Megérkezett a Földre a SpaceX űrhajója

  • MTI
  • 2021. május 2.

Tudomány

A fedélzet tagjai 168 napot töltöttek a világűrben. 

Megérkezett a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a SpaceX amerikai magánvállalat űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik 168 napot töltöttek a világűrben.

A leszállást az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élőben közvetítette.

Amerikai ?rkutat?s

 
A NASA TV videofelvételéről készített képen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajója, fedélzetén Thomas Pesquet francia, Megan McArthur és Shane Kimbrough amerikai, valamint Hoside Akihiko japán űrhajóssal, a Crew-2 küldetés tagjaival közelít a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáshoz 2021. április 24-én.
Fotó: MTI/AP/NASA
 

A Crew Dragon nevű űrhajó Resilience nevű űrkabinja helyi idő szerint hajnali 2 óra 56 perckor csapódott a tengerbe a Mexikói-öbölben, a floridai Panama City közelében. Ez volt a SpaceX űrhajójának első üzemszerű visszatérése, és egyben az első sötétségben végrehajtott leszállás azóta, hogy az Appolo-8 1968-ban visszatért a Holdról. Az űrhajó a tervek szerint vált le az űrállomás Harmony nevű moduljáról, fedélzetén Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóssal. Útja a Földre mintegy hat és félórás volt.

Figyelmébe ajánljuk