Szemináriumkritika: Sunset Bulvár (Réz András: Vámpírok és véradók)

  • - andróczy -
  • 2003. október 9.

Tudomány

Kedden este hatkor az átlag bölcsészhallgatóban sokféle opció felmerül a Grinzingiben való sörözéstől Frenák Pál új show-jának megtekintéséig, az viszont csak a legritkább esetben, hogy meglátogasson egy kötelezően választható egyetemi szemináriumot. Így aztán a meglepetés erejével hat, amikor úgy kell keresztülbukdácsolni a lépcsőn ücsörgő nebulókon: lelkes fiatal arcok, csillogó szemek, zsibongó várakozás. Lassan befutnak az utolsónak érkezők, már kettős sorokban állnak a padok mögött, amikor végre megérkezik Réz András.
Villanynarancs

Kedden este hatkor az átlag bölcsészhallgatóban sokféle opció felmerül a Grinzingiben való sörözéstől Frenák Pál új show-jának megtekintéséig, az viszont csak a legritkább esetben, hogy meglátogasson egy kötelezően választható egyetemi szemináriumot. Így aztán a meglepetés erejével hat, amikor úgy kell keresztülbukdácsolni a lépcsőn ücsörgő nebulókon: lelkes fiatal arcok, csillogó szemek, zsibongó várakozás. Lassan befutnak az utolsónak érkezők, már kettős sorokban állnak a padok mögött, amikor végre megérkezik Réz András.

Ha a tömegtől nem is, de a címtől rossz érzésünk támad: lám-lám, vannak olyan egyetemi órák, melyek

kifejezetten hülye hallgatóknak

szólnak. Aki tanulni akar valamit - gondolhatja az oktató -, nem vesz fel ennyire komolytalan című tárgyat, így az álma nyugodt lehet: ő előre szólt.

Az előadás az internetet nem használók nyomorúságáról, hülyeségéről, begyöpösödöttségéről szóló hegyibeszéddel indul: aki nem tud vagy akar e-mailt küldeni, az egy retardált kriptokonzervatív barom, és magára vessen. A finom alázás később is folytatódik: amikor kiderül, hogy a jelenlevők túlnyomó többsége nem tudja, mi az a "geostracionárius" műhold, az előadó diadalvigyor kíséretében elmagyarázza az eszköz működési elvét.

Réz Andrásról egyvalamit biztos nem állíthatunk, hogy unalmas előadó volna. Mesterien használja a magyar nyelvet, színes, gazdag szókincset mozgat meg. Ez azonban gyakran öncélú csillogás, inkább az előadó felsőbbrendűségének alátámasztására szolgál. Rézt különösen gyengéd szálak fűzik az idegen szavakhoz és kifejezésekhez: a másfél órába a geostracionárius műhold mellett a pregnáns hitelesség, a televízió penetrációja, a relatíve kevés nóvum és a konzumuniverzum is belefért, hogy csak néhány példát említsünk.

Az előadótól a személyes utalások sem állnak távol: részleteket tudhattunk meg ifjúkoráról, továbbá hogy milyen alkoholt fogyaszt, és milyen ajándékot vitt Svédországból a feleségének. Előkerül még Szepesi és Vitray, Orson Welles, valamint rengeteg mélyreható elmélkedés az információs társadalom, a média és a gazdasági piacok működéséről.

Réz kínosan ügyel arra, nehogy túlságosan kockafejűnek vagy akadémikusnak tűnjön efféle igen komoly fejtegetések közepette, ezért igyekszik a huszonéves egyetemi ifjúság nyelvét kopírozni. Szól "klasszikus protestáns etikai szambázás"-ról, arról, hogy a 40 évvel ezelőtti televíziótulajdonosoktól nem lett volna szép elvárni, hogy "ne csak a műsort adják, hanem a >>kétzeringet és figyelmezteti a jónépet, hogy dolgozatleadásnál "aki tutira akar menni, csinál belőle egy hárdkopit". Mindezt a baromira, a marhára, illetve az állatira szavak sűrű ismételgetésével fűszerezve.

Mindent összegezve: a katedrán másfél órán keresztül

elszántan teszi a ripacsot,

ami sokszor valóban szórakoztató. De egy egyetemi katedrán valóban csak ez számít? Hogy az egész "műsor" legfontosabb eleme a népszórakoztatás? Ezen talán érdemes lenne egy kicsit elgondolkodni. Mert amit látunk-hallunk, csupán show, színészi produkció - a közönség "karlendítésre" röhög, már csak a tapsgép hiányzik. Előadást lehet meggyőződésből, akarásból, elhivatottságból vagy a legjobb esetben ezek együtteséből tartani. És persze lehet egészen más okokból is. Ha ugyanis Réz András csak azt tűzte ki magának célul, hogy önéletrajzában megemlíthesse az évtizedes felsőoktatási gyakorlatot, akkor teljesült a kívánsága. Ám az is lehet, hogy félre-értettük a szándékát.

- andróczy -

(Hely: ELTE BTK, Múzeum krt. 4-6., D épület, nagyelőadó; idő: minden kedden 18-19.30)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.