Tartalom

MaNcs 35. évf. 33. sz. (2023-08-16)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Tanul a fasiszta sajtó

Lassan két éve, hogy a Metropol című, egykor szebb napokat látott, s 2010 után Simicska vonzáskörzetébe került.

Egotrip

egotrip

Egotrip

Szécsi Noémi: Nem és nem

Búra alatt

– Olvastam Simone de Beauvoir-t – nézett a szemembe a fiú. – A második nemet – tette hozzá jelentőségteljesen, de nekem jó darabig még nem esett le a tantusz.

Publicisztika

Máté András

Publicisztika

A semmibe nyíló kapu

Baj-e, hogy alacsonyak lettek az egyetemi ponthatárok, és hogyan lehet orvosolni?  

Jó tizenegy éven keresztül, 2011-től 2022-ig ment a Parragh-féle duma: nem kell annyi diplomás, inkább szakmát tanuljanak a fiatalok.

F. Szabó Emese

Publicisztika

Szélhámosok

Kormányzati halandzsa az inflációról

Állunk a fotocellás ajtó előtt, és jediset játszunk. A puszta akaratunkkal nyitjuk és zárjuk az ajtót: egy lépés előre, széles kézmozdulat, és az ajtószárnyak szétválnak, egy lépés hátra, karok összezárnak és becsukódik az ajtó. Jó móka, amíg várjuk a buszt, egyéb úgysem történik. Valami hasonlót csinál a kormány is.

Belpol

Interjú

Belpol

„Azt fogom legyőzni, akit Orbán rám küld”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

A hiányzó, ám a város működéséhez szükséges tízmilliárdokról, a vízdíjról, a biciklisávokról, a kormány elleni perről, Tarlós Istvánról, az ellenzéki kampány finanszírozásáról kérdeztük a város első vezetőjét. Bizakodik.

Újabb káros kormányzati beruházás a Samsung kiszolgálásáért

Belpol

Levágnak pár kanyart

A kormány az M0-s körgyűrűhöz közeli, azzal párhuzamos úttal kötné össze az M2-est és az M3-ast, hogy a gödi Samsung SDI-t könnyebben elérhessék a beszállítói. A beruházás komoly károkat okozna a helyi ökoszisztémában, és lehetetlen helyzetbe hozná a területen működő lovas vállalkozókat.

Külpol

Szaúd-Arábia mint futballnagyhatalom

Külpol

Nyitás

Felfoghatatlanul nagy pénzek repkednek mostanában a jószerivel számon se tartott szaúdi fociligában.

Színház

Interjú

Színház

„Nem is mennék”

Sodró Eliza színész

Janikovszky Évát játssza, párkapcsolati drámát próbál egy független társulattal, legutóbb a Radnóti Színházban Hajdu Szabolccsal dolgozott. Szerepeiről, munkamódszerekről, és a #metoo hatásáról is beszélgettünk vele.

Kritika

Színház

Kritika

Sötétben

Living with Skeletons (Csontvázakkal élve)

Fischer Dániel színész-író-zeneszerző produkciójában nincs semmi hagyományos, hacsak nem a helyszín maga, az Andrássy út egyik nagypolgári lakásában működő Fischer Iván Lakásszínház.

Könyv

Kritika

Csak kulturális kényszerek

Cristina Sánchez: Simone de Beauvoir

A Líra Kiadó tavaly áprilisban indította útjára A világ filozófusai című spanyol ismeretterjesztő könyvsorozat magyar kiadását, hogy közérthető módon betekintést nyújtsanak a legnagyobb gondolkodók munkásságába.

Kiállítás

Kritika

Szittya kűr

Igor & Ivan Buharov: Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták

A szerzőpáros kiállításának középpontjában, egész pontosan filmes és installációs mátrixának fókuszában a nemzetközi avantgárd egyik különös, sokoldalú és beskatulyázhatatlan figurája, Szittya Emil áll.

