Megszületett az ötezredik rákosi vipera

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 25.

Tudomány

A mérgeskígyó-tenyésztés már húszéves sikertörténet a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

Az idén húszéves Rákosivipera-védelmi Központban idén nyáron negyven nőstény összesen 523 utódja – 261 hím és 262 nőstény – jött a világra, és július 24-én megszületett a fajmegőrzést célzó tenyésztési program ötezredik kígyója – tájékoztatott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A rákosi viperát (Vipera ursinii rakosiensis) mint fajt Méhely Lajos írta le 1893-ban a Rákoson (ma Budapest XVI. és XVII. kerületei) gyűjtött példányok alapján. Ez a mérges kígyó kizárólag a Kárpát-medencében, nedves, változatos szerkezetű, zsombékokkal gazdagított, részben vízborított lápréteken és legelők ön él.

Az ötvenes években – e forrás szerint – Rákosi Mátyásra való tekintettel változtatták a nevét parlagi viperára.

Magyarországon alig egy tucat elszigetelt populációja ismert a Kiskunsági, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Park területéről. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forintHossza az 50 centimétert alig haladja meg, a mérge gyönge, és nem annyira agresszív a viselkedése, többnyire sáskákkal, szöcskékkel, kisebb gyíkokkal táplálkozik. A telet dombhátakban lévő rágcsálójáratokba húzódva, hibernált állapotban vészeli át.

A Kiskunsági Nemzeti Park a területén 2004-ben alapította meg a Rákosivipera-védelmi Központot, együttműködve az MME-vel. A faj megőrzése érdekében végzett tenyésztő munkát az Európai Bizottság LIFE-Alapjától elnyert támogatások segítették, ehhez a magyar állam adta az önrészt. 2010-ben már szabadon bocsátották az első fogságban született rákosi viperákat. Az eseményen az akkori köztársasági elnök, Sólyom László is jelen volt, két kígyót ő engedett el.

Napjainkig 1020 ivarérett rákosi vipera kerül ki helyreállított vagy természetes élőhelyére, 14 kibocsájtási helyszínen. A központ Rákosi Vipera Napot szokott rendezni, amelynek programjai több helyszínen, így a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Szegedi Vadasparkban, a Kecskeméti Vadaskertben, a Győri Xantus János Állatkertben és az Ócsai Tájházban is zajlanak. 

 
Újszülött rákosi vipera. Fotó: Halpern Bálint

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.