Soványból kövér - Viták a tejzsír körül

Tudomány

A tej egyik legfőbb értéke a zsírtartalma, melynek megítélése nagyot változott az utóbbi években.

A tej kémiai szempontból ún. szilárd/folyadék kolloid, már amennyiben a tejzsír szilárdnak tekinthető. Az alapvetően vizes oldatban, mely a tejcukrot és a tejfehérjéket is tartalmazza, finom eloszlású, apró zsírcseppek, gömböcskék lebegnek, ez teszi fehér, átlátszatlan folyadékká. Tartalmát elemezve talán több szó esik fehérjéiről, ásványisó-, például kalcium- és vitamintartalmáról meg a sokaknak gondot okozó tejcukorról, de igazán táplálóvá a tejzsír teszi. E megállapítás nem csak az anyatejre vonatkozik. A tehén és más emlősök (kecske, juh, bivaly, szamár, jak stb.) teje abban nem különbözik, hogy zsírtartalmuk szervezetünk számára roppant kedvező. A tejzsírt a legtöbb zsiradékhoz hasonlóan zömmel lipidek alkotják: ezek a glicerin nevű, háromértékű alkoholnak különböző telített és telítetlen, hosszú szénláncú zsírsavakkal alkotott vegyületei, úgynevezett zsírsavészterek. (Lásd Miből áll a tejzsír? című keretes írásunkat.)

Napjaink egyik legnagyobb, a táplálkozástudományon messze túlmutató orvosi-élettani vitája épp a telített zsírsavak bevitele körül zajlik. Abban általában egyetértés van, hogy a szerényebb mértékű bevitele és a helyettesítése bizonyos típusú telítetlen zsírsavakkal (így a tejzsírban is előforduló linolsavakkal) csökkenti a vér koleszterinszintjét, ám az továbbra is talány, hogy mindez kapcsolatba hozható-e bizonyos szív- és keringési betegségek kialakulásával és az ezekből fakadó halálozással. Nos, a válaszok korántsem egyértelműek, az utóbbi évek kutatásai ugyanis nem szolgáltak meggyőző bizonyítékkal a határozott pozitív korreláció tekintetében. (Lásd Tejzsír, koleszterin, meszesedés című keretes írásunkat.)

Miért jó a tejzsír?

A táplálkozástudományi szakemberek rég­óta hangoztatják, hogy a tej különleges összetételű zsírtartalma jobban emészthető, mint a legtöbb állati zsiradék, nem is szólva a növényi olajokról, illetve margarinról. Ez a sok, rövidebb szénláncú zsírsavnak, illetve kis méretű zsírgolyócskáknak köszönhető, s inkább csak a tejben, illetve a folyékony tejtermékekben érvényesül. A vajköpülés során a tejről lefölözött tejszín szerkezete alapvetően változik, s a vajban mint szilárd/folyadék kolloidban már egy alapvetően zsíros közeg tartalmaz apró, vízalapú folyadékcseppecskéket. (Bővebben: Kenjük, vágjuk, Magyar Narancs, 2012. június 28.) A tejzsír előnyei közé sorolják azt is, hogy némely trigliceridjeinek kedvező élettani, biokémiai, de talán még gyógyhatása is van: a kis és közepes szénláncú zsírsavaknak fontos szerepe lehet a testsúlykontrollban, valamint a vér lipidkoncentrációjának csökkentésében. Könnyen megkötött alkotórészei gyorsan szolgáltatnak energiát, aminek akkor van jelentősége, ha valaki emésztőrendszeri megbetegedésben szenved, vagy zsírfelszívódási zavarai vannak (kivéve, ha krónikus bélproblémája egyenesen kizárja a tejfogyasztást).

Miközben egyre kisebb bizonyossággal hibáztathatjuk a tej telített zsírjait a szív egészségét illetően, egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy differenciáltan lássuk az egyes zsírforrásokat és ezek esetleges dietetikai előnyeit. Különös tekintettel arra, hogy ha táplálékunkban csökkentjük a zsírok mint elsőrendű energiaforrások arányát, akkor mivel helyettesítsük őket. A helyükre illesztett szénhidrátkúra aligha kínál megoldást, ráadásul bizonyos kutatási eredmények kétségbe vonják, hogy az elfogyasztott tej- és tejtermékek zsírtartalmának csökkentésével valóban elérhető-e a vágyott súlycsökkenés. A csökkentett zsírtartalmú tejekben, tejtermékekben gyakorta cukorfélékkel pótolják a zsírt, ezek viszont maguk is hizlalnak, a gyanú szerint nagyobb hatékonysággal is – sokan ezzel magyarázzák a „light”-nak nevezett csökkentett zsírtartalmú tejtermékek látszólag paradox hatását. A tejzsír teljes vagy részleges mellőzésével ugyanis működni kezd szervezetünkben a helyettesítési hatás, ha a tej speciális zsírsavai helyett más lipidfélék kerülnek az élelmiszereinkbe. Például ha vaj helyett mással főzünk, a növényi olajok legalább annyira hizlalnak, mint a gyorsan hasznosuló tejzsír. És akkor nem is beszéltünk az olajban sütés és a vajban párolás után magunkhoz vett zsiradékok mennyiségi különbségéről!

