Egy civil szervezet mintegy kilencven kávéforgalmazót, köztük a Starbucksot perelte be azzal a váddal, hogy megsértik Kalifornia állam törvényeit, amelyek megkövetelik a vállalatoktól, hogy figyelmeztessék fogyasztóikat a termékeikben lévő, daganatkeltő hatású anyagokra. Az egyik ilyen az akrilamid, amely az élelmiszerek és az italok hőkezelése során keletkezik, a szénhidrátok, telítetlen zsírsavak, aszkorbinsavak vagy származékaik reakciója eredményeként.
Elihu Berle bíró indoklása szerint a Starbucks és más cégek nem tudták bizonyítani, hogy nincs jelentős egészségi kockázata a kávépörkölés folyamán keletkező karcinogénnek.
Az amerikai Nemzeti Kávétársaság (NCA) közölte, fellebbezést és további jogi lépéseket fontolgat. A szervezet annak a véleményének adott hangot, hogy a „rákkeltő figyelmeztetés” nem fog javítani a közegészségügyi állapotokon. A kávéipar szerint a vegyület jelentéktelen, nem egészségkárosító mennyiségben van jelen a kávéban, és ki kell vonni a törvény hatálya alól, mivel egy természetes folyamat következménye a pörköléskor.
A keresetet még 2010-ben indította az egészségre káros anyagok kutatását és oktatását célul kitűző nonprofit szervezet. A kaliforniai bíró annak ellenére hozta meg döntését, hogy az elmúlt években számos tanulmány a kávézás egészségre előnyös hatásait mutatta ki, sőt 2016-ban a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége levette a kávét a karcinogén anyagok listájáról.
Rákkeltő lehet a kávé
Egy kaliforniai bíró csütörtökön kimondta, hogy a szövetségi államban működő kávéforgalmazóknak fel kell hívniuk a fogyasztók figyelmét a kávé rákkeltő kockázatára a pörkölési folyamatban keletkező mérgező anyagok miatt, ha ezt nem teszik, jelentős bírsággal kell számolniuk.