Tévésorozat

Kritika

A kaktusz tüskéi

Pancho Villa: Észak kentaurja

Pancho Villa, azaz José Doroteo Arango Arámbula mexikói lázadó és hadvezér sosem találta meg a helyét olyan kényelmesen a mexikói történelem kánonjában, mint szövetségese és (félig-meddig) elvtársa, Emiliano Zapata.

Film

Kritika

Költő az úton

Michał Chmielewski: Roving Woman

Amikor az embert kiteszik egy 6 éves kapcsolatból, tényleg úgy érezheti, hogy itt a világvége. Odavesznek az emlékek, az álmok, a közös jövőkép, és olykor még a fedél is lekerülhet a fejünk felől. A Roving Woman egy átlagos nő szemszögéből mutatja meg a szakítás, majd az elengedés lelki folyamatát.

Könyv
Zene

Anna Netrebko és az ukrajnai háború

Zene

Az asszony ingatag

A világ nemrégiben még első számú szopránénekesnője nehezen tudja lemosni magáról a „Putyin dívája” címkét, pedig majdnem mindent megtesz érte. Most éppen a New York-i Metropolitannel áll perben, és még az is lehet, hogy nyerni fog.

Visszhang

Visszhang: lemez

Visszhang

The Symphonies: A Beethoven Journey

Gábor Takács-Nagy, Verbier Festival Chamber Orchestra

A kvartettprimáriusból lett karmester kapcsán a kritikusok a régi maestróknak kijáró kultuszról beszélnek, holott Takács-Nagy Gábor alkata és energiája kicsit sem emlékeztet Karajanra vagy Soltira.

Visszhang: film

Visszhang

Valami van az ablakban

Alex Herron a tavalyi Menekülj! után megint csak egy sötét múltú tinilány (horror)történetét meséli el, most azonban a család helyett a gyászt, a depressziót és az alkoholizmust választotta központi témájául.

Visszhang: koncert

Visszhang

Bonobo

Éjjel fél egykor régi adósságomat törlesztettem, amikor úgy döntöttem, belenézek a brightoni Bonobo produkciójába.

Visszhang: film

Visszhang

Az elveszett király

A történelmet, mint tudjuk, a győztesek és a férfiak írják – mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint az úgynevezett Tudor-mítosz.

Visszhang: koncert

Visszhang

M83

Hét évvel ezelőtt szédületesen jó koncertet adott az M83 a Szigeten.

Film

tévésmaci

Film

Kakasdiadal

Amikor Sztupa és Troché a park­avatóra siettek, velük tartottak a fiúk is, nemcsak a belső kör, Pintér és Mráz, a Herbsommer fivérek, Kese és Pityu, de a külsőről is néhányan, Cill és Szabaka például.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2023/33.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Bűn

Törvény nélkül a délkeleti végeken

Bűn

Fényes nappal

Némi elemózsiáért meg ágyneműhuzatért vert agyba-főbe egy férfit a saját házában két rabló június elején Mezőgyánban. A rémült házigazdát azzal fenyegették, megölik, ha szól a rendőrségnek. A helyszínen azt tapasztaltuk, a helyzet ennél is durvább.

Tudomány

A szúnyogok elleni védekezés új tanulságai

Tudomány

Még egy városi állat

Lehet szúnyogot irtani permettel, ami minden rovart megöl, és biológiai úton, amihez látni kell, hol tart a lárvák fejlődése. Mivel ez városi környezetben, magánterületeken is zajlik, a lakosság bevonása nélkül aligha lehet tartósan jó eredményt elérni.

Veszedelmes lábbajok: a bütyök

Tudomány

Lépéshátrány

A rosszul megválasztott, kényelmetlen cipők maradandóan károsíthatják lábunkat. Az így szerzett bajokat sokszor még a legradikálisabb beavatkozás sem orvosolja.

 

Gasztro
Lokál