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Jóllakva, éhesen

De akad itt egy másik paradoxon is, mely leg­inkább pszichológiai természetű. Az ener­gia­szegény, esetünkben a tejzsírtól részlegesen megfosztott élelmiszerek fogyasztása ugyanis kielégítetlenül hagyja a szervezetet, mely „energetikai természetű”, például a nassolásban kiteljesedő kompenzációra vágyik. Az energiaszegény táplálékok fogyasztása nyomán amúgy is hajlamosak vagyunk azzal hitegetni magunkat, hogy az így megspórolt kalóriák révén valamiféle bónuszhoz jutottunk, s ennek terhére később nagyobb mennyiségű tápláló ételt is elfogyaszthatunk. Csakhogy így „jutalmunk” jelentősebb súlynövekedés lesz, mint ami a normál zsiradéktartalmú tejfélék elfogyasztása nyomán következett volna be. Ezek ugyanis, sajátos összetételük miatt, a jóllakottság érzetét keltik, nem beszélve arról, hogy mind az emésztés, mind a lipidanyagcsere szempontjából sokkal előnyösebb anyagokat tartalmaznak, ezért a zsírraktározás és a testsúlykontroll tekintetében is optimálisabbak. Azonban a táplálkozástudomány nem győzi hangsúlyozni, hogy a tejtermékek fontos, de sosem kizárólagos elemei a táplálkozásnak: Európában például a napi tejzsírfogyasztás 30-40 g körül alakul, ami a teljes energiaszükséglet 25 százalékát fedezi. A tejzsír energiatartalmának nincs is különösebben nagy jelentősége a fejlett országokban, hisz úgyis energia-túlfogyasztással kell számolni a táplálkozás során. Ennek köszönhetően a dietetikusok többnyire azzal a látszólag dodonai, de azért megfontolandó tanáccsal élnek, hogy ha kiegyensúlyozottan sokféle táplálékot fogyasztunk, s annak egyik eleme sem nyomakodik előre a többi rovására, akkor a rendes zsírtartalmú tejtermékek is nyugodtan beleférnek. Ha viszont az összbevitelünk nagyobb lesz, mint amit szervezetünk energia- és táplálékszükséglete követel, akkor így is, úgy is hízni fogunk.

Miből áll a tejzsír?

A tej lipidjeinek javát, mintegy 96–98 százalékát, 43-féle triglicerid alkotja (ilyenkor a három­értékű alkoholhoz három zsírsav is kapcsolódik), s ezekben mintegy 400 különböző zsírsav fordul elő, főleg telített, de telítetlen típusúak is. A di- és a monogliceridek mennyisége (0,02–2,2 százalék) ennél jóval kisebb, s a tejzsírcseppecskék részben oldva, részben az őket körülvevő membrán anyagában tartalmaznak még foszfolipideket, koleszterint, A-vitamint, fehérjéket, nyomokban karotinoidok, szabad zsírsavak és más vegyületek is találhatók bennünk. A tejzsír viszonylag sok rövid szénláncú zsírsavat tartalmaz, ami talán legfontosabb jellegzetessége, ugyanis ilyeneket a legtöbb zsír vagy olajféle csak nyomokban tartalmaz. A tejzsír a konjugált linolsavak egyik legfontosabb élelmi forrása, melyeknek számos csodás belgyógyászati hatást tulajdonítanak, igaz, ezeket a klinikai vizsgálatok még nem igazolták.

Tejzsír, koleszterin, meszesedés

A telített zsírsavak, melyek a tejzsír vagy éppen a belőle készülő vaj tömegének jelentős részét alkotják, régóta a vádlottak padjára kerültek: a vér koleszterinszintje és a szívbetegségek között szoros kapcsolatot feltételező, ún. lipidhipotézis szerint növelik a szervezet koleszterinszintjét, illetve azon vegyületek koncentrációját a vérben, melyek a lipidek vagy éppen maga a koleszterin, e szervezetünk számára kulcsfontosságú, nélkülözhetetlen anyag szállításáért felelősek. Ezek az óriásmolekulák a lipoproteinek, amelyek afféle burokként veszik körbe a vízben nem oldódó kisebbeket. A laborvizsgálatok során mérni szokták szintjüket a vérben, s különösen a koleszterint a sejtek felé szállító, alacsony koncentrációjú (LDL) forma, konyhanyelven a „rossz koleszterin” magas értéke adhat okot az aggodalomra. Ebből ugyanis a lipidhipotézis szerint változatos összetételű érfali lerakódások alakulhatnak ki, ami az artériák meszesedéséhez vezethet, s ennek kritikus esetben szívinfarktus, stroke lehet a vége. Ám egyre több kutató szerint ez a logikai láncolat sokkal inkább a csúszós lejtőnek nevezett érveléselméleti hiba jellegzetességeit testesíti meg. Úgy vélekednek: nem csupán a folyamat állomásait kéne újra átgondolni, a tejhez és a vajhoz hasonló zsírforrások kétségbevonhatatlan, a fenti kockázatokat is ellensúlyozó értékeit sem szabadna lebecsülni. Közben friss kutatási eredményekre hivatkoznak, még ha ezek állításait a még mindig domináns tudományos pozícióban lévő lipidhipotézis képviselői vitatják is.

Figyelmébe ajánljuk

Európa hálás lehet Trumpnak

Az öreg kontinens eddig drámai helyzetekben bizonyította tettrekészségét és vállalt történelmi szerepet abban, hogy többé ne váljon világháború terepévé. Az eddig az Egyesült Államokkal közösen vitt szerepben a jelek szerint most egyedül maradt, de ismét tanúbizonyságát kész adni annak, hogy felismerte felelősségét.