Szivárgás volt az űrállomáson, elmaradt az űrséta

Tudomány

Két orosz űrhajós "sétált" volna a Nemzetközi Űrállomás (ISS) körül.

Szivárgás miatt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az orosz űrügynökség lemondta két orosz űrhajós űrsétáját a Nemzetközi Űrállomás (ISS) körül.

Szerdán késő este a két űrhajós arra készült, hogy kiszálljanak az űrállomásból, amikor észrevették, hogy egy csatolt űrkapszulából hűtőfolyadék szivárog. A NASA Johnson Űrközponjta szerint sem Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin, sem az ISS többi asztronautája nem volt veszélyben.

Az orosz űrhajósoknak már másodszor kellett lemondaniuk az űrsétát. Először november 25-én szerettek volna egy radiátort átvinni az ISS egyik moduljából a másikba. Ekkor az űrhajósok orosz gyártmányú Orlan űrruhájának a hűtőszivattyúival kapcsolatban merült fel gond.

Szerda éjjel a földi szakemberek azt látták az élő videóközvetítésen, hogy a Prokopjevet, Petelint, valamint az amerikai Frank Rubiót az űrállomásra szállító Szojuz MS-22 kapszulából folyadék és részecskék áramolnak, miközben nyomáscsökkenést is észleltek. A szivárgás órák múlva sem maradt abba.

Az orosz és az amerikai űrhivatal azt tervezi, hogy kivizsgálja, milyen hatása lehetett a szivárgásnak a Szojuzra.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk