Prosperáló dotkom-paródia: Minimalista iskola

  • Nagy László
  • 2001. szeptember 6.

Tudomány

Ez a kommunikatív szempontból igen redundáns elnevezésű társaság 1999 decemberében benyújtott éves jelentésében nyíltan azt állította magáról, hogy semmilyen üzleti tevékenységet nem végez, és őszintén szólva nem is tervezi, hogy ilyesféle foglalatosságba kezd, mivel színtisztán intellektuális munkával kíván a részvényesek számára nyereséget produkálni.
Ez a kommunikatív szempontból igen redundáns elnevezésű társaság 1999 decemberében benyújtott éves jelentésében nyíltan azt állította magáról, hogy semmilyen üzleti tevékenységet nem végez, és őszintén szólva nem is tervezi, hogy ilyesféle foglalatosságba kezd, mivel színtisztán intellektuális munkával kíván a részvényesek számára nyereséget produkálni.

A felfedező, egy a Bloomberg-adatbázis mélyrétegeiben kutakodó felhasználó nevét nem őrizték meg a krónikák, Michael Lewis, a The New York Times arisztoteliánus hajlandóságú kolumnistája viszont világszerte átvett cikket írt róla, melyben a tiszta potencialitás eszméjéhez visszanyúlva próbálta valahogy érthetővé tenni, hogy ez a kétséges ontológiai státusú vállalat miként érhet 23 millió dollárt. Azóta a dotkom-szektorban több mint ötszáz vállalatáldozatot mutattak be a természetes szelekció közönyös istenének, a NetJ azonban - mint május elején benyújtott éves beszámolója tanúsítja - minimalista filozófiájának köszönhetően nincs közöttük, tőzsdei értéke persze elpárolgott.

Pénzt ötletért

Ifjabb J. Dan Sifford 1999 nyarán gondolt egyet, és egyik vállalatát, mely - talán mondani sem kell - soha nem bonyolódott üzleti tevékenységbe, a dotkom-őrületre tekintettel átkeresztelte előbb NetBanx.com, majd NetJ.com névre. A kaliforniai postacímmel és telefonszámmal rendelkező, de adómentességi szempontból Nevadában bejegyzett cégnek nincs saját irodája, nincs továbbá alkalmazottja, faxa, e-mail címe, számítógépe, webszájtja vagy más haszontalan holmija. Soha egyetlen cent árbevétele nem volt. Vesztesége internetes mércével mérve minimális, mivel a független könyvvizsgálón kívül pénzt semmire nem költ, a különféle tanácsadó cégek munkáját szinte kivétel nélkül részvényekkel és igazatótanácsi tisztségekkel fizeti ki.

Az ellenszolgáltatás nélkül dolgozó tulajdonos-vezetők minimális időt igénylő erőfeszítése gyakorlatilag arra korlátozódik, hogy Nevada államban és a Nasdaq részvénypiac tőzsdén kívüli kereskedésében megfeleljenek a velük szemben támasztott formális követelményeknek. Ezenfelül csupán azzal foglalatoskodnak, hogy informális kapcsolataikat kihasználva, találjanak egy jó üzleti ötlettel rendelkező induló high-tech céget, melyet részvényért fel tudnak vásárolni egy furcsa, fordított akvizíciónak nevezett tranzakció keretében. Az ügylet lényege, hogy a felvásárolt vállalat meghatározó irányítást szerez a felvásárló társaságban, az utóbbi pedig az akvizíciót finanszírozandó részvényt bocsát ki, de persze már a nászból megszülető vállalat fényes jövője alapján.

A tőzsdén kívüli kereskedés, melynek keretében a szigorúan Mr. Sifford barátai és üzletfelei közül kikerült 47 szofisztikált befektető néha-néha adja-veszi papírjait, egyszerűen arra szolgál, hogy a társaság vonzó partner legyen a börzére jutás kalandosabb formáira is fogékony vállalatok szemében.

Nem egy konzolcowboy

Az alapító atyát, akinek - saját bevallása szerint - komoly tapasztalata és szakismerete van a sikeresnek ígérkező üzleti vállalkozások kiszúrásában, a legnagyobb jóindulattal sem lehetne az internetes vállalkozó archetípusának nevezni. Ifjabb J. Dan Sifford ugyanis 63 éves, és meglehetősen távolról érkezett a dotkom-bizniszbe. A Panamai Köztársaságban Indiasa Corp. néven egész vállalatbirodalmat hozott létre, mely pénzügyi szolgáltatásokat és tanácsadást nyújtott latin-amerikai kormányoknak a katonai és polgári repülés területén. Jelenleg a panamai székhelyű, kezdetben az olaj- és földgázüzletben, később pénzügyi tanácsadásban utazó Intrepid Corp. egyesült államokbeli képviselője. A NetJ első igazgatója - és Mr. Sifford társa a hasonló, de szemérmesen üzleti tevékenységet mímelő vállalkozásokban - a 73 éves Laurencio Jean O., az Indiasa alelnöke, a panamai szabadkereskedelmi zóna, a kereskedelmi kamara és a társadalombiztosítás volt első embere, a köztársasági elnök egykori tanácsadója.

Magasabbra a mércét

Mr. Sifford és öreg barátja tavaly év elején háttérbe vonult, átengedve az irányítást a kiterjedt kapcsolathálóval rendelkező technológiai piaci specialistáknak. Februártól a cég elnöke az 50 éves Wendey Louise Paige, akinek londoni irodája kaliforniai, brit és európai technológiai cégeknek nyújt jogi tanácsadást e-kereskedelmi, internetes és újmédia-ügyekben. Igazgatója pedig James Melillo, a vezető high-tech cégeknek, köztük a Ciscónak, a Nortelnek és Lucentnek tréningekkel és tanácsokkal szolgáló The Executive Communication Inc. vezérigazgatója.

A technológiai földindulás első látványos megnyilvánulásának napjaiban, 2000. március 9-én jelentette be a NetJ, hogy részvényért, némi kézpénzért és állampapírért felvásárolja az internetes lóverseny-fogadóirodát fejlesztő Globe Tote nevű céget. A tervezett, de végül kudarcba fulladt ügylet folyományaként igazgatótanácsi tagként egy ideig részt vehetett ennek az igazgalmas vállalatnak az építésében Lord Sheppard of Didgemere, a brit felsőház konzervatív képviselője, számtalan vállalat - köztük a Globe Tote - igazgatótanácsának tagja.

A társaságot nem rendítette meg, hogy kútba esett ez az ígéretes metamorfózis, ugyanis kezdettől fogva konzervatív és türelmes stratégiát követ a kivételes minőségű lehetőségek iránt kutatva, és elfogadta, hogy talán sokáig kell várnia, mielőtt végrehajthatna valamilyen tranzakciót. Persze a tökéletes partner keresésének ára van, de a vezetés tisztában van azzal, hogy minél magasabb mércét állít maga elé, annál kevésbé tudja felvenni a versenyt a többi tőzsdén forgó blank check céggel, akikhez viszonyítva a NetJ-ből egyébként is teljesen hiányoznak azok a sajátos tulajdonságok, melyek vonzóvá tehetnék - ismételte meg a cég idén májusban a vallomásos vállalati prózába új hangot hozó 1999-es éves beszámolójának önkritikus futamait.

Nagy László

Figyelmébe ajánljuk