Magyar találmánnyal harcolnak az orvvadászok ellen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 15.

Tudomány

A lövésdetektorokat májusban két kenyai elefántra erősítik fel.

Veszélyeztetett állatokat védő lövésdetektort fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói – adta hírül az egyetem csütörtökön.

Lédeczi Ákos professzor ötletén Völgyesi Péter kutató és Maróti Miklós, valamint Kalmár György kezdett dolgozni az amerikai Vanderbilt Egyetemen. Négyük munkája volt a bűnmegelőzésben egy ideje már alkalmazott lövésdetektorok továbbfejlesztése. A projektterv megvalósítására százezer dollár pályázati támogatást nyertek. Maróti Miklós, az SZTE Algebra és Számelmélet Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense azt mondta, a fejlesztés oroszlánrészét Kalmár György végezte, aki az SZTE Műszaki Informatika Tanszék tanársegédje. 

A két kilogramm súlyú eszközt az állat nyakán rögzítik. Ha a közelben eldördül egy lövés, a műszer detektálja a hangot, és műholdas kapcsolatot létesítve riasztja a parkőrt. A korábbi lövésdetektorokkal az volt a gond, hogy csak néhány hónapig működtek. A kutatóknak meg kellett oldaniuk, hogy a készülékük több éven keresztül képes legyen észlelni a hangokat az állat nyakán, és bírja a trópusi időjárás viszontagságait is. 

 A készüléket először teheneken próbálták ki, majd a San Diego-i állatkertben tesztelték elefántokon. Májusban két kenyai elefánt kap ilyen védelmet.

A kutatók abban bíznak, hogy találmányuk később más veszélyeztetett állatfajok védelmét is szolgálhatja az orvvadászokkal szemben.

Figyelmébe ajánljuk