fertőzések mellett mi magunk is torzíthatjuk a formáját – leginkább alkalmatlan lábbelijeinkkel.

A lábfej egyik leggyakrabban előforduló krónikus elváltozása, deformitása a bütyök, tudományos nevén hallux valgus (olykor hallux abducto valgus), amely a nagylábujj alappercének oldalsó kitüremkedése. Nagylábujjunk egészséges állapotban a többi ujjal párhuzamos, ha azonban kialakult lábunkon az átkozott bütyök, akkor az ujj töve már elmozdult kifelé, a hegye pedig befelé, a többi ujj felé. Ennek nyomán a láb belső oldalán fájdalmas csontkinövés jön létre, ezzel együtt romlik a nagylábujj rugózó és támasztó funkciója. Ritkább esetekben kialakulhat egyfajta bütyök a lábfej külső oldalán is, a kisujj alatt – ez az úgynevezett szabóbütyök.

A bütyök nem keverendő össze a kalapácsujjal (digitus malleus), amely jellemzően a második és harmadik lábujj torzulása, de ezt is érdemes itt tárgyalni, hiszen a kialakulásuk sokszor összefügg egymással. Utóbbi nevét az ujjak kalapácsot formázó deformitásáról kapta, ahol az alsó lábperc kiemelkedik, a második és harmadik pedig lesüllyed, fordított V alakot formálva. Mind a kalapácsujj, mind a bütyök esetén elmondható, hogy a láb statikájának megbomlása idézi elő.

Lábunk súlyvonala (a végtag súlypontján áthaladó vonal) normál esetben a sarokcsontnál összpontosul; egy lábon állva természetesen az egész testé is itt haladhat keresztül, s nyugalmi helyzetben, amikor a lábak olyan 30 fokos szöget zárnak be, kicsivel a bokákat összekötő vonal előtt halad el. A tömegközéppont avagy súlypont helyét már egy 1 centiméter magas cipősarok is megváltoztatja, előre helyezi azt a lábujjak felé, ami fokozza a terhelést a lábujj ízületein és izmain.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk