Meghalt Schmidt Egon ornitológus

  • narancs.hu
  • 2023. január 31.

Tudomány

A Magyar Madártani Egyesület tiszteletbeli elnöke rádióműsora mellett rengeteg könyvvel népszerűsítette a természet szeretetét. 

91 éves korában kedden hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas ornitológus, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte – közölte az egyesület.

Schmidt Egon az MME alapító tagja volt, sőt az alakulást előkészítő bizottságban is tevékenykedett. Későbbiekben a Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály elnöke és a Budapesti Helyi Csoport elnöke, majd az MME alenöke lett. Egyesületünk 2012-ben Tiszteletbeli elnökének választotta.

"Írásainak köszönhetően generációk szerették meg a madarakat és a természetet, rádióműsorainak köszönhetően pedig hangján keresztül is százezerkehez juttatta el a természet szeretetét és ismeretét. Írói munkássága közel 100 könyvből és több mint 3500 ismeretterjesztő írásból áll, melyekért a népes olvasótábor szeretetén túl Kossuth Díjat is kapott" – írja méltatásában az MME. 

Schmidt Egon a Magyar Rádió heti Oxigén című műsorában 17 éven keresztül jelentkezett be madárhangokkal színesített anyagaival a madarakról és a természetről, ornitológusként elsősorban baglyok táplálkozásának vizsgálatával és a „kis rigókkal” – fülemülék, kékbegy stb. – foglakozott, és ezek nemzetközileg elismert szakértője lett. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, majd a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, többek között a Madárgyűrűző Központot vezette.

"Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők generációinak nyújtott inspirációt" – írják. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk