Szeretné megnézni, hol lakott volna a dínók korában? Most megteheti

  • B.P.M
  • 2019. szeptember 9.

Tudomány

Egészen 750 millió évvel ezelőttig tekerhetjük vissza az idő kerekét.

240 millió évvel ezelőtt a Földön egy nagy szuperkontinens, a Pangea volt. Ekkor a területek bejárásához nem lett volna szükség hajókra, ráadásul a települések is közelebb lettek volna egymáshoz, amit a most közzétett interaktív térképalkalmazásnak köszönhetően bárki le is tesztelhet – számolt be a Smithsonian.com.

Ancient Earth

Earth looked very different long ago. Search for addresses across 750 million years of Earth's history.

Az Ancient Earth applikációban egészen a 750 millió évvel ezelőtti időpontig lehet az idő kerekét visszatekerni. A program megalkotásának ötlete Ian Webster, a világ legnagyobb dinoszaurusz adatbázisa kurátorának a fejében született meg. A térkép aszerint változik, hogy milyen időpontot írunk be, ugyanakkor érdekességéként mutatja a jelenlegi országhatárokat is.

A dínók 230 millió éve jelentek meg a Földön és 65 millió éve haltak ki, így azt is megnézhetjük, hol lenne Magyarország, illetve az ország nagyobb városai az őshüllők korában. Sajnos, az alkalmazás nem ismer fel minden várost, de azért érdemes kipróbálni. Ne lepődjön meg senki, ha „nem talált” üzenetet küld a program, mert könnyen lehet, hogy a keresett települést a visszatekert időpontban „víz borítja”.